Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kangler je izvoljen za državnega svetnika

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd november 2017, 10:56 dop

Presenetljivo je nocoj največ glasov elektorjev v mariborski volilni enoti za državnega svetnika zbral Franc Kangler. Za Kanglerja je bilo 15 glasov in bo državni svetnik,  mi je povedal predsednik volilne komisije Branko Reisman.

Na drugem mestu je bil v Mariboru Drago Žura z 11, tretji Rudi Matjašič z sedmimi glasovi. Vsi drugi so zbrali  krepko manj glasov. Nekdanji mariborski župan Alojz Križman je denimo prejel le tri glasove, Leo Kremžar pa celo nič glasov. Izvolitev je presenečenje, ker ni bil kandidat mestne občine Maribor, povrhu pa so bile pred leti proti njemu vstaje, kar dvakrat pa so mu v državnem svetu celo “ukradli” mandat.  Pred petimi leti je Franc Kangler tekmece porazil bolj odločno. Takrat je zbral 25 (deset več) glasov elektorjev, Drago Žura sedem glasov  Rudi Matjašič tri, in Anton Bergauer dva.

Delo in Dnevnik “zmrznila”, Večer ne

Zanimivo je morda, da sta po presenetljivi izvolitvi Kanglerja nekoliko “zmrznila” časopisa Delo in Dnevnik, ki sta izjemno obsežno spremljali “vstaje” in padec Kanglerja.

Dnevnik še dve uri po razglasitvi rezultata na svojem portalu ni imel nič. Delo pa je rezultat  objavilo, a nekoliko skrit pod takšno napovedjo, ki ne pove nič:

Čez nekaj ur so ta naslov le popravili v bolj logičnega “Kanglerja tokrat potrdili za državnega svetnika”, kar lahko vidite na posnetku: 

Z novinarskega vidika se je povsem profesionalno odzval le Večer, ki je kar hitro objavil jasno sporočilo, kaj se je zgodilo.

Kdo vse je izvoljen

Po občinah, danes so potekale volitve 22 predstavnikov lokalnih interesov, se je okrepila desnica (SDS, SLS, NLS). V Celju je za svetnika izvoljen predsednik SLS  Marko Zidanšek. Izvoljeni so bili med bolj znanimi, kot sem v začetku tedna že napovedal, Boris Popovič iz Kopra, Matjaž Švagan iz Zagorja in Bojan Kontič (SD) iz Velenja, v Grosuplju nekdanji glavni tajnik SDS Dušan Strnad, v Ljubljani Dejan Crnek, v Kamniku Franc Rokavec, v Slovenski Bistrici Milan Ozimič, na  Ptuju Rajko Fajt, v Ljutomeru Branko Šumenjak, v Kranju Igor Velov, na Jesenicah Bogomir Vnučec, v Murski Soboti Marjan Maučec, v Novi Gorici Tomaž Horvat, v Tolminu Bojan Režun, v Novem mestu Bojan Kekec, v Črnomelju Samer Khalil, v Sežani  Davorin Terčon, v Logatcu Miroslav Ribič v Slovenj Gradcu Franc Golob in v Krškem Srečko Ocvirk.

Zaplet pri športu in kulturi

Jutri bodo še volitve 18 predstavnikov interesnih skupin (lobijev): sindikatov, delodajalcev, obrtnikov, kmetov… Pravzaprav jih bodo volili le 17, ker je pri predstavniku kulture in športa odločanje ustavilo sodišče, da bi državna volilna komisija preverila pravilnost izbiranja elektorjev Nogometne zveze slovenije in podobnih, kjer dvomi o pravilnosti števila elektorjev, ki pripadajo komu, niso nujno iz trte zviti.

Za ta sedež, ki ga je zadnja leta zasedal predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki ga ni več med kandidati, se denimo – potegujejo štirje: Stanislav Glažar, Janoš Kern, Aleksander (Sašo) Hribar in Aleš Jelen.  Neuradno je bilo slišati, da je imel župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS, največ možnosti. A volitve za ta sedež so prestavljene in mogoče je celo, da bo državni svet konstituiran brez predstavnika kulture in športa.

Sodba, ki je ustavila odločanje, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/11/odlocbasportniki.pdf”]

Kako so pri Kanglerju goljufali

Pred petimi leti, ko je levici na volitvah svetnikov uspelo dobiti večino, so že na konstitutivni seji zlorabili oblast s kršitvijo ustave, ko niso potrdili mandata prav Francu Kanglerju, s čemer so si pri volitvah vodstva državnega sveta in pri odločanjih prve mesece zagotovili glas prednosti več. Predvsem pa dodatno očrnili SLS, katere član je bil pred tem Kangler in Kanglerja samega. Svoje ravnanje so razglasili za etično. Všeč je bilo vstajnikom v Mariboru in Ljubljani, pa tudi sicer simpatizerjem levice, pritrjeval pa jim je tudi lep del največjih medijev in novinarjev, ki vedno ploskajo svojim.

Ustavno sodišče je pozneje povsem soglasno ugotovilo, da je šlo pri nepotrditvi Kanglerjevega mandata za očitno kršitev ustavne ureditve in je Kanglerju vrnilo sedež. Ključno vlogo pri kršenju ustave so imeli Igor Antauer (delodajalci), Drago Ščernjavič (sindikati) in Peter Požun (zdravstvo), ki so v mandatno volilni komisiji državnega sveta vztrajali, da je treba problematizirati Kanglerjev mandat, čeprav so bili posebej opozorjeni in so vedeli, da za to pravno ni nikakršnih razlogov. Nihče se ni pritožil, da bi bilo z volitvami pred tem kaj narobe. Pa leva večina v državnem svetu, ki je nenavadno nepotrditev mandata pozneje le še potrdila

V drugo zaradi Ježevite

Večina svetnikov je Kanglerju, ko mu je mandat pred petimi leti vrnilo ustavno sodišče, pozneje sedež spet odvzela. V drugo so to storili zaradi pravnomočne obsodbe na več kot pol leta zapora, ker so v občini, ko je bil Kangler župan, dodelili službeno stanovanje vedeževalki Karin Ježovita.

Tudi v drugo so bili za odvzem le z levega dela dvorane. Sodba je bila, ko Kangler ni bil več svetnik, razveljavljena na vrhovnem sodišču. Mandat Kanglerju ni bil vrnjen.

Uradni seznam izvoljenih prestavnikov lokalnih interesov, ki ga je objavila državna volilna komisija, je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/11/Seznam_izvoljeni-člani-DS_lokalni-interesi_22.11.2017.pdf” title=”Seznam_izvoljeni člani DS_lokalni interesi_22.11.2017″]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu