Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poletje na Visu: Umazane laži o Grimsu in Tomićevi

(Last Updated On: 09/08/2017)
image_pdfimage_print

Na spletnih omrežjih in v delu medijev (Nova24TV, Dnevnik, Žurnal24…) je precej pozornosti pritegnilo, da sta na na otok Vis potovala pomembna poslanca. Celo na istem trajektu sta bila namestnica šefa Levice Luke Meseca Violeta Tomić in eden najbolj izkušenih poslancev SDS Branko Grims, ki vodi tudi komisijo za nadzor obveščevalnih služb.

Ni presenečenje, da se je takšno eksplozivno skupno potovanje sprevrglo v manjši škandal v slovenskih medijih.

Najprej Nova24TV, potem plaz

Medijsko pozornost je pritegnilo, ker je Nova24TV objavila fotografijo nekoliko utrujene poslanke na trajektu. Fotografije in tekst si kakšne posebne javne pozornosti po vsebini sicer ne zaslužita.

A poslanka se je odzvala tako, da je zgodbo Nove24TV o svojem potovanju sama povzela in na FB namignila, da bi avtor posnetka lahko bil Branko Grims, ki ga je z družino opazila na trajektu. To je storila tako:

Na spletnih omrežjih in celo v bolj resnih mediji v Sloveniji je to odmevalo.  Grims je sicer odločno zanikal in to večkrat, da bi fotografiral poslanko Levice, a pomagalo mu to ni veliko. Zanikal je denimo tako:

A mediji so se kljub demantijem razpisali, da je „pacek“, “vohun” in še vse mogoče. Podobno je bilo na spletnih omrežjih.

Dnevnik je poročal, denimo, s takšnim naslovom in uvodom “raziskovalnega” članka::

Iz Nove24TV so zanikali, da bi bil avtor fotografije Grims in objavili še nekaj fotografij, da bi dokazali, da je poslanko s psom snemal nekdo, ki je sedel nedaleč od nje.

Grims pa je twittnil celo:

 

Med zanimivejšimi odzivi na spletu je bil ta:

Kdo sta Grims in Tomićeva v številkah

Za Branka Grimsa je na zadnjih volitvah v okraju Kranj III volilo 3.748 volivcev ali 29,98 odstotka glasujočih. Za Violeto Tomić pa v okraju Ljubljana Center 1.421 ali 12.33 odstotka. Kandidirala je v istem okraju kot premier Miro Cerar, ki ga je volilo 38.76 odstotkov volivcev. Tomićevo je v okraju prehitel še kandidat SDS Mirko Brnčič Jager, ki ga je volilo 15,96 odstotka, ki pa ni bil izvoljen.

Grims je zadnja leta ves čas v SDS. Tomičeva pa je po volitvah prestopila iz DSD k TRS in je po združitvi TRS in IDS v novi stranki, ki se imenuje Levica.

 

(Visited 48 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: