Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: Predsednika bomo volili v drugem krogu

(Last Updated On: 22/10/2017)
image_pdfimage_print

Borut Pahor ni zmagal v prvem krogu predsedniških volitev. Dodatni glasovi po pošti in iz posebnih volišč, ki bodo prišteti jutri in čez teden, rezultata ne morejo več spremeniti.

To pomeni, da je velika večina medijev z javnomnenjskimi napovedmi že spet zgrešila. Čez tri tedne bo drugi krog med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Rezultat po 99,9 odstotka preštetih glasovnic je bil sinoči takšen:

Brenčičeva za Šiškom in Popovičem

Med večjimi presenečenji po dobrih sto tisoč preštetih glasovnicah je bilo, da je bil delež Andreja Šiška višji od deleža Maje Makovec Brenčič (SMC). Po 200.000 preštetih glasovnicah je Makovec Brenčičevo prehitel še Boris Popovič. Za obema je Brenčičeva ostala vse do konca, kar je za kandidatko največje stranke, ki vlada državi,  hudo slab rezultat.

Na tretjem in četrtem mestu sta Romana Tomc (SDS) s slabimi 14 odstotki in Ljudmila Novak (NSi) z dobrimi sedmimi odstotki.

Da bo potreben še drugi krog, je po polovici preštetih glasov realistično ocenil  favorit volitev sedanji predsednik Borut Pahor, ki rezultat v prvem krogu šteje za “zelo spodbuden”.

“Zelo sem vesel. Bo zanimivo,” pa je, ko je bil razplet jasen, Marjan Šarec ocenil dogajanje in svoje možnosti v drugem krogu.

Udeležba presenetljivo nizka

Udeležba na volitvah je bila, kot kaže, krepko nižja kot pred petimi leti, kar je nekoliko presenetljivo. Na predčasna volišča je namreč prišlo krepko več volivcev kot pred petimi leti.

Delež se bo, ko bodo prištete glasovnice po pošti in s posebnih volišč, nekoliko povišal. Po preštetih 99,8 odstotka glasovnic pa je sinoči kazalo, da se trend vse nižje udeležbe na volitvah nadaljuje:

O rezultatu volitev je poslanec SDS Vinko Gorenak zapisal:

“Levo desni slalom Boruta Pahorja med Dražgošami in Barbara rovom ali med levimi in desnimi, se mu je izplačal. Tudi »klofute« iz leve in desne mu niso preveč škodovale. Tudi Milan Kučan ni več to kar je bil. Njegov brutalen napad na Boruta Pahorja, volilci niso dojeli tako kot si je želel on sam. Tudi njegovo in medijsko »bildanje« Marjana Šarca ni rodilo sadu, kot bi si želel Milan Kučan. Toda njegov vpliv in vpliv dominantnih medijev ni za zanemariti. Skoraj 25 odstotkov Marjana Šarca je dejansko doseg ne le Milana Kučana ampak v določeni meri tudi dominantnih medijev. Namesto njega bi na volitvah s podporo Milana Kučana in dominantnih medijev lahko nastopil tudi kak drug klovn in odstotek glasov bi bil verjetno podoben.”

Pomembnio v oceni je dejstvo, da je nekdanji predsednik Milan Kučan z javnimi izjavami proti Pahorju pred volitvami zanesljivo prispeval, da je bil rezultat tak kot je.

Pa tudi, da za drugi krog to za Pahorja, ker bodo soodločali volivci desnice, ki več nimajo svojega kandidata, to ni nujno slab znak.

(Visited 37 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: