Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kučanov prst proti SD Dejana Židana

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th oktober 2017, 06:47 dop

“Dosledno (je) molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, katerim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teš 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne.”

To je le eden od stavkov, s katerimi je nekdanji šef zveze komunistov v času socializma in dvakratni predsednik države po osamosvojitvi Milan Kučan pred volitvami udaril po sedanjem predsedniku Borutu Pahorju in s tem po stranki SD Dejana Židana, ki v kampanji v celoti stoji za Pahorjem.

Cilja Kučan dlje od Pahorja?

Foto: Robert Fojkar Komac

Verjetno je, da so Kučanove javne kritike Pahorja pred volitvami vplivale, da je del volivcev ostal doma in da zato Pahor ni bil izvoljen že v prvem krogu, kar mu je napovedovala večina raziskav javnega mnenja. Te sicer v Sloveniji praviloma močno zgrešijo. Z napovedmi, da bo Pahor brez težav zmagal v prvem krogu, pa je tudi “napaka” raziskovalcev najbrž še najbolj koristila Marjanu Šarcu. Sporočala je namreč večini volivcev, ki so bili za Pahorja, da ni zelo pomembno hoditi na volišča, saj je vse jasno.

A za konfliktom v okviru levega bloka se skriva pomembnejše dogajanje. Pahor pač ne kandidira sam. Za njim stoji stranka, ki jo je Pahor nekoč vodil, nastala pa je iz Zveze komunistov. Šef zveze komunistov je bil v času socializma Kučan. Pahorjevo kandidaturo je prvi podpisal predsednik SD Židan, ki se zadnji mesec povsod slika s Pahorjem. Pahorjev štab pa vodi nekdanji glavni tajnik (generalni sekretar) te stranke in pozneje poslanec Dušan Kumer.

Čisto javno za Pahorjevo kandidaturo stoji še šef Desusa Karl Erjavec. Cel Desus pa ne. Zdi se, da je del te stranke, ki se je nekoč začasno celo združila s SD, za Marjana Šarca (in Kučana).

Kučan s kritiko Pahorjevega ravnanja zelo direktno udarja po SD, torej stranki, ki ima ambicijo prihodnje leto spet prevzeti oblast in ji raziskave javnega mnenja že dalj časa kažejo, da krepko prehiteva SMC Mira Cerarja in Desus, ki sta bili pred tremi leti na volitvah daleč pred SD.

Kdo bo novi Janković?

Bo proti Židanu nastala nova PS? Foto: Robert Fojkar Komac

Ostra kritika ravnanja Pahorja, za katerim je povsem brez vsake rezerve SD, lahko pomeni celo, da bo spet nastala kakšna nova Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića ali kakšna nova SMC. Kučan ni brez vpliva, čeprav je že dolgo upokojenec z beneficirano pokojnino, ki znaša 80 odstotkov plače predsednika republike.

Takšna nova stranka ne bo kriva za TEŠ6, pranje iranskega denarja preko NLB in predvsem za velikanske dolgove, v katere je v zadnjem desetletju zašla država tudi po zaslugi nesposobnih levih vlad, ki so razpadale še pred koncem mandatov. Prva takšna je bila prav Pahorjeva. Da je konec s tisto vlado SD, je Pahorja obvestil Kučan. Drugo podobno, ki je tudi propadla, je sestavila PS Zorana Jankovića.

Možno je tudi, da so bile Kučanove kritike zadnje tedne le igra, da bi v drugi krog z usmerjanjem glasov na levi spravil Šarca. A ta bi bil po rezultatu precej zanesljivo drugi tudi brez Kučanovih javnih kritik politike SD. Marjan Šarec je bil v preteklosti lokalni politik Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Lastno stranko je Šarec naredil, ko je PS ob razpadu vlade Alenke Bratušek zgrmela na obrobje političnega prostora.

Ker bodo čez pol leta še parlamentarne volitve, se bo hitro pokazalo, ali je šlo le za navadno Kučanovo taktično politično propagando in zavajanje volivcev ali za kaj več: namreč za nov resen prelom na levi.

Pahorjeva prednost je velika

Državna volilna komisija bo danes razpisala drugi krog volitev predsednika republike. V prvem krogu Pahor pač ni zbral glasov več kot polovice glasujočih. Udeležba je bila nizka, doslej najnižja v zgodovini predsedniških volitev. Še nedokončen podatek je: 43,58 odstotka. Če primerjamo rezultate prvih krogov zadnjih treh predsedniških volitev, pa je Pahor tokrat dosegel najvišji delež in tudi največ volivcev je bilo zanj:

Kako boste glasovali v drugem krogu, lahko odgovorite v spletni anketi:

Za katerega predsedniškega kandidata boste volili?

  • Ne bom volil (58%, 803 Votes)
  • Boruta Pahorja (28%, 382 Votes)
  • Marjana Šarca (15%, 201 Votes)

Total Voters: 1.386

Loading ... Loading ...

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu