Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Stric Kučan in nadškof Zore različno vabita

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th oktober 2017, 08:28 dop

„Vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas, je volivce na predsedniške volitve povabil predsednik komisije za Pravičnost in mir in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Nadškof je s tem poskrbel za pluralnost v volilnem tednu, ki se je že začel. Že pred tem se je z drugega konca oglasil nekdanji večkratni predsednik republike, ki je bil na vrhu oblasti tudi že v socializmu, Milan Kučan.

Poziv s katoliške in bolj tradicionalne smeri

Foto: Robert Fojkar Komac

Kučan volivcev ni pozval na volitve. Jih je je pa spodbudil k “odgovornemu glasovanju”, ko je o predsedniku Borutu Pahorju zapisal, da je v preteklosti: “Dosledno molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, katerim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teš 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne.”

Kučan se je s kritiko Pahoreve vloge pri pranju denarja v NLB zelo približal ostrim kritikam iz opozicijske SDS. Nazadnje je odmevno o milijardi iz Irana pisal predsednik Janez Janša v članku “Živi in pusti umreti (portret predsednika)”, ki je dostopen na povezavi tukaj.

Kučanovo stališče je sicer nadaljevanje dopisovanja s Pahorjem iz časov pred prejšnjimi volitvami o tem, kdo so strici v ozadju, ko je nekdanji predsednik Kučan Pahorju, ki si nikoli ni želel biti le poslušni izvajalec Kučanove politike, zapisal tudi to:

„Res je, nisem Te podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah. Vendar Tvoje koalicijske vlade, ki sem ji javno pomagal v življenje, nisem rušil. Nasprotno. Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj. Ko je po neuspelih referendumih in razpadu koalicije postala operativno nesposobna, sem Ti v daljšem pogovoru odkrito, iz oči v oči povedal, da Te ne morem več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države nisi uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji, zaradi česar je vlada izgubila verodostojnost in podporo državljanov. Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij. Od Tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od Tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija.“

Ali Kučan s tem pomaga Pahorju?

A to Kučanovo pisanje pred petimi leti, ker je Pahor pozneje premagal Danila Türka tudi z glasovi desnice, kandidatu niso veliko škodilo. Pahorju je, da ga Kučan ne podpira, takrat najbrž celo koristilo. Da Pahorju Kučan z javnimi izjavami koristi tudi tokrat, je ta teden ocenil šef največje opozicijske stranke Janez Janša, ko se odziva na pisanje Bojana Požarja o dogajanju. Na spletnem omrežju je Janša zapisal:

Koga priporoča Zore?

[wp_ad_camp_1]

Nadškof Zore je v uradni izjavi, kakršne nastajajo pred večino volitev, manj neposreden. Podprl ali okrcal ni nobenega od kandidatov. Bilo bi nerodno, če bi to storil celo med tistimi na desni. Takoj bi bile zamere in bi poslušali o nedopustnem vpletanju in pristranskosti. Je pa opozoril na to, kaj bi morala biti za predsednika pomembna vprašanja in teme.

Zapisal je:

Foto: Robert Fojkar Komac

„Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora. Vse državljane in še posebej katoličane vabimo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas. Od predsednika upravičeno pričakujemo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode. Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost, kajti gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije. Zato vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas.“

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu