Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pred volitvami: DZ rezerviral 1,5 milijona evrov za neizvoljene poslance

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2017, 09:11 pop

Milijon evrov državni zbor od včeraj načrtuje za nadomestila 40 poslancem, ki v letu 2018 ne bodo ponovno izvoljeni in jim ne bo uspelo dobiti dela ali se upokojiti. Skupaj so svoj proračun povišali za slabega pol milijona, iz 25,2 na 25,6 milijona. A znotraj te vsote so skoraj za milijon evrov povišali postavke za plače: iz 15 na 16 milijonov evrov. Del bo za vladna “sproščanja plač”, večji del pa za stroške volitev prihodnje leto, ki so jih doslej namerno prenizko načrtovali.

Popravljanje namerno napačnih načrtov

Za leto 2019 kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) načrtuje še pol milijona evrov za 25 bivših poslancev, ki jim tudi pol leta po volitvah še ne bo uspelo najti zaposlitve. Če seštejemo, je za nadomestila za poslance, ki bodo prihodnje leto ob mandat in se ne bodo mogli vrniti na prejšnja delovna mesta, načrtovanih 1,5 milijona evrov. V spremembi finančnega načrta parlamenta, ki so jo vodje poslanskih skupin včeraj potrdili brez razprav, je zapisano:

Lani so posledice volitev finančno ocenili veliko bolj skromno in za to načrtovali le pol milijona evrov, a zraven je bil pripis, ki je kazal, da natančno vedo, da bo stalo več. Zapisali so tako:

Obsežne menjave poslancev celo, če se razmerja moči med strankami ne spremenijo, povzroča precej zmedeni volilni sistem. Ob menjavi oblasti po letu 2008 je bilo nekdanjim poslancem izplačanih 2,4 milijona nadomestil plač, regresov in odpravnin, ministrom pa še slabega 0,7 milijona evrov.

Reforma v času druge Janševe vlade

A poslanci so v času druge vlade Janeza Janše (SDS) leta 2012 z varčevalno reformo pravice politikov po koncu mandata krepko zmanjšali in s tem znižali tudi stroške. Znižali so jim nadomestila iz polne na štiri petine poslanske plače, čas prejemanja so skrajšali iz leta na pol leta, in ostreje določili, da nadomestila dobijo le tisti, ki res ne morejo dobiti službe ali se upokojiti. Več kot pol leta lahko nadomestila dobivajo le tisti, ki so bili poslanci več mandatov. Ker so s tem skresali pravice tudi poslancem prejšnjega sklica, ki so nadomestila še prejemali, je prišlo celo do več ustavnih sporov. Za spor zaradi domnevnega kršenja ustavne prepovedi povratne veljave zakonov, je opozicijski Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića uspelo zbrati podpise tretjine vseh poslancev. Spor sta v lastnem imenu sprožila tudi Franco Juri in Franci Kek. A na ustavnem sodišču so vsi pobudniki propadli.

Največje postavke za delo državnega zbora se zadnja leta spreminjajo tako:

Za skoraj pol milijona je kolegij predsednika državnega zbora včeraj, ko je povišal postavko za plače, za prihodnje leto hkrati znižal načrtovane stroške investicij in vzdrževanja. Povsem nespremenjene kot letos in lani pa bodo ostale vsote za dotacije političnim strankam. Letno se jim zadnja leta razdeli  2.537.147 evrov. Posamezni stranki je po rezultatu na volitvah leta 2014 lani pripadlo toliko:

Višino dotacij volitve spremenijo

Na višino dotacij ne vplivajo prestopi poslancev. Prihodnje leto bo ostala enaka skupna vsota: 2.5 milijona evrov. Razmerja, koliko bodo dobile posamezne stranke, pa se bodo zanesljivo spremenila. Izplačila se po volitvah takoj prilagodijo rezultatu volitev. Volitve bodo sredi prihodnjega leta.

Pri nadomestilih bivšim poslancem je morda zanimiv podatek, da je pol leta po zadnjih volitvah leta 2014 nadomestila dobivalo še 26 nekdanjih poslancev. Skupaj so tisti mesec prejeli 84.462 evrov nadomestil. Imena in (bruto) vsote izplačil so bile:

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu