Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nizka udeležba: Referendum bo najbrž propadel

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd marec 2018, 10:30 pop

Glasovanja na referendumu o drugem tiru se je do 16. ure udeležilo 245.065 volivcev ali 14,3 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije.

Volivcev malo, zato malo možnosti

Po teh podatkih sodeč je le malo verjetno, da bi na referendumu zakon lahko padel. Pogoj za to je namreč, da mora biti proti zakonu, ki ga je potrdila večina poslancev v državnem zboru, več kot 340.000 volivcev.

Na referendumu o zakonski zvezi in družinski razmerjih, ko je bil kvorum dosežen (in tudi krepko presežen), je do 16. ure glasovalo 24,99% volilnih upravičencev. Rezultat je bil takrat po 19. uri tak:

Na referendumu o arhivih leta 2014, ki je propadel, pa je do 16. ure glasovalo le 8,17 odstotka volilnih upravičencev.

Da udeležba ne bo visoka, je nakazovala že udeležba na predčasnih glasovanjih čez teden, ki se jih je v treh dneh udeležilo 14.201 volivcev ali 0,83 odstotka volilnih upravičencev.

Na zadnjem referendumu o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih je  na predčasna volišča v treh dneh prišlo 24.480 volivcev  ali 1,43 vseh volilnih upravičencev.

Najmanj na severovzhodu države

[wp_ad_camp_4]

Podatki DVK o udeležbi po volilnih enotah so v preglednici. Udeležba danes do 16 ure je modro poudarjena:

Nizka udeležba v volilnih enotah s sedežem v Mariboru in na Ptuju je običajna za večino volitev in referendumov.

Sam sem šel glasovat po 18 uri. Ker s seboj nisem imel vabila, je bilo nekoliko nejasno, na katero od več volišč v šoli moram, a sem našel pravo. Tam so v volilnem imeniku poiskali moje ime, da sem se podpisal. Tudi brez vabila se da, če veš, kje je volišče in imaš identifikacijski dokument.

Tričlanska volilna komisija je bila dobre volje, dela niso imeli veliko, ker je – kot povsod po državi – na volišče čez dan prišlo relativno malo volivcev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu