Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nove Patrie: Bo Levica za nakup oklepnikov Boxer za 306 milijonov evrov?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/07/2018)

Ko se je Marjan Šarec “z iskrenimi nameni” začel pogajati, da bi se koaliciji petih levih in levo-sredinskih strank (LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB) pridružila še Levica Luke Meseca, ki ostro nasprotuje novim investicijam na področju obrambe, je vlada Mira Cerarja parlamentu poslala pobudo za sklenitev mednarodnega  sporazuma o nakupu 48 oklepnih vozil 8×8 Boxer, ki bi državo z logistično podporo stali 306 milijonov evrov. Levica bi kar za 1,2 milijarde evrov načrtovanih stroškov za obrambo v prihodnjih letih namenili za socialo in podobne namene.

Mesečevi proti, vlada pa predlaga nakup

Nakup oklepnih vozil je del teh načrtovanih investicij, da bi vsaj nekoliko modernizirali opremo slovenske vojske, ki je bila zadnja leta zaradi drastičnih varčevanj povsem zanemarjena, vojska pa je tik pred razsulom zaradi vse večjega pomanjkanja vojakov in tehnike. Edina stranka, ki je nasprotovala načrtom, da bi poskrbeli za posodobitev in nekoliko boljše plače za vojake, kar zahteva tudi zavezništvo Nato, je bila zadnja leta Levice Luke Meseca. Sporazum bi za državo po pobudi, ki je od danes pred poslanci, bi podpisala obrambna ministrica Andreja Katič (SD) z  Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer, dogovor pa bi na koncu ratificiral še državni zbor. S tem programom osemkolesnike, ki jih država nima, ker je zavozila projekt Patria, kupujejo še Nemčija, Nizozemska in Litva

Vsako od 48 osem kolesnih vozil Boxer bi stalo 4,1 milijona evrov, skupaj 197 milijonov, še 30 milijonov bi bili stroški orodja in testne oprema, usposabljanja, simulatorja, osnovnega paketa rezervnih delov, 11 milijonov povračila stroškov razvoja projekta in administrativni stroški, stroški eskalacij do leta 2023 bi znašali 15 milijonov, 53 milijonov evrov pa 22 odstotni DDV. Denar bi bil iz postavke generalštaba slovenske vojske. Celotna pobuda za sporazum je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/07/ae8cf0cf1d41c884234d.pdf”]

Referendum ni nujen, če ne bo investicij

Eno od sporočil šefa levice Luke Meseca že po volitvah, da so odločno proti takšnim investicijam, je bilo takšno:

@lukamesec), “smo vedeli, da nas v tej koaliciji ne želijo in da bodo razloge za to poskušali naprtiti nam.” Dokaz za to, se spominja, je že zgodba o njihovi domnevno ultimativni zahtevi o izstopu iz Nata. “Drži,” pravi Mesec,” v Levici bi radi imeli referendum o slovenskem članstvu v Natu, imamo pa prioritete in za nas je z vidika blaginje ljudi pomembnejše vprašanje investicije 1,2 milijarde evrov za orožje. Zavedamo se, da imamo le devet poslancev in da našega programa v tem mandatu v celoti ne moremo uresničiti. Če bi se nam uspelo uskladiti na drugih področjih, npr. minimalni plači, pokojninah, prekarcih, stanovanjih, okolju, referendum o Natu zagotovo ne bi bil točka, na kateri bi lomili koalicijo.”

V izvirniku:

Ali so eno stališča v opoziciji, nekaj drugega pa realnost, če bi lahko vladal, bo pokazalo odločanje o predlogu za sporazum o nakupu teh oklepnih vozil, ki je od danes v državnem zboru.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu