Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V zraku strateški bombniki: rusko povračilo za goreča naftna skladišča v Sevastopolu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd maj 2023, 07:47 dop

Po ukrajinskem napadu na naftne rezervoarje v Sevastopolu na Krimu, ki so ga okupirali Rusi, so v Ukrajini ponoči čakali, kako se bodo odzvali v Moskvi. Nafta je pomembna, ker poganja tanke, oklepnike, transportna vozila in številna plovila ruske mornarice. Ponoči je iz letališča v bližini Volgograda poletelo devet ruskih strateških bombnikov Tu-95 in po Ukrajini so razglasili povečano tveganje zračnih napadov. Po prvih poročilih so Ukrajinci sestrelili 15 od 18 raket. A tiste, ki jih Ukrajinci niso sestrelili, so povzročile veliko škodo. Zadetki so bili tokrat, priznavajo tudi z ukrajinske strani, bolj natančni kot v preteklosti in niso povzročili škode le pretežno na civilnih objektih. Dva izstrelka bi naj po poročanju medijev zadela mesto Pavlograd. Ruska državna agencija Tass je poročala, da so izvedli napade na železniško infrastrukturo ter skladišča streliva in goriva v Pavlogradu v regiji Dnepropetrovsk, ki jih je ukrajinska vojska pripravila za protiofenzivo. Mesto je okoli 110 kilometrov oddaljeno od frontne črte.

Ruska stran je sporočila tudi, da bi naj v Pavlogradu uničili sistem protizračne obrambe in skladišče raket zanj. Na zemljevidu je označeno letališče, iz katerega so poleteli bombniki in tudi kraji po Ukrajini, kjer so zaznali eksplozije. Celoten zemljevid, v katerem so tudi podrobnejši opisi, je dostopen na naslovu https://liveuamap.com/

Kako je gorelo po napada Ukrajincev na naftna skladišča v Sevastopolu, si lahko ogledate na posnetku:

Da bi onemogočili oskrbo so Ukrajinci lani zrušili most, ki povezuje Rusijo z okupiranim Krimom. Avtocestni del so Rusi uspeli popraviti relativno hitro, ne pa tudi železniške povezave, ki je še pomembnejša za oskrbo z naftnimi derivati in vsem drugim, kar je nujno za oskrbo vojsko. Po eksploziji naftnih rezervoarjev v Sevastopolu, je bila zadnje dni na mostu spet velika gneča proti Rusiji. Ukrajinci so povrhu raketirali še območje v Melitopolu, kjer so bivali ruski oficirji in še nekaj pomembnejših letališč in podobnih objektov na okupiranih ozemljih. Na uspešne ukrajinske napade na vojaške in infrastrukturne objekte iz Rusije praviloma odgovorijo z obsežnimi raketiranji ukrajinskih mest in žrtve so pogosto običajni ljudje v stanovanjskih blokih. Število takšnih ruskih napadov je bilo zadnje čase manjše, kar je sprožilo ugibanja, da ruski vojski zmanjkuje raketnih izstrelkov, da jih manj uporabljajo, ker so zaradi boljše protizračne obrambe takšni napadi postali manj smiselni ali pa, da ruska vojska varčuje, da bi se lahko z vsem, kar ima, odzvala na prihajajočo ukrajinsko ofenzivo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu