Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenja: SMC bi zaprla trgovine ob nedeljah in praznikih

(Last Updated On: 18/10/2017)
image_pdfimage_print

„Smo za to, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte,“ je poslanka SMC Andreja Potočnik danes nekoliko presenetljivo napovedala, da bi največja stranka, ki združuje 35 poslancev,  zaprla trgovine ob nedeljah. Potočnikova v državnem zboru vodi odbor za gospodarstvo.

Pravica do počitka nad svobodno pobudo

Tehtali smo pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kvalitetnega družinskega življenja, to je sorazmeren ukrep, ki ne posega prekomerno v svobodno gospodarsko pobudo, je razmislek v SMC povzela Potočnikova in ocenila, da imajo vsi ljudje pravico do nedeljsko počitka. Dejala je: „Kjer to lahko omogočimo, je prav, da to tudi omogočimo.“
Po oceni Potočnikove se bomo s tem, če ob nedeljah zapremo večino trgovin, približali Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici in Danski, kjer so trgovine ob nedeljah zaprte.

Izjavo Potočnikove, kako bi prepovedali nedeljsko trgovanje, si lahko ogledate na posnetku, ki ga je objavila SMC:

 

Bo za Čušov predlog večina?

Zakon, da bi trgovinam ob nedeljah prepovedali prodajati, je v začetku oktobra predlagal nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki ponuja tudi nekaj izjem. Ob nedeljah bi lahko bile odprte manjše družinske trgovine, pa tudi trgovine na bencinskih postajah ob avtocestah ali hitrih cestah in manjše trgovine v mestnih jedrih, turističnih središčih…. Preostale bi lahko delovale največ šest nedeljskih ali prazničnih dni v letu. To je celo bolj radikalen predlog kot je bil leta 2003 na referendumu.

Ker je predlog nepovezanega poslanca podprla največja stranka, je mogoče, da bo predlog v državnem zboru celo potrjen.

Referendum, ki ga je povozil čas

O zaprtju trgovin, a ne tako ostrem kot je predlagano zdaj, smo državljani odločali na referendumu leda 2003. Referendumsko vprašanje je bilo takrat takšno:

“Ali ste za to, da se v predlogu Zakona o spremembi zakona o trgovini (EPA 750-III) določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter  železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?”

Rezultat referenduma je bil takšen:

Referendumska odločitev leta 2003 pa ni obveljala. Povozil jo je čas.

(Visited 50 times, 1 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: