Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pred zamahom Milana Brgleza: Ve se, kdo bo predsednik republike

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th avgust 2017, 09:12 pop

Milan Brglez bo jutri zamahnil z zastavico, da smo pred volitvami. Številni državljani imajo napačen vtis, da smo že zdaj. Kandidaturo za predsednico republike je prejšnji teden tako napovedala Ljudmila Novak. Veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec je kandidaturo napovedal že aprila. Bil sem tam. Na srečo je ni iz Makedonije. Že nekaj časa je znano, da bi kandidiral tudi župan pomembnega mesta Kamnik Marjan Šarec, ki velja za nov obraz kamniških alp… Borut Pahor pa že nekaj let potuje po državi. Mediji poročajo in komentirajo to dogajanje.

Predsednica NSi Ljudmila Novak na predstavitvi kandidature, ki nekoč bo.

Uradno pa vse to seveda ni res. Šele jutri bo Brglez to dovolil.

Mi nismo Amerika

Smo organizirana država, kjer ni samovolje. To, kar smo videli doslej, ni imelo nobene zveze z volitvami in kandidati za kampanje še niso trošili denarja. Če kampanj ni, tudi trošenja ni. Pika. Predvsem nobenega denarja ne troši sedanji predsednik Pahor, ki slovi po tem, da pritegne velikansko pozornost medijev že, če se samo malo sprehodi sem in tja.

Pa se še ne sprehaja.

Da morajo v ZDA tisti, ki nameravajo kandidirati, o zbiranju in porabi denarja poročati celo v letih, ko sploh ni volitev, nas ne briga. Mi imamo najostrejši možni nadzor nad vsem in pri nas se finančno par mesecev pred volitvam ne dogaja nič. Tudi kandidatov ni. Ne samo tistih iz SMC in SDS. Nobenega.

Slaba banka za kazen

Če smo natančni: tudi tik pred volitvami se finančno ne dogaja skoraj nič in še ne vemo, kdo kandidira. To bi bilo preveč tvegano. Denar se zbira po volitvah. Do takrat pa ga posodi Factor banka, kot je pred petimi leti pokazal takrat predsednik Danilo Türk, katerega organizator kampanje je to pozabil razkriti. A so ga pozneje ujeli grdi revizorji računskega sodišča. Ker mu je denar posodila sumljiva zasebna banka, je izgubil volitve, banka pa je bila pozneje podržavljena. Danes ji pravimo slaba banka. Za kazen.

Več o tem lahko najdete s klikom na posnetek:

Pahor pred petimi leti ni porabil skoraj nič, ker je bila stranka, ki ga je kandidirala, bankrotirana in si še sposoditi ni mogla. Bolje je šlo Milanu Zveru, ker SDS ima denar, a je bila težava, ker so ljudje bolj volili Türka s sumljivim denarjem in še bolj Pahorja brez.

Letos Pahor pravi, da bo raje neodvisni kandidat. Izkušnje s SD, ki jo je nekoč vodil, niso najboljše. Vsaj finančno ne. Pa čeprav je bil organizator, ki je zbiral fičnike, pred petimi leti sam Uroš Jauševec, ki velja za genija, kako z velikanskega minusa pričarati zmago za SD. Vsaj dokler je kandidat Pahor.

To, da bo Brglez jutri zamahnil z zastavico, pa še ne pomeni, da bomo že vedeli, kdo vse kandidira. Tako ne gre. Vedeli ne bomo tako dolgo, da bo težava natisniti glasovnice in bo del volivcev na tujem moral imena in priimke kandidatov iskati sam. Temu pravimo, da bodo dobili uradne prazne glasovnice. Glasovnice na katerih ni imen in priimkov kandidatov. Ker še ni jasno, kdo so, ko moramo tiskati. Tak je zakon.

Kraljevski poskus kandidature in Vis

Letos so poslanci aprila sicer poskusili ta problem celo rešiti in so določili, da je treba kandidature vložiti najpozneje 30 in ne 25 dni pred volitvami. A so to storili za volitve poslancev prihodnje leto. Na predsedniške, ki so pred nami, pa pozabili.

Ko bo 25 dni pred volitvami znano, kdo bi rad kandidiral, imen tudi še ne bo mogoče kar razkriti. Po tem se namreč lahko zaplete, če je kakšna kandidatura zavrnjena. Pred petimi leti so tako zavrnili kandidaturo Martine Valenčič. Punce kralja države Borisa Valenčiča, ki je kandidaturi namesto pet tisoč priložila natančno deset podpisov.

Vsi naši predsedniški kandidati. Fotografija Martina Valenčič, ki je tudi naslovna, je iz njene strani na FB, ko so bile volitve že mimo.

Obveljal je, a ne čisto takoj, premislek predsednika državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja, da mora tudi kraljevska družina izpolniti pogoje. Zakon je za vse.

Ni pomagal kralj in tudi to ne, da je Martina pritegnila veliko pozornost s fotografijami še od prej. Spotakljivimi.

A dokler se pravni spori o teh težkih dilemah ne razpletejo, se pač ne sme objavljati spiska kandidatov in tiskati glasovnic. Po tem pa časa za oddaljene države zmanjka.

No, problem nista le Avstralija ali Argentina, še do volišč v Sloveniji ne morejo vsi. Slaba polovica jih je v prostorih, ki so nedostopni invalidom, čeprav so v glavnem v javnih stavbah, ki so vse dostopne invalidom že desetletja. Po zakonu.

Nekoliko pomaga, ker smo dežela dobrih ljudi, ki invalide pač prinesejo do njihovih volišč ali pa pomagajo na druge načine. V oddaljene države pa dostavimo glasovnice na katerih ni imen.

Iznajdljivi ljudje se znajdejo in izberejo.

Se ve koga, bi najbrž rekli na Visu, kjer v teh usodnih dnevih kandidate iščeta z leve Violeta Tomić in bolj z desne Branko Grims. Mimogrede, Vis je kratica varnostno informativne službe, ki jo je nekoč vodil Miha Brejc.

In po Visu iščeta tudi s fotografijami, ki po ljubkosti niso niti podobne tisti Martinini zgoraj.

Več o obveščevalni dejavnosti:

Poletje na Visu: Umazane laži o Grimsu in Tomićevi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu