Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: Kovačič od Vraničarjeve zahteva 97.000 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th julij 2017, 08:22 dop

Zahtevo za 97.000 evrov iz proračunske rezerve za izvedbo referendumske kampanje danes ministrici za finance Mateji Vraničar Erman pošilja Vili Kovačič, ki je zbral več kot 40.000 podpisov za referendum. 97.000 evrov si je za svojo kampanjo za zakon o drugem tiru vlada iz proračunskih rezerv dodelila že prejšnji teden.

Ali smo enaki pred zakonom?

Kovačič je v pismu ministrici zapisal:

»Zahtevo utemeljujem z načelom, da smo vsi državljani RS pred zakonom enaki in da v referendumski kampanji nasprotna stran ne sme imeti nobenih prednosti. Še dodatno pa jo utemeljujem s tem, da vladna noče izvesti referenduma na datum predsedniških volitev, kar bi davkoplačevalcem prineslo najmanj tri milijone eur prihranka. Vlada s takim odnosom do referenduma dokazuje, da je pripravljena trošiti denar po principu »varčevanja za vsakršno ceno«.«

Če vlada oceni, da dodatnega denarja ne more najti, ji Kovačič predlaga, naj vsoto, ki jo je že dodelila sama sebi, razpolovi in nasprotnikom zakona za njihovo kampanjo nakaže vsaj polovico, to je 48.500 evrov.

Malo možnosti za uspeh

[wp_ad_camp_2]

Kovačič, ki vodi društvo Davkoplačevalci se ne damo, je še zapisal: »Dodelitev sredstev je ekonomsko visoko upravičena, saj bo z uspešnim referendumom, preprečeno predvideno nadaljnje vrtoglavo trošenje denarja za projekt, ki ga uzakonja zakon in ga z referendumom želimo preprečiti. Sicer pa se zavzemamo za gradnjo dvojnega novega tira Divača-Koper po optimalni trasi za polovico manj denarja in časa, to je še enkrat hitreje kot to zdaj predvideva in uzakonja vlada.«

Na finančnem ministrstvu še preverjam, kako se bodo odzvali, je pa malo verjetno, da bi Kovačiču nakazali 97.000 evrov. S popravkom zakona v času vlade Boruta Pahorja leta 2011 je takrat večina poslancev namreč določila, da vlada denar za kampanje sme dodeliti državnemu svetu in sama sebi, drugim pa ne.

[wp_ad_camp_3]

Člen popravka zakona iz leta 2011, ki omogoča, da si vlada vzame denar, pravi:

“Doda se nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»(7) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena lahko Vlada Republike Slovenije s sklepom nameni sredstva za referendumsko kampanjo pristojni službi Vlade Republike Slovenije, kadar je ta organizator referendumske kampanje. Sredstva, ki se za referendumsko kampanjo namenijo pristojni službi Vlade Republike Slovenije, ne smejo presegati 25 % dopustne višine stroškov iz šestega odstavka 23. člena tega zakona. Pristojna služba Vlade Republike Slovenije za izvedbo referendumske kampanje ne sme pridobivati drugih sredstev. Stroški pristojne službe Vlade Republike Slovenije za izvedbo referendumske kampanje ne smejo preseči 25 % dopustne višine stroškov iz šestega odstavka 23. člena tega zakona.«.”

Omejitev dostopa do denarja drugim

[wp_ad_camp_1]

So pa vsem drugim s tako imenovano Virantovo reformo poslanci v času vlade Alenke Bratušek zelo otežili, da bi denar lahko zbrali iz drugih virov, denimo z donacijami podjetij, ki jih je ta reforma prepovedala.

Več o vladni odločitvi, da si dodeli denar:

Načelo Čepin: Bo 97.000 evrov dovolj za Cerarjevo kampanjo?

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu