Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vilfan: “Bom povedal: za Pahorja bom”

(Last Updated On: 04/11/2017)
image_pdfimage_print

Da bo glasoval za sedanjega predsednika Boruta Pahorja, je teden pred volitvami v posebnem pismu sporočil poslanec Desusa Peter Vilfan. Odločitev ni veliko presenečenje. Pahorja podpira Desus, katerega član je Vilfan od izstopa iz stranke Zavezništva Alenke Bratušek. A ker gre za uglednega nekdanjega športnika, ki povrhu polemizira s skupino kar 34 intelektualcev, ki so se podpisali pod obsežne stališče, da Borut Pahor nikakor ni primerna izbira za predsednika republike, si zasluži pozornost.

Skupina proti Pahorju

Da je Pahor neprimeren za predsednika, so že pred prvim krogom volitev podpisali: Boris Vezjak, Svetlana Slapšak, Slavko Splichal, Božo Repe, Ivan Kristan, Jože Pirjevec, Rudi Rizman, Milica Antić Gaber, Vlado Miheljak, Božidar Debenjak, Maca Jogan, Savin Jogan, Srečo Dragoš, Darja Zaviršek, Niko Toš, Vesna Leskošek, Jana Rošker, Darko Štrajn, Renata Šribar, Gorazd Kovačič, Marjan Šimenc, Milena Mileva Blažić, Luka Omladič, Miha Fošnarič, Božidar Flajšman, Vesna Mikolič, Mitja Sardoč, Zdenko Kodelja, Urša Opara Krašovec, Rajko Muršič, Rado Riha, Peter Simonič, Boštjan Nedoh in Stane Saksida.

Ta množica visoko izobraženih posameznikov je med drugim javnosti o Pahorju sporočila:

“S svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi je namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi. S tem je institut predsednika države močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum. Ker je z nekaj zadnjimi izjavami dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, se nam takšna izbira zdi celo škodljiva.”

Populizem, seksizem, oportunizem…

Skupina intelektialcev je zapisala še, da so prepričani,

“da si Slovenija za predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji, kar je Pahor celo prostodušno in brez trohice sramu priznal; da je ponavljajoče se nedržavniško in nespoštljivo ravnanje na mestu predsednika s krčenjem na samopromocijski populizem s primesmi seksizma škandalozno po sebi in vodi do nevarnih družbenih in političnih posledic; da je povsem neokusno izmikanje dolžnostim, če predsednik odkrito priznava, da ne želi imeti mnenja o najtežjih notranjih ali mednarodnih političnih vprašanjih, in da ne bo komentiral dogodkov, ki med ljudmi porajajo različna mnenja in konflikt – za resnico se je pač treba boriti in ne oportuno umikati; da je bila predsednikova abstinenca v primeru razpadanja Komisije za preprečevanje korupcije in končno odstopa namestnice predsednika nevzdržna potuha obstoječemu stanju, saj brezzoba ustanova koristi predvsem nenačelni in koruptivni politiki…”

Vilfan: A je res boljši čisto vsak?

Desno je Peter Vilfan (Desus), ob njem pa poslanec SD Matjaž Nemec, ki je bil nekoč tesni politični sodelavec Boruta Pahorja. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poslanec Desusa Peter Vilfan je v odgovoru na to ostro kritiko zapisal, da so letošnje predsedniške volitve  nekaj posebnega zaradi izrazito nizke udeležbe volivcev v prvem krogu in zaradi toliko različnih mnenj in javnih polemik, kot že dolgo ne. In zapisal še:

“Začelo se je pred prvim krogom z javnimi pozivi bolj ali manj vplivnih posameznikov, določenih interesnih skupin, vrhunec pa je bil javni poziv 34 slovenskih intelektualcev slovenskim državljanom, naj ne volijo Boruta Pahorja. Ker, da ni primeren za predsednika Republike Slovenije! Pri tem pa omenjeni niso ponudili nobene alternative! Še več, dejansko so povedali, da naj ne volimo Pahorja, v redu pa je, če volimo kogarkoli od ostalih osmih kandidatov. Ki so po njihovem povsem primerni za predsedniško funkcijo. Ni jih motil ne Popovič, ne Šiško, ne dama s potico ali dama, ki rada vlaga kisle kumarice in kuha marmelado, podobno pa bi lahko našteval vse. Seveda bi si tudi jaz želel za predsednika vrhunskega intelektualca, akademika, človeka z širokimi pogledi in znanji, ki bi predsedniško funkcijo, z vsemi njenimi omejitvami, opravljal na zadovoljstvo vseh državljank in državljanov. Ampak takega nam do sedaj ni ponudil še nihče, tudi omenjeni intelektualci ne! Pričakujem torej, da bodo čez pet let (prej ni možno), zbrali dovolj poguma in nam iz svojih vrst v izvolitev ponudili kandidata s prej naštetimi karakteristikami. Javno napovedujem, da ima že sedaj moj glas! Do takrat pa bomo imeli predsednika, ki ga bomo izvolili v drugem krogu. Kandidata sta dva, vsak se bo odločil po svoji vesti in nikomur ne bom govoril, kako naj voli! Bom pa povedal, kdo bo dobil moj glas! Borut Pahor! In to kljub temu, da sem bil tudi sam nekajkrat nezadovoljen, celo jezen, zaradi nekaterih dejanj aktualnega predsednika v tem mandatu, zaradi nekaterih izrečenih in tudi neizrečenih besed, ko sem menil, da bi se kot predsednik moral oglasiti….”

 

(Visited 54 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: