Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo Šarca spet našlo na vrhu, a menda izgublja moč

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th april 2018, 11:34 dop

Rezultati raziskav javnega mnenja so odvisni od tega, kdo meri. Tako dramatično se razlikujejo, da je mogoče reči celo, da so meritve oblika politične propagande. Časopis Delo, ki je rezultate objavil v ponedeljkovi številki, anketiranje pa je torej opravljal v približno istem obdobju kot so ga raziskovalci agencije Parsifal SC za Novo24TV, kjer so ugotovitve objavili v nedeljo, je dobil povsem drugačne rezultate in že spet je drugačen tudi vrstni red na vrhu, da o tistem na dnu niti ne govorimo.

Po Novi24TV izgublja Židan, po Delu Šarec

Kdo je na vrhu zadnje čase vsaka raziskava pokaže drugače. Po zadnji meritvi Ninamedie za TVSLO in časopis Dnevnik je bila na vrhu SD Dejana Židana, po Mediani za POPTV LMŠ Marjana Šarca, po Novi24TV to nedeljo SDS Janeza Janše, ki je rahlo vodil pred Šarcem, že precej zadaj (z več kot pol manjšim deležem) pa je bil Židan. No, po meritvi Dela je prva LMŠ Marjana Šarca, Janša pa ima le minimalno prednost pred Židanom. V največjem upadanju pa po Delu ni Židan. Po tej raziskavi v primerjavi s prejšnjo meritvijo najbolj med velikimi izgublja Šarec. Grafično je to dogajanje pri strankah, ki bi jih volili več kot štirje odstotki volivcev, videti tako:

Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli. Deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank med opredeljenimi prerazporedil. V grafiki je zaradi preglednosti izpuščena množica manjših strank, ki so pod pragom za vstop v parlament. Prikaz nikakor ni napoved rezultata volitev in tudi ne nujno točen prikaz javnega mnenja. Raziskave po izkušnjah v preteklosti praviloma precej napak napovedo dogajanje na volitvah še v tednu volitev. Po Delu je na četrtem mestu z dobrimi desetimi odstotki SMC Mira Cerarja, sledi NSi Mateja Tonina s 7,3, s šestimi odstotki sta na dnu izenačeni Levica Luke Meseca in Desus Karla Erjavca. V primerjavi z Novo24TV je krepko nižji po Delu delež Levice Luke Meseca. Višje je Cerar.

Kaos med najmanjšimi

Na volitvah bo pomembno tudi, katere stranke bodo zbrali deleže tik pod štiri odstotke, ki pa bodo višji od odstotka. Ti glasovi gredo v nič (porazdelijo se večjim strankam), a stranke z več kot odstotno podporo dobijo visoke vsakomesečne državne dotacije. Pirati za 1,34 odstotka na prejšnjih volitvah mesečno zadnja leta dobivajo 6983 evrov. Težava je, ker se po različnih raziskavah v tem območju pojavljajo celo povsem različne stranke. Rekli bi lahko, da vsaka raziskava najde celo nekaj povsem svojih malih velikanov. Med tistimi tik pod pragom jo po Novi24TV najbolje kazalo SLS Marka Zidanška s 3,2 Dobri državi Bojana Dobovška s 2,9 in SNS Zmaga Jelinčiča s 2,4 odstotka. Po POPTV prejšnji mesec bi bila s 3.3 visoko Lista novinarja Bojana Požarja, s 2,9 SAB Alenke Bratušek in s 2,4 Zeleni Andreja Čuša. Po Delu pa najbolje kaže SAB Alenke Bratušek s 3,2, Zelenim Andreja Čuša s 2,9 in stranki Davkoplačevalci se ne damo, ki jo ustanavlja Vili Kovačič z 2,4.

Grafično je primerjava “majhnih” videti tako:

Kaj finančno pomeni rezultat volitev, ko gre za mesečne dotacije, kaže preglednica:

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu