Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Lex Čepin: 97.000 evrov med ustavnim in vrhovnim sodiščem

(Last Updated On: 08/11/2017)
image_pdfimage_print

Ali je bila vladna kampanja pred referendum o drugem tiru, ki so si jo plačili s 97.000 evri davkoplačevalskega denarja,  poštena, še ne vemo.  Ustavno sodišče je, ker je večina sodnikov ocenila, da bi se najprej moral pritožiti drugam,  Viliju Kovačiču zavrglo pritožbo in pobudo za presojo ustavnosti zakona, ki ju je sprožil zaradi 97.000 evrov vladne prednosti v kampanji. Zdaj Kovačič pripravlja pritožbo na vrhovno sodišče, kamor so ga napotili ustavni sodniki. Na katero sodišče se je mogoče pritožiti, referendumski zakon ne določa.  Sodnik Klemen Jaklič in Marko Šorli sta v ločenem mnenju opozorila: “Pobudnik ni imel na voljo predhodnega učinkovitega pravnega sredstva za izpodbijanje rezultatov referenduma in s tem posledično razveljavitev zakona. V vseh državah, kjer pravico voliti na referendumu jemljejo resno, je takšno učinkovito in hitro varstvo zagotovljeno.”

Šest za zavrženje, trije proti

Na ustavno sodišče lahko Kovačič ponovno pride, je opozorilo šest sodnikov, ko bo druga sredstva izrabil. A najprej se mora pritožiti na vrhovno sodišče na rezultat referenduma, ko bo ta objavljen. Za tak sklep je glasovalo šest sodnikov: Jadranka Sovdat, Matej AccettoDunja Jadek Pensa, Etelka Korpič – Horvat, Špelca Mežnar in Marijan Pavčnik. Proti so bili Klemen Jaklič, Rajko Knez in Marko Šorli. Sodnik Jaklič je napisal odklonilno ločeno mnenje, ki se mu je pridružil Šorli.

Zakonska določba, da si vlada lahko dodeli sto tisoč evrov po mnenju večine ustavnih sodnikov ne učinkuje neposredno na Kovačičev pravni položaj, to bi se zgodilo šele, če bi vlada sprejela in uveljavila tak sklep. Ustava, so zapisali sodniki, ne določa, da bi bilo ustavno sodišče varuh poštenosti referendumskega postopka že na prvi stopnji. To je določeno le za varstvo volilne pravice in poštenosti izvedbe volitev. Varuh pri referendumih sta zato upravno in vrhovno sodišče, kjer lahko postopek sproži vsak, torej tudi Vili Kovačič v imenu 40.000 podpisnikov zahteve za referendum. Pri Kovačičevi pobudi za presojo ustavnosti zakona so svetovali: „Glede na to, da izpodbijana zakonska določba ne učinkuje neposredno, pobudnik pa še ni izčrpal sodnega varstva zoper ugotovljeni izid referenduma, je ustavno sodišče zavrglo tudi pobudo, saj je ta glede na ustaljeno ustavnosodno presojo preuranjena“.

Uradno rezultat referenduma še ni potrjen in objavljen v uradnem listu. Takoj, ko se to zgodi, namerava Kovačič proti ugotovitvi izida sprožiti spor pred vrhovnim sodiščem. Prej nima na kaj.

Kaj je odločila vlada?

Celoten sklep ustavnega sodišča in Jakličevo ločeno mnenje lahko preberete na koncu članka. V postopku je Vili Kovačič opozarjal, da vladni sklepi o dodelitvi denarja, o katerih sem julija poročal v Spletnem časopisu, niso nikjer objavljeni in da je zato težko spisati pritožbo.

Vlado sem zaradi očitkov o nedostopnosti sklepov zaprosil, če mi lahko sklepe, o katerih je julija obvestila javnost in medije, pošlje.

To so storili še isti dan. Sklepi vlade so, kot je pokazal ta odziv, brez težav dostopni. Če bi jih zahteval, bi jih najbrž dobil tudi Kovačič.

Takšni so:

SklepVlade_P
KAZISklepVlade_P
SklepVlade_20072017

Sklep o zavrženju

Celotna odločitev ustavnega sodišča o zavrženju pa je takšna:

u-i-130-17-up-732-17

Ločeno mnenje dveh ustavnih sodnikov:

u-i-130-17-up-732-17-odklonilno-lm-ddr-jaklica
(Visited 442 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: