Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Branko Soban (Delo) – Ukinitev dopisništev je bila velika napaka (iz Metine liste)

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th julij 2017, 08:13 dop

Za tiste, ki jih zanima novinarstvo in dogajanje po svetu: priporočam intervju z novinarjem Brankom Sobanom o časopisih in dopisnikih, ki mu je vredno prisluhniti. Za podkast o medijih Metina lista sta ga naredila Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS), dostopen je na povezavi https://metinalista.si/117-branko-soban-delo-ukinitev-dopisnistev-je-bila-velika-napaka/

Branko Soban je bil dopisnik, ki sem ga kot urednik Dela dobil v Moskvi ob prevzemu položaja. Pravzaprav ne v Moskvi. Soban je bil dopisnik, ki ni smel v Moskvo. Rusi mu niso dovolili vstopa v državo.  Že nekaj časa. Razjezil jih je, ker jih je kritiziral.

Ko zmaga večji medved

Na pogovoru z ruskim veleposlanikov Mihailom Vaninom na ruski ambasadi sem ugotovil, da tudi ni nobene možnosti, da bi Sobana še spustili nazaj. Vanin ni bil nič prijazen do slovenskega tiska in je imel precej slabo mnenje o Sobanu, za katerega je ocenjeval, da sodi na levo, nič boljšega mnenja pa ni imel o meni. Povedal mi je, da delam za desno vlado, za Janeza Janšo, ki je bil takrat šef vlade. Tisk je Vanin razumel po rusko. Ni svobode.

Pozneje mi je uspelo doseči, da je Soban v Moskvo le še prišel, a le pospraviti stvari. Po tem sem naredil napako,  da sem popustil pred močnejšim medvedom, objavil razpis in tja poslal drugega dopisnika, pravzaprav dopisnico, Polono Frelih.

Moral bi vztrajati in napisati kolumno proti nezaslišanemu ruskemu izsiljevanju Sobana in časopisa Delo in vztrajati, da dopisnika v Moskvi ne bo, če nočejo kritičnega.

Ko nisem bil več urednik, je novi vrh Dela to dopisništvo zaradi varčevanja tako ali tako ukinil. Skupaj z večino drugih. Ne bi bilo velike razlike, če bi ostali brez že nekaj let prej.

A ohranili bi, vsaj še nekaj časa, kritično držo, ki je vredna več od enega dopisništva.

Povezava na intervju z Brankom Sobanom:

117: Branko Soban (Delo) – Ukinitev dopisništev je bila velika napaka

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu