Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

O anketi o RTV in umiranju za Hrvaško

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th julij 2017, 08:39 pop

Ker je v javnem zavodu RTV Slovenija prejšnji teden spodletel poskus odstavitve direktorice televizije Slovenija Ljerke Bizilj in zamenjave odgovorne urednice, ustavljam glasovanje v anketi o razlogih za to dogajanje. Je že mimo.

Biziljeva, presenetljivo, ni bila odstavljena.

Večina bralcev, ki so se odzvali, je ocenila, da je bil namen spremeniti uredniško politiko, Thompson pa je bil le izgovor in da se to dogaja, ker sta Ljerka Bizilj in Jadranka Revernik premalo jasno opredeljeni levičarki.

Da je bil razlog simpatiziranje s koncertom Marka Perkovića Thompsona, ki ga je vlada (preko upravne enote) pozneje prepovedala, ali celo nepravi odnos do fašizma, je ocenilo le nekaj posameznikov.

Rezultat je bil tak:

 

f

 

Anketna vprašanja so nastala, ko se je spor šele začel in v njih manjka pomembna dimenzija. Ena od razlag dogajanja, ki je manjakala je, da je za vsem govorjenjem o fašizmu, levih in desnih in podobnem v resnici šlo za posle in denar.

Borci za dom

Del dogajanja pred glasovanjem programskega sveta je bilo opozorilo generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki je ob intervju Igorja Pirkoviča, v kateri  je Thompson pojasnjeval tudi svoj odnos do pozdrava “Za dom spremni”, opozoril na ravnanje hrvaškega nogometaša Josipa Šimunića, ki je po po zmagi Hrvaške nad Islandijo prijel mikrofon in vzklikal ‘za dom’, na kar so mu navijači odgovarjali: ‘spremni’. Zaradi tega pozivanja ga je doletela kazen: ni smel igrati na desetih tekmah in moral je plačati 30.000 švicarskih frankov kazni.

Šimunićeva kariera igralca, zaradi kazni je zamudil svetovno prvenstvo v Braziliji, se je s tem praktično končala. Jo je pa nadaljeval kot pomožni trener hrvaške reprezentance.

Obsodbo, da je spodbujal nestrpnost na temelju rasne, nacionalne ali verske pripadnosti, je poskušal spodbiti pred hrvaškim ustavnim sodišščem, a neuspešno.

Pozdrav ne deluje enako

A Pirkovič enakega greha kot Simunić v intervjuju ni storil  in bilo bi smešno, če bi poskusil, ker ni hrvaški nogometni zvezdnik, predvsem pa njegovi gledalci niso hrvaški domoljubi, ustaški nacionalisti ali kaj takega.

V Sloveniji je pozdrav, da je nekdo pripravljen umreti za Hrvaško, povsem neučinkovit. Še na misel nam ne pade. Kvečjemu je v delu populacije razlog za zgražanje, kolikor je povezan z medvojno hrvaško državno tvorbo NHD.

Kadunc ni bil glavni akter nenavadnega poskusa predčasnega odstavljanja vrha televizije. Že pred glasovanjem je v intervjuju za ta spletni portal napovedal, da ne bo odstopil, če ne bo večine za razrešitev Biziljeve. Z opozorilom na Šimunića je poskušal argumentirati razloge za dogajanje.

Če si lahko dovolim oceno: ravnal je pametno, da ni odstopil.

Odstavljanje urednice in direktorice zaradi intervjuja s Thompsonom je bilo  neverjetno pretiravanje.

Morebiten odstop generalnega direktorja, ko je zaradi glasovalnega poraza odstopil že predsednik programskega sveta Miran Zupanič, pa bi bil povsem neodgovoren.

Več:

Igor Kadunc: “Če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu