Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Skrb Erjavčevih, ker je Trump požegnal Jeruzalem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th december 2017, 01:07 dop

“Ministrstvo za zunanje zadeve je resno zaskrbljeno nad odločitvijo ZDA, da Jeruzalem priznajo kot prestolnico Izraela. Odločitev je v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu ter škoduje naporom mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.”

To so včeraj sporočili iz zunanjega ministrstva, ki ga vodi Karl Erjavec.

Zunanje ministrstvo meni, da sta mir in stabilnost možna le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami generalne skupščine in varnostnega sveta organizacije združenih narodov, še posebej resolucije 478 (1980), ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema.

Rešitev dveh držav, dosežena skozi pogajanja in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina možna pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za celotno regijo, menijo na zunanjem ministrstvu.

O precejšnjem preobratu z odločitvijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem za prestolnico Izraela, napovedal pa je tudi selitev ambasade, so zapisali še:

“Tako kot od izraelske in palestinske vlade pričakujemo proaktivne in pozitivne korake k vzpostavitvi pogojev za ponovni zagon pogajanj, tudi od vseh ostalih akterjev mednarodne skupnosti pričakujemo odgovoren in usklajen pristop, ki bo v konstruktivno podporo mirovnemu procesu in rešitvi dveh držav.”

Ameriški predsednik je odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela ocenil kot priznanje realnosti in kot “pravo stvar, ki jo je treba storiti”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu