Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Shamieh s Škobernetom in Kordišem v DZ, Cerar za začasno dovoljenje, a oster do SD

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 14/11/2017)
Foto: sd

Ker odločitev premiera Mira Cerarja, da zadrži predajo Ahmada Shamieha Hrvaški, danes zjutraj še ni najbolj učinkovala, sta predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) in opozicijski poslanec Miha Kordiš (Levica) begunca iz Sirije zjutraj izpred azilnega doma pripeljala v državni zbor. Ahmad Shamieh je trenutno v prostorih poslanske skupine SD, so mi pojasnili tam. V DZ pa je premier napovedal, da bo vlada na eni od prihodnjih sej odločala, ali izdati dovoljenje za začasno prebivanje Ahmadu. O ravnanju poslancev SD in Levice, ki so tujca pripeljali v državni zbor, pa je dejal, da je bilo to povsem neprimerno in nedopustno in predvolilna kampanja.

 

Dogajanje v prostorih SD so na spletnih omrežjih iz stranke predstavili tako:

 

Premierova odločitev še ni učinkovala

Pred azilnim domom so bili po poročanju medijev zjutraj tudi protesti. Kot sem poročal je v zadnjih dneh na spletu posebno peticijo proti vračanju tujca Hrvaški podpisalo izjemno veliko število ljudi, tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Več o peticiji in podpisih najdete na povezavi.

Da bodo danes zjutraj Ahmada Shamieha pa so poslanci napovedali že sinoči, med temi poslanci je bila tudi Jasna Murgel iz SMC. Ni pa poslanka SMC nič namigovala, da bi Shamieha danes reševali z zatočiščem v državnem zboru. V SD so svoje ravnanje, ki ga je ostro kritiziral tudi premier Cerar, pojasnili, da ni bilo druge izbire, ker bi ga sicer država že poslala na Hrvaško.

Organi države, ki izvajajo vračanje tujca, o odločitvi premiera po neuradnih podatkih zjutraj  niso bili obveščeni in bi predajo sosednji državi zato najbrž res nadaljevali.

Burno v državnem zboru

Da sta poslanca Škoberne in Kordiš tujca odpeljala v državni zbor, je bilo precej nenavadno in množica novinarjev je v državnem zboru pozneje čakala, da bo premier Miro Cerar, ki tam predstavlja predlog državnega proračuna, pojasnil, kaj se dogaja.

Izjavo je premier napovedal za 10.15. Takrat pa je sporočil, da bo vlada odločala, ali izdati dovoljenje za začasno prebivanje tujcu. Na spletu je enako sporočilo Cerar preposlal tako:

 

Odziv na dogajanje so napovedali tudi iz največje stranke v državnem zboru SMC. Po premieru bosta pred novinarje prišla Jasna  Murgel in Jani Möderndorfer. Odzvali se bodo tudi iz SD.

Na notranjem ministrstvu sem pred tem izvedel, da ne vedo točno, kakšno je trenutno stanje, menda poteka veliko pogovorov in dogajanje je nekoliko kaotično.

Zidanšek Cerarju in Brglezu: Veliki hinavci ste…

Na dogajanje se je odzval z nenavadno izjavo za javnost predsednik neparlamentarne SLS Marko Zidanšek. Zapisal je: ”

»Vsi ste veliki hinavci! Premierja dr. Cerarja, predsednika Državnega zbora RS dr. Brgleza in poslance, ki ne želijo spoštovati slovenske zakonodaje pozivam, da nezakonite migrante vzamejo k sebi domov in jih sami integrirajo, kot so vsi po vrsti zatrjevali še pred migrantsko krizo. Nihče od njih ni uresničil svojih praznih populističnih obljub. Kje je enakopravnost, ko se za migranta zavzame sam predsednik Vlade RS, ko pa gre za težave slovenskih državljanov, pa so vsi gluhi in slepi? Kje je pravna država, ko predsednik Vlade RS in predsednik parlamenta izkoriščata svoj položaj za medijske pritiske na institucije, ki želijo spoštovati zakonodajo? Slovenija ne bo varna država, če ne bo spoštovala lastnih zakonov in jih bo ukrivljala za potrebe dnevne politike. Slovenija zaradi takšnih dvojnih meril že sedaj ni več varna država, zato se naši državljani v njej bojijo za svojo ekonomsko in tudi fizično varnost.«

Odzval pa se je tudi predsednik SDS Janez Janša. Tako:

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu