Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: Predsednika bomo volili v drugem krogu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd oktober 2017, 11:49 pop

Borut Pahor ni zmagal v prvem krogu predsedniških volitev. Dodatni glasovi po pošti in iz posebnih volišč, ki bodo prišteti jutri in čez teden, rezultata ne morejo več spremeniti.

To pomeni, da je velika večina medijev z javnomnenjskimi napovedmi že spet zgrešila. Čez tri tedne bo drugi krog med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Rezultat po 99,9 odstotka preštetih glasovnic je bil sinoči takšen:

Brenčičeva za Šiškom in Popovičem

Med večjimi presenečenji po dobrih sto tisoč preštetih glasovnicah je bilo, da je bil delež Andreja Šiška višji od deleža Maje Makovec Brenčič (SMC). Po 200.000 preštetih glasovnicah je Makovec Brenčičevo prehitel še Boris Popovič. Za obema je Brenčičeva ostala vse do konca, kar je za kandidatko največje stranke, ki vlada državi,  hudo slab rezultat.

Na tretjem in četrtem mestu sta Romana Tomc (SDS) s slabimi 14 odstotki in Ljudmila Novak (NSi) z dobrimi sedmimi odstotki.

Da bo potreben še drugi krog, je po polovici preštetih glasov realistično ocenil  favorit volitev sedanji predsednik Borut Pahor, ki rezultat v prvem krogu šteje za “zelo spodbuden”.

“Zelo sem vesel. Bo zanimivo,” pa je, ko je bil razplet jasen, Marjan Šarec ocenil dogajanje in svoje možnosti v drugem krogu.

Udeležba presenetljivo nizka

Udeležba na volitvah je bila, kot kaže, krepko nižja kot pred petimi leti, kar je nekoliko presenetljivo. Na predčasna volišča je namreč prišlo krepko več volivcev kot pred petimi leti.

Delež se bo, ko bodo prištete glasovnice po pošti in s posebnih volišč, nekoliko povišal. Po preštetih 99,8 odstotka glasovnic pa je sinoči kazalo, da se trend vse nižje udeležbe na volitvah nadaljuje:

O rezultatu volitev je poslanec SDS Vinko Gorenak zapisal:

“Levo desni slalom Boruta Pahorja med Dražgošami in Barbara rovom ali med levimi in desnimi, se mu je izplačal. Tudi »klofute« iz leve in desne mu niso preveč škodovale. Tudi Milan Kučan ni več to kar je bil. Njegov brutalen napad na Boruta Pahorja, volilci niso dojeli tako kot si je želel on sam. Tudi njegovo in medijsko »bildanje« Marjana Šarca ni rodilo sadu, kot bi si želel Milan Kučan. Toda njegov vpliv in vpliv dominantnih medijev ni za zanemariti. Skoraj 25 odstotkov Marjana Šarca je dejansko doseg ne le Milana Kučana ampak v določeni meri tudi dominantnih medijev. Namesto njega bi na volitvah s podporo Milana Kučana in dominantnih medijev lahko nastopil tudi kak drug klovn in odstotek glasov bi bil verjetno podoben.”

Pomembnio v oceni je dejstvo, da je nekdanji predsednik Milan Kučan z javnimi izjavami proti Pahorju pred volitvami zanesljivo prispeval, da je bil rezultat tak kot je.

Pa tudi, da za drugi krog to za Pahorja, ker bodo soodločali volivci desnice, ki več nimajo svojega kandidata, to ni nujno slab znak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu