Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

December: Janša še spredaj, a Šarec, Židan in Mesec se krepijo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

Pol leta po volitvah je vlado Marjana Šarca le doletel učinek zmagovalca volitev, ki mu volivci namenjajo dodatno podporo. Po več raziskavah je vladi podpora zrasla. Morebiti tudi, ker so vladajoči dvignili plače javnim uslužbencem, minimalno plačo, socialne pomoči, sprostili varčevanja. Pa tudi sicer so bili v državnem zboru kar složni in operativni. Okrepila, a nekoliko manj, se je tudi podpora anketiranih vladnim strankam. Po raziskavah vseh treh televizij je bila tudi decembra precej pred vsemi drugimi strankami SDS Janeza Janše. Pred volitvami je bila ta prednost SDS krepko manjša, a po junijskih volitvah pa tudi že dosti višja.

LMŠ povsod druga, skok Levice

Na drugem mestu decembra niti agencija Ninamedia, katere rezultate objavlja TVSLO, tokrat ni našla SD Dejana Židana. Po tej raziskavi je SD praviloma najvišje. Po vseh treh raziskavah je na drugem mestu, kot je bila na volitvah, LMŠ Marjana Šarca. Sta pa po raziskavi agencije Parsifal SC, ki jih je objavila Nova24TV, LMŠ in SD izenačeni. Po Mediani, rezultate te meritve je POPTV objavila zadnja ta teden, pa je opazen krepak skok Levice Luke Meseca, ki je skoraj dohitela Židanovo SD. Po Novi24TV ima Levica pol manjši delež. Tako velike razlike med rezultati raziskav niso neobičajne. Rezultate primerjalno prikazujem tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce. Neopredeljene preračunam sorazmerno deležem, ki so jih zbrale stranke. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami:

Na Novi24TV prikazujejo le opredeljene volivce in tam sem podatke le prepisal. Pri majhnih strankah se rezultati še veliko bolj razlikujejo kot pri velikih. Podobno kot pri Levici so ekstremne razlike tudi pri SNS Zmaga Jelinčiču, ki bi po raziskave agencije Parsifal za Novo24ZV zbral 7,5 odstotkov, po Ninamediji za javno televiziji pa niti v DZ ne bi prišla, volilo bi jih vsega 3,4 odstotkov volivcev. Mediana je vmes, pri 5,2 odstotkih. Precej nizko je bila decembra SMC Mira Cerarja, ki bi le po Mediani presegel pet odstotkov, po Parsifalu ne bi bila v DZ, višje je bil denimo DeSUS Karla Erjavca. Pred obema pa je NSi Mateja Tonina.

Javna TV zdaj boljša do bralcev

Javna televizija se je ta mesec popravila, ker vsaj v članku na spletnem portalu po novem objavlja tudi podatke, da je za “druge stranke” 3,2 odstotka anketiranih in da 8,4 odstotka anketiranih ne bi šlo voliti. Doslej so te podatke pri predstavitvi rezultatov gledalcem televizije in bralcem na svojem spletnem portalu zamolčali. Zato za preostale deleže ni bilo mogoče ugotoviti, kaj sploh pomenijo. Ker je tak prikaz nekorekten do bralcev in gledalcev in tudi kršitev načel poštenega obveščanja javnosti, sem jim prejšnji mesec poslal vprašanje, zakaj to počnejo. Varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovska mi je (hitro) odgovorila, da ji je urednice dnevno informativnega programa Nataše Rijavec pojasnila, da pri predstavitvah mesečnih anket VOX POPULI zaradi velikega števila strank poenostavljajo grafične prikaze in da drugače ne morejo. Todorovska je dodala, da bodo pa poslej v članku na spletni strani, kjer ni prostorskih omejitev, prikazali vse. Ta mesec so to že storili. In je tako mogoče nekoliko bolje razumeti, kaj pomenijo njihovi deleži, ki se jim pri seštevanju tokrat celo izidejo v sto odstotkov in ne v krepko manj kot 90 odstotkov.

Primerjava v obdobju zadnjih treh mesecev, v kateri je na začetku rezultat volitev poslancev junija, kaže takšno nihanje popularnosti strank:

Podrobnejše rezultat raziskav, iz katerih sem črpal podatke in preračunal, si lahko preberete na povezavah na članke treh televizij, ki se odprejo s klikom na sliko:

Rezultati raziskave Parsifal za Novo24TV, december 2018
Rezultati raziskave Ninamedie za RTVS, december 2018
Raziskava Mediana za POPTV, decembrar 2018
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu