Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Grims o uničenju posnetkov, Janković o novi zmagi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th september 2017, 03:34 pop

“Po ustavi smo pred zakonom vsi enaki. To dogajanje pa priča, da imamo državljane prvega in drugega reda. Ene pravosodje ščiti, jim omogoči kak izhod… Državljane drugega reda pa se toži in se jim vse proda za 200 evrov.“

To je o sodni odločitvi, da bodo uničeni posnetki tajnih prisluškovanj Zoranu Jankoviću, ker je tožilka zamudila dvoletni rok za začetek kazenskega postopka, danes na novinarsko vprašanje odgovoril poslanec Branko Grims (SDS), ko je predstavil interpelacijo proti pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču. Da je višje sodišče zavrnilo pritožbo državnega tožilstva na odločitev preiskovalne sodnice Mojca Kocjančič o izločitvi dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem Jankoviću, je v Delu prva poročala novinarka Majda Vukelić. Sodnica Kocjančičeva je bivša soproga nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja,

Uničiti posnetke pogovorov s Katarino

Grims je  dodal, da je za neustrezno delovanje pravosodja objektivno odgovoren Klemenčič, dogajanje pa je zato lahko še dodaten razlog za zahtevo za razpravo o delu ministra.  Odločitev o tožilski zamudi in uničenju razburja, ker je povezana z javno razvpitim primerom Seks za službo. Primer je tudi mednarodno zelo odmeval, kar je portal Pod črto objavil povzetke več ovadb proti Jankoviću, ki jih je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobil od državnega tožilstva.
Najbolj javno odmevna je bila vsebina ovadbe povezane z mlado farmacevtko Katarino, ki je prišla na obisk k županu, ker ni mogla dobiti zaposlitve za nedoločen čas v lekarni, ki je v lasti občine. Župan je posredoval pri direktorju Marjanu Sedeju, da ta s pomočnico za kadrovsko področje Spomenko Sluganović uredi, da je ženska dobila, kar je hotela. Mlada ženska pa je Jankoviću zagotovila seks. Najmanj dvakrat. Pogovori o tem so bili tajno posneti. To je zapisano v uradnih dokumentih, v katerih piše tudi, da je policiji ženska potrdila, da je župan seks tudi dobil.

Janković: Premislil bom…

Da je povsem miren in da bo na sodišču zmagal, je Zoran Janković novinarjem povedal, ko je odgovarjal na vprašanja o tej zadnji odločitvi v njegovo korist. O tem, kako bo nadaljeval politično kariero, je dejal, da si bo vzel nekaj časa za premislek. Vsaj do novega leta in dodal: „Ljudje bodo povedali, ali ja ali ne.“ Za predsedniške volitve je povedal, da bo nanje šel kot navaden državljan, za nedavni referendumu o 2. tiru pa je ocenil, da je bil trapast dogodek. Na njem je SMC po njegovi oceni premagala SDS.

Na vprašanja o tem, ali koga toži, je potrdil, da tožilko Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje javnih informacij Aleksandra Lenarda, ker sta omogočila seznanitev javnosti z vsebino ovadb. Žgajnarjeva je tista, ki je, vsaj zdi se, zamudila dvoletni rok za začetek kazenskega pregona. Po Jankovićevem mnenju je zamudila namerno, ker ni imela primera, da bi ga diskreditirala.

Novinarjev pa, je dejal Janković, ne toži. Najboljšega mnenja o nas pa nima.

So roki res le instrukcijski?

Posnetki pogovorov po odločitvi sodišča zaradi te zamude ne bodo smeli biti uporabljeni kot dokaz proti Jankoviču. Zakon o kazenskem postopku to, kdaj je treba uničiti posnetke tajnega snemanja pogovorov, določa  na tak način:

Tožilstvo je trdilo, da je dve leti  le instrukcijski rok, a na sodišču s to argumentacijo ni uspelo.

O pomenu določbe v ZKP, kdaj je treba posnetke prisluškovanj uničiti,  je letos ustavno sodišče precej jasno zapisalo:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu