Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na srečanju s Kitajcem Plenkovićem

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/11/2017)

Premier Miro Cerar je danes  v Budimpešti: na srečanju šefov vlad Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske (vrh 16+1). Hkrati v parlamentu poslanci sprejemajo kup zakonov, ki so posledica arbitražne odločitve: o evidentiranju državne meje s Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu in o “ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med vlado Slovenije in vlado Hrvaške”. Odločanje o teh zakonih, ker ocenjujejo, da gre za napačno enostransko potezo, opozicijska SDS obstruira.

Nepotrebno ali tudi škodljivo?

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je protestno nesodelovanje pojasnil z besedami:

“Dejstvo je, da je možno mejni ugotovitveni postopek in vse posledice, ki iz tega izvirajo, izpeljati samo ob soglasju obeh strank, ki sta v tem postopku. Dejstvo je, da Republika Hrvaška že praktično ves čas in že pred tem, od ekscesa med arbitri in tudi v času po tem, ko je bila odločitev sprejeta, noče sodelovati niti pri razgovorih glede implementacije odločbe Arbitražnega sodišča. Kot veste se predsednika vlad ne moreta dogovoriti niti za dnevni red točk in kako naj bi razgovor potekal, tako da ocenjujemo, da so te enostranske odločitve, ki jih sprejema državni zbor, ta hip nepotrebne. Najbrž bodo celo tudi škodljive.  Naša poslanska skupina se je odločila, da pri obravnavi teh vprašanj oziroma sprejemu teh zakonov ne bo sodelovala. To so zakoni, ki pomenijo le enostranski pristop in ne rešujejo ničesar, kar je povezano z mejo na kopnem, ničesar, kar je povezano z mejo na morju.  Obe rešitvi sta za Slovenijo slabi in kot rečeno, mi bomo odločanje o teh štirih zakonih obstruirali.”

 

Na Madžarskem tudi šef SD Židan

S tega vidika so bili bolj kot srečanja s predstavniki Kitajske v sosednji državi danes zanimivi pogovori premiera s predstavniki države, ki nam je bližja: Hrvaške.  Med državama je bilo nekaj časa precej napeto, premier Cerar je septembra celo odklonil obisk v sosednji državi, za katerega se je vsega dva dni prej z njihovim premierom Andrejem Plenkovićem dogovoril v ZDA.  Za odpoved se je Cerar odločil, kot je povedal za Odmeve javne RTV voditelju Slavku Bobovniku, ker je Plenković kar v govoru v OZN sporočil, da se ne namerava pogovarjati o uresničevanju arbitražne pogodbe, ker je ta za Hrvaško nična. To sicer ni novo stališče sosednje države. Zastopajo ga skoraj ves čas.

Danes sta se v Budimpešti šefa vlade vsaj pogovarjala. Premier sosednje države si je ob tem privoščil še okrepčilo kofeinske vrste. To dokazuje posnetek, ki ga je objavil hrvaški premier Andrej Plenković. Takšen je:

Fotografijo je objavil hrvaški premier Andrej Plenković na spletnih omrežjih

Iz slovenske vlade so sporočili, da sta danes na Madžarskem tudi podpredsednik vlade, ki je tudi šef SD, Dejan Židan in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Tam so še predstavniki vlad Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke republike, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Latvije, Litve, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške, Slovenije in Kitajske.

Tud srečanje s Lijem Kečijangom

Iz vlade so sporočili še, da bodo na Madžarskem podpisali Memorandum o sodelovanju med Slovenijo in Kitajsko v okviru pobude za gospodarski pas svilne poti in pomorsko svilno pot 21. stoletja (Belt and Road Initiative) ter Inšpekcijski, karantenski in sanitarni protokol med AQSIQ ter UVHVVR o izdelkih iz medu v izvozu iz Slovenije na Kitajsko.

Predvideva se tudi podpise pogodb o sodelovanju nekaterih slovenskih in kitajskih gospodarskih družb ter kitajskih oblasti. Premier Cerar pa bo ponujal možnosti za sodelovanje slovenskih športnih strokovnjakov pri izgradnji nordijskega centra za potrebe zimskih Olimpijskih iger leta 2022 in izobraževanju kitajskih strokovnjakov na področju smučarskih skokov.  Načrtovano pa je tudi srečanje Cerarja s kitajskim predsednikom vlade Lijem Kečijangom.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu