Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo nedelja demantirala ali potrdila medije?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th oktober 2017, 08:41 pop

Trije večji splošno informativni dnevniki Delo, Večer in Dnevnik in javna RTV so danes objavili rezultate raziskav javnega mnenja, ki kažejo, da bo dosedanji predsednik republike Borut Pahor v nedeljo zmagal že v prvem krogu. Še najbolj na meji so za Pahorja rezultati RTVSLO, ki so bili rezultati objavljeni zadnji danes popoldan.

Celo že pod polovico pa je Pahor po raziskavi Mediane za POPTV, po kateri že nekaj časa izgublja. Trenutno Pahorja po tej raziskavi podpira še 45,1 odstotka vprašanih, a 9,2 odstotka anketiranih v tej raziskavi še ni opredeljenih. Več lahko najdete na povezavi tukaj. Za primerjavo sem neopredeljene izločil in preračunal samo glasove opredeljenih. Za Pahorja je – kot je prikazano grafično – 49,7 anketiranih. Preračun ne kaže nujno realnosti, ker se neopredeljeni na volitvah lahko porazdelijo drugače in ne sorazmerno že opredeljenim.

Za Večer in Dnevnik je meritev opravljala Ninamedia. Objavo čisto zadnjih rezultatov meritev v seriji, ki jo opravlja Ninamedia, je Večer napovedal za nocoj ob 21.30. Podrobnosti so dostopne na povezavi na spletnem naslovu Večera. Za Delo je meritev opravila njihova lastna agencija Delo Stik.

Grafično so napovedi medijev takšne:

Tomčeva pred Novakovo

Rezultate meritev, ki so nekoliko različni, si velja zapomniti za nedeljo zvečer, ko bodo neuradni rezultati uro po zaprtju rednih volišč razkrili, ali so tokrat raziskovalci že spet zgrešili ali pa vendarle zadeli.

Za RTVSLO meritev opravlja družba Episcenter. Podrobnosti o tem, ali se Pahorju izmika zmaga v prvem krogu, so dostopne na spletnem naslovu RTVSLO tukaj.

V primerjavi z raziskavami pred tedni je morda zanimivo, da je po vseh raziskavah evropska poslanka  Romana Tomc (SDS) prehitela predsednico NSi Ljudmilo Novak, Marjan Šarec pa je namesto pri četrtini le še pri petini glasov. A še vedno daleč pred kandidatkama bolj z desne. Se pa Tomčeva vzpenja.

Kar neverjetno nizko ostaja kandidatka SMC ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Neuraden rezultat volitev bo znan v nedeljo, dokončni pa teden po volitvah, ko bodo preštete še vse glasovnice po pošti in s posebnih volišč.

Bo Pahor prehitel Kučana?

Če bo rezultat podoben temu, kar nakazujejo napovedi raziskav javnega mnenja v tisku, bo razplet podoben kot je bil pred dvema desetletjema. Le to po teh raziskavah ni jasno, ali bo Pahor zbral višji ali nižji delež kot takrat Milan Kučan. Rezultat je bil tak:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu