Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavec proti Cerarju: “Dialog s Hrvaško ni opcija”

Print Friendly, PDF & Email

„Ocenjujem, da je imel slab dan. Bile so pred tem predsedniške volitve, rezultat kandidatke SMC je bil, kakršen je bil. Niso dosegli niti dva odstotka. V stranki očitno vlada nezadovoljstvo,“ je zunanji minister in Šef Desusa Karl Erjavec v intervjuju, ki naredil urednik in novinar Boris Jaušovec, Večer pa objavil danes, odgovoril na očitek predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da se, ko gre za Hrvaško, opozicijski voditelj Janez Janša obnaša bolj odgovorno kot zunanji minister Erjavec.

Erjavec proti Cerarjevim pogovorom

Karl Erjavec v pogovoru s predlagateljem spremembe ustave o osnovnih šolah Matjažem Hanom (SD) in šefom poslanske skupine Desus Francem Juršo Foto: DZ/Barbara Žejavac

V intervjuju za Večer zunanji minister vztraja, da bi morala država že pred pol leta zasesti mejo na morju, ki ji jo daje arbitražna razsodba in ne bi smela izgubljati časa z dogovarjanjem s Hrvaško, ki po Erjavčevi oceni ne vodi nikamor.

Erjavec v pogovoru pove celo povsem naravnost: „Zame dialog s Hrvati ni opcija. Ker smo se še zmeraj obrisali pod nosom.”

To ostro stališče je še posebej nenavadno, ker se je včeraj premier Miro Cerar dogovoril s hrvaškim šefom vlade Andrejem Plenkovićem, da se prihodnji teden srečata v Zagrebu, da bi se pogovarjala o implementaciji razsodbe.

Pogovor z Erjavcem v Večeru kot že pred dvema tednoma podoben intervju z Brglezom je vreden branja.

Pomen dilem, ki jih je pred dvema tednoma nakazal Brglez, se je pokazal včeraj v državnem zboru. Takrat je Brglez namreč opozoril tudi, da v ustavni komisiji ni dovolj glasov za spremembo ustave pri financiranju osnovnih šol in da sam ni za to, da se s spremembo zakona o financiranju izobraževanja:

„Otrokom vzame to, kar so do sedaj imeli, tudi če je to črkobralsko morda celo dopustno. Ko so predlagatelji šli na ustavno sodišče, so mislili, da so zmagali, zdaj pa bi jim nekateri to radi vzeli s spremembo zakona. To ne bi bilo ne prav in ne pošteno.”

Četrta “zavrnitev” ustavnega sodišča

Rešitev, ki jo Brglez kritizira, da bi povsem ukinili financiranje jutranjega in popoldanskega varstva najmanjših otrok, ki jo je ocenil kot napačno in nepošteno, je predlagal Desus, javno pa zagovarjal Erjavec.

Ker so za kompromis, da bi omilili to Desusovo varčevanje na račun najmanjših otrok, včeraj glasovali le poslanci SMC, je ta padel, a posledično je zgrmela cela sprememba zakona o financiranju izobraževanja, ker je bil proti – in to tudi javno –  prav Brglez.

Padec spremembe zakona se je sicer zgodilo že četrtič. A včeraj je prvič zgrmel predlog vlade. Pred tem je trikrat padel predlog SDS, da bi uresničili sodbo ustavnega sodišča o odpravi diskriminacije otrok  pri financiranju osnovnih šol. Ustavno sodišče je določilo skrajni rok, da politika to stori, ki se je iztekel  pred dvema letoma.

Več o včerajšnjem presenetljivem padcu spremembe zakona o financiranju izobraževanja lahko najdete na povezavi tukaj.

Zanimiv intervju z Erjavcem v Večeru, ki odgovarja Brglezu pa je dostopen na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu