Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rosvita Pesek: Ne razumem, zakaj to slavimo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th december 2022, 03:45 pop

“Ne razumem, zakaj slavimo 30 let parlamentarizma in državnega zbora, saj se naš parlamentarizem, naša svoboda javne besede in političnega delovanja ni začela z državnim zborom. Začela se je s skupščino na cvetno nedeljo, 8. aprila 1990. In če bi že kaj morali slaviti, bi morali slaviti dan demokracije ali pa dan prvih svobodnih in demokratičnih volitev in to bi slavili letos že dvaintridesetič, ne tridesetič. Saj ni bil državni zbor tisti, kamor so bili prvič svobodno izvoljeni poslanci. Prvič smo svobodno volili leta 1990 in jaz imam s temi slovenskimi prazniki, ki smo jih tako nesrečno postavili, res kar nekaj težav. Ne razumem, zakaj praznujemo 26., če bi lahko praznovali 23., saj smo takrat šli na plebiscit. Meni se zdi dejanje plebiscita samo, ko je 1.392.000 ljudi šlo in obkrožilo za, pomembnejše dejanje od tega, kdaj smo mi pač ta plebiscitni rezultat razglasili. To je ena od stvari. Druga je ta, kot ste mi rekli, dan državnega zbora ali kaj ste rekli, dan parlamentarizma.”

Tako je voditeljica Odmevov TVS Rosvita Pesek, ki je tudi zgodovinarka in avtorica več knjig o nastanku države na Radiu Ognjišče komentirala nenavadno določitev slovenskih praznikov.

Z izbiro praznikov politiki z leve skrivajo, da smo nekoč živeli v sistemu, v katerem je bila dovoljena le komunistična stranka Milana Kučana, ki so ji bili podrejeni mediji, sodstvo in vsi drugi podsistemi. Z oblasti se je moral Kučan deloma umakniti leta 1990, ko je na volitvah poslancev (delegatov skupščine) zmagala koalicija Demos, ki jo je vodil Jože Pučnik, vodenje prve svobodno izvoljene slovenske vlade pa je prevzel krščanski demokrat Lojze Peterle. Kučan je na posnetku z nekdanjim predsednikom Danilom Türkom ob prisegi Nataše Pirc Musar, ki je bila za predsednico republike izvoljena na njun predlog in v veliki meri zaradi podpore Kučana, ki ima še vedno velik vpliv v politiki in v medijih na levi:

Milan Kučan in Danilo Türk Foto DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu