Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar gre prihodnji teden v Zagreb

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th december 2017, 08:36 pop

Šlo je še za eno od številnih srečanj, ki sta jih imela v zadnjih mesecih ob robu različnih dogodkov v tujini, dialog pa stalno poteka tudi na strokovnih ravneh. Slovenski in hrvaški premier sta se dogovorila, da bo premier Cerar v torek naslednji teden obiskal Zagreb. Po besedah slovenskega premierja gre za zadnjo priložnost, da državi še pred iztekom šestmesečnega roka, ki je 29. decembra, skupaj dosežeta določen napredek pri izvršitvi arbitražne razsodbe.

Takšno sporočilo so nocoj poslali iz kabineta Mira Cerarja po srečanju s hrvaškim premierom.  Po predsedniku SDS Janezu Janši, ki se je s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem pred tednom že srečal v Zagrebu, se je s Plenkovičem Cerar danes pogovarjal po vrhu Evropskega sveta v Bruslju, ki je posvečen varnosti, obrambi, migracijam, zunanjim zadevam, socialnim zadevam, izobraževanju in kulturi…

Plenković spet prvi s posnetkom

O srečanju v Zagrebu pred tednom je predsednik SDS Janša objavil takšno sporočilo

Fotografijo je na spletnem omrežju danes objavil hrvaški premier Andrej Plenković

Šefa vlad Slovenije in Hrvaške sta se srečala že med vrhom EU in ne le ločeno po njem.

To kaže posnetek, ki ga je objavil hrvaški premier na spletnih omrežjih. Praviloma Plenković hitreje objavlja posnetke z dogodkov na spletnih omrežjih kot slovenska stran.

Cerar in Plenković sta se konec novembra pogovarjala že na vrhu v Budimpešti: na srečanju šefov vlad Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske (vrh 16+1), ko je v parlamentu večina poslancev ravno sprejela kup zakonov, ki so posledica arbitražne odločitve: o evidentiranju državne meje s Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu in o “ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med vlado Slovenije in vlado Hrvaške”.

Arbitražne razsodbe sosednja država ne priznava.

Odločanje o teh zakonih, ker so ocenili, da gre za napačno enostransko potezo, je opozicijska SDS konec novembra obstruirala.

Tudi že odpoved obiska

Med Slovenijo in Hrvaško je napeto že dalj časa, premier Cerar je septembra celo odpovedal obisk v sosednji državi, za katerega se je vsega dva dni prej s Plenkovićem dogovoril v ZDA.  Za odpoved se je odločil, kot je takrat Cerar povedal za Odmeve javne RTV voditelju Slavku Bobovniku, ker je Plenković tudi v govoru v OZN sporočil, da se ne namerava pogovarjati o uresničevanju arbitražne pogodbe, ker je ta za Hrvaško nična. Za ta obisk se je danes s Plenkovićem, ponovno dogovoril.

Ogleda vredne posnetke iz vrha EU je po Plenkoviću objavil tudi slovenski premier Cerar:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu