Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Montaže: Na POPTV krepko nižji deleži SD, Levice in LMŠ kot na TVS teden prej

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:15 pop

Že trend je, da se vladne stranke odrežejo krepko slabše po meritvi popularnosti strank, ki jo po agenciji Mediana vsak mesec objavi POPTV v primerjavi z raziskavo, ki jo teden prej po Ninamedii objavi TVS. Trend so le potrdili včeraj objavljeni rezultati na največji komercialni televiziji.

Delež SD Dejana Židana je bil po Mediani za POPTV skoraj tretjino nižji kot po Ninamedii za TVS teden prej, delež pogodbenega koalicijskega partnerja vladajočih v opoziciji Levice Luke Meseca za več kot petino nižji, za 15 odstotkov slabši rezultat pa je po POPTV v primerjavi s TVS dosegel tudi LMŠ premiera Marjana Šarca.

Koalicija manj, opozicija več

Obratno pa so deleži, ki jih dosegajo vse tri desne stranke, torej SDS Janeza Janše, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča po POPTV višji. Pri SDS je povišanje minimalno. Pri NSi krepko. Grafično je ta razlika pri petih strankah z najvišjimi deleži takšna:

Grafičen prikaz doseženih deležev zadnje mesece, v katerem upoštevam le za stranke opredeljene anketirane, kar omogoča primerjave z volitvami in med raziskavami, pa pokaže, da so velikanske razlike povsem običajne. Torej kažejo na značilnost raziskav, ki ustvarjajo razlike in ne spreminjanje javnega mnenja. Primerjava je takšna:

Zaradi preglednosti je prikazanih le šest večjih strank. Pri SDS Janeza Janše, ki je bila, kar je tudi prikazano na tej grafiki, relativna zmagovalka zadnjih treh volitev, čeprav so tudi pred tistimi volitvami raziskave kazale prednost LMŠ in občasno celo SD, so deleži zadnje mesece podobni dosežkom na volitvah. Daleč nad doseženim na volitvah pa je LMŠ Marjana Šarca.

Imajo večinsko podporo ali ne?

Vrstni red strank na vrhu je po raziskavah za POPTV in TVS enak, razlike v meritvah, na katere opozarjam, pa so še dodatno zanimive. Po Ninamedii za TVS ima pet vladnih strank odločno podporo večine volilnega telesa, po meritvi Mediane za POPTV pa ne. Večino zares dosežejo šele s pomočjo koalicijskega partnerje, ki je pogodbeno v opoziciji, torej Levice Luke Meseca. Razliko, ko gre za podporo vladnim strankam brez Levice, kaže grafika:

Ko gre za manjše stranke se po POPTV izrazito bolje kot po TVS odreže SMC Mira Cerarja. Razlika pa je še, ker Mediana v nabor merjenj uvršča več strank in kar tri od teh presežejo prag odstotne podpore, ki strankam, če ga dosečejo na volitvah prinese redne mesečne dotacije.

Podrobnejša primerjava zadnjih dveh objavljenih raziskav, ki jo lahko s klikom povečate, upoštevani pa so le opredeljeni volivci, je takšna:

Celotno včeraj objavljeno raziskavo POPTV z izvirnimi podatki, ki sem jih uporabil za preračune, je dostopna na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu