Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaušnica Goloba Bobnarjevi, nekdanji direktor TSmedie Žel postal šef direktorata za obrambno politiko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd december 2022, 07:38 pop

Vlada je za šefa direktorata za obrambno politiko je na predlog obrambnega ministra Marjana Šarca (Gibanje Svoboda) včeraj imenovala Rolanda Žela, ki je bil v času vlade Marjana Šarca direktor družbe TSmedia, ki izdaja Siol. Niso pa polnega mandata dodelili generalnemu direktorju policije Boštjanu Lindavu. S predlogom za to je notranja ministrica Tatjana Bobnar propadla. Če direktor nima polnih pooblastil, je nanj lažje vplivati in se ga je tudi lažje znebiti, če ni priden.

V času, ko je Žel kot direktor vodil TSmedio, Siol (podobno kot zdaj policija) ni imel pravega odgovornega urednika s polnimi pooblastili. To ni bilo v skladu z zakonom o medijih, ki možnosti v.d.-jev ne opredeljuje. Siol je vodil vršilec dolžnosti urednika, kot je vršilec dolžnosti direktorja policije zdaj Lindav. Je pa imel ta začasni urednik Siola, kar je bilo nenavadno, dolgoročno pogodbo in v njej določeno pravico do odpravnine, če bo morebiti izvoljen pravi urednik. Bil je skratka le nekoliko bolje zaščiten kot Lindav. Žel je bil v času Šarčeve vlade na položaju, iz katerega je nedavno novi vrh Telekoma predčasno politično odstavil Rajka Geriča, nekdanjega šefa informativnega programa Televizije Slovenija in enega najbolj izkušenih urednikov in novinarjev v državi.

Ni pa vlada polnega mandata včeraj podelila direktorju policije Boštjanu Lindavu, s čemer je premier Robert Golob, kot so to ocenila v mediju N1, podelil zaušnico notranji ministrici Tatjani Bobnar, ker ne očisti policije napačnih kadrov. Lindav bo še pol leta v.d. Je v slabšem položaju kot je bil v.d. urednika Siola v času Žela, ki je imel vsaj nekakšno bolj dolgoročno pogodbo o delu.

Želove karakteristike in kariero so iz vlade pojasnili tako: “Roland Žel večino svoje poklicne kariere deluje na Ministrstvu za obrambo, predvsem na področju obrambnih zadev in obrambne politike. V letih 2010–2014 je bil generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve, v letih 2014–2019 pa predstavnik Republike Slovenije v Evropski obrambni agenciji (EDA) in Politično-vojaški skupini (PMG) v okviru Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju. Pred imenovanjem za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko je opravljal dolžnost svetovalca generalnega direktorja Direktorata za obrambne zadeve na Ministrstvu za obrambo na področju koordinacije kriznega upravljanja. Ima tudi delovne izkušnje iz gospodarstva na področju upravljanja človeških virov in medijev. Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije je Roland Žel od 2. junija 2022 opravljal dolžnost vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu