Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Jourovo zaradi Goloba ustavno sodišče obsodilo kršenja načel svobode tiska?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:53 pop

V Bruslju sem sodeloval v razpravi o evropskem aktu o svobodi medijev. Evropska komisija je parlamentu predlagala pravila za zaščito pluralnosti in neodvisnosti medijev v EU. Cilj je tudi, da bi bolje zaščitili medije, ki so v državni lasti, pred zlorabami državnih oblasti. Pomagati sem poskušal s predstavitvijo osebne izkušnje, kakšen je položaj v naši državi, v kateri vlada Gibanja svoboda poskuša svobodo medijem zagotoviti s serijo hitrih predčasnih menjav direktorjev in urednikov medijev, da bi jih s tem osvobodila z nastavitvijo svojih bolj svobodnih direktorjev in urednikov. Zamenjali so tudi mene.

Postopek izbiranja novega urednika Siol.net je, tako vsaj kažejo neuradne informacije, vodila kar takrat glavna piarovka stranke Gibanja svoboda Vesna Vuković, ki je medtem napredovala v generalno sekretarko največje vladne stranke. V preteklosti, preden sem postal urednik Siol.net, je s skupino novinarjev pisala glavne politične in gospodarske zgodbe za Siol.net, a ni bila zaposlena v tem mediju. Delali so za zunanje zasebno podjetje. Financiralo pa je njeno takratno in poznejšo poslovno dejavnost na javnosti prikrit način preko še dodatnega podjetja državno podjetje GEN-I, ki ga je vodil današnji premier Robert Golob. Denar je nakazovalo še nekaj podjetij, tudi današnjega finančnega ministra.

Pogovor je bil včeraj v Bruslju. Vabilo je takšno:

Prispevek, ki sem ga za ta pogovor pripravil pisno in ga tam deloma predstavil, je bil takšen:

Osebna izkušnja, kako se politično obračunava v medijih 

Ustavno sodišče Slovenije je prejšnji teden obiskala podpredsednica evropske komisije Věra Jourová. To se je zgodilo skoraj takoj po tem, ko so sodniki ustavili predčasno odstavljanje celotnega vrha RTV Slovenija, ker obstaja resna verjetnost, da vladajoče stranke s tem kršijo ustavo. V preteklosti so oblasti v Sloveniji že, a na manj radikalen način, skoraj takoj po imenovanju odstavile generalnega direktorja RTV Slovenija Žarka Petana. Ustavno sodišče je takrat to razveljavilo kot kršitev ustave. Tokrat je projekt odstavitev veliko obsežnejši. Odstavljajo vse nadzornike, direktorje, programske svetnike in posledično urednike. 

Odločitev sodišča je bila veliko presenečenje za liberalne in leve stranke, ki vladajo v Sloveniji, ki so izvolile večino ustavnih sodnikov. Domnevali so namreč, da bodo ti sodniki pokrili skoraj karkoli v državi storijo.

V tem nenavadnem dogajanje je bilo presenetljivo, ker je v Evropska komisarka Jourová  že lani javno podprla obsežno čistko vrha medijih, da bi vlada, ki jo vodi premier iz njene skupine, lahko nastavila svoje ljudi. S tem je komisarka vplivala na dogajanje v državi.  

V Sloveniji zdaj ustavno sodišče zaradi tega posredno presoja tudi ravnanje evropske komisarke. Če bo po zadržanju ugotovilo kršitev ustave, bo to kršitev ustave, h kateri je prispevala. Če ustavno sodišče ne bo ugotovilo neustavnosti, pa bo to slabo za medije in novinarje. Obveljalo bo namreč, da lahko ob vsaki spremembi večine v parlamentu nova oblast predčasno odstavi vse nadzornike, direktorje in posledično urednike z enako spremembo zakona. 

Danes govorimo o aktu o svobodi medijev, s katerim poskušata evropska komisija in evropski parlament  zavarovati pluralizem in neodvisnosti medijev pred takšnimi nerazumnimi posegi oblasti kot smo jim priča v Sloveniji. 

Predstavil bi vam še dodatno povsem osebno izkušnjo, ki kaže, da RTV Slovenija ni edini primer posegov nove oblasti v avtonomijo medijev s predčasnimi odstavitvami  in zastraševanjem tistih, ki si drznejo vlado kritizirati. 

Od nastanka države sem novinar, kot urednik se vodil več največjih medijev v državi. Sem eden avtorjev veljavnega kodeksa novinarske etike. Kot predstavnik novinarjev sem desetletje sodeloval v nadzoru javne RTV Slovenija. Vodil sem novinarske organizacije, ki so poskušale zavarovati novinarje, ki so bili žrtve političnih čistk in policijskih in pravosodnih pregonov. Vodil sem tudi ekipo novinarjev, ki je preiskovala, zakaj je skupina plačancev s kiji skoraj ubili mojega takratnega sodelavca Mira Petka. Sem pa tudi med tistimi, ki so po političnih in lastniških preobratih v medijih doslej že ostali brez dela. Dvakrat. V Sloveniji se to pogosto dogaja. Za številne novinarje je to huda preizkušnja. Nekdanji urednik tiskovne agencije v državni lasti Borut Meško, ki ga je po političnem preobratu novi direktor Bojan Veselinovič najprej zamenjal, potem pa še krivdno odpustil kot novinarja, je kmalu po tem zaradi hude bolezni umrl in se na sodišču ni mogel ubraniti. Zame ni bilo tako hudo, ker sem zdrav in sem si lahko tudi na sodišču zagotovil ustrezno odškodnino.

Kako oblast posreduje v medijih, sem nazadnje okusil lani kot urednik drugega najbolj branega spletnega portala v državi in edinega med bolj branimi spletnimi mediji, ki je bil kritičen tudi do novega premiera Roberta Goloba. In ne le do prejšnjega premiera Janeza Janše. Nova oblast se je morala potruditi, da me je zamenjala. Po volitvah so najprej predčasno v parlamentu odstavili dva nadzornika slovenskega državnega holding, ki upravlja državna podjetja. S tem so pridobili večino za predčasno menjavo vodstva celotnega holdinga. Novo vodstvo je predčasno zamenjalo nadzornike državnega Telekoma. To je omogočilo predčasno menjavo uprave Telekoma. Največjega telekomunikacijskega podjetja, ki je pretežno v državni lasti. Nova uprava je, tudi predčasno, takoj zamenjala direktorja medijske divizije Telekoma, ki izdaja drugi najbolj bran spletni portal v državi Siol.net, izkušenega urednika Rajka Geriča, ki je bil v preteklosti tudi odgovorni urednik javne TV Slovenija. Odstavili so ga, ker je bil strokoven in je zagotavljal visoko integriteto dela. Takšnih nočejo. Takšni ne goljufajo za vladajoče. Siol.net sem kot urednik vodil. Odstavitev Geriča je omogočila, da so lahko predčasno zamenjali mene. Ponudili so mi, da takoj odstopim kot urednik in sprejem, da tudi zaposlen ne bom več. 

Za ta trud so imeli tehtne razloge. Spletni portal, ki sem ga vodil, je razkril, da Robert Golob še kot direktor državnega podjetja GEN-I, ki monopolno prodaja elektriko edine državne nuklearke, v štirih letih za delo dobil okoli milijon evrov več nagrade kot bi po zakonu največ smel v podjetju v pretežno državni lasti. Zgodba o previsokih nagradah ni bila povsem točna. Poročati bi morali o še več kot milijon evrov višji vsoti. Nismo vedeli vsega. Tej, še dodatni nagradi za vodenje državnega podjetja v letu 2021 se je premier, tudi zaradi teh objav, v začetku letošnjega leta prostovoljno odrekel. Da zanj omejitve niso veljale, je pojasnjeval s tem, da bi naj vodil zasebno podjetje in da so mu visoko nagrado za vodenje torej dodelili zasebniki. Do danes javnost ni izvedela, kateri zasebniki so kupil GEN-I in mu dodelili tako visoko nagrado v podjetju GEN-I. In tudi ne, kdaj so ga prodali in za kakšno ceno, ker danes, ko ga ne vodi več Golob, je to podjetje v večinski lasti in pod nadzorom države. 

Z vidika vpliva politike na medije in spornih ravnanj pa je bilo še pomembnejše razkritje o plačilih iz GEN-I podjetju, ki ga je ustanovila in vodila novinarka Vesna Vuković, ki je s skupino novinarjev svoje izdelke, preden sem postal urednik, objavljala na portalu Siol.net. Ti novinarji v uradništvu niso bili zaposleni. Kot novinarji so zgodbe o politikih in pomembnih podjetjih v državi pisali za zunanje zasebno podjetje, ki mu je državni Telekom plačeval za njihove usluge. Če bi bil urednik, takšnega sodelovanja ne bi dovolil. Zaposleni so lojalni vrednotam tistega, ki jih zaposluje in plačuje. In to ni bilo uredništvo. A takrat urednika sploh ni bilo. Že dalj časa.

Konec leta 2019, še v času levo liberalne vlade, nekaj mesecev pred tem, ko sem postal urednik, so ti novinarji sodelovanje s Siol.net prekinili in delo nadaljevali z lastnim portalom Necenzurirano. To isto leto je bila sklenjena pogodba GEN-I z dodatnim podjetjem, ki ga je ustanovila in vodila novinarka Vuković iz te skupine SEE M. & C, posledica je bilo več sto tisoč evrov nakazil. Denar je, javnosti prikrito, nakazovalo še nekaj povezanih paradržavnih podjetij. Tudi iz podjetja današnjega finančnega ministra. Kaj je podjetju novinarke plačeval današnji premier, ni mogoče izvedeti. Vpleteni trdijo, da je šlo za njihove zasebne posle. Vemo pa, da je bila ta skupina novinarjev izjemno kritična do politikov iz skupine EPP in so imeli nenavadno velik vpliv v medijskem prostoru tudi, ko je bilo razkrito financiranje vzporednega podjetja. 

Premier je po prevzemu oblasti novinarko Vuković zaposlil kot funkcionarko svoje stranke. Soprogo urednika te skupine novinarjev Primoža Cirmana, pred tem novinarko javne RTV Slovenija Petro Bezjak, je zaposlil kot vodjo komuniciranja svoje vlade. Tretjega iz te skupine novinarjev Tomaža Modica plačujejo kot svetovalca predsednice preiskovalne komisijo, ki so jo vladajoče stranke v parlamentu ustanovile za preiskovanje medijev, ki so kritični do vladajočih strank. Ta komisija pridobiva zaupne poslovne podatke o naročnikih in poslovnih partnerjih medijev. Urednike in njihove poslovne partnerje v parlamentu javno zaslišujejo. Komisijo vodi poslanka stranke Roberta Goloba Mojca Pašek Šetinc, ki je bila do volitev pomembna urednica in komentatorka javne RTV Slovenija.  

Slovenija je primer, zakaj bi bila koristna ureditev, ki bi zagotovila večjo transparentnost in zaščito novinarjev in medijev, ki ravnajo pošteno. 

Škoda je, da že dalj časa ne velja.

Evropska komisija je predlog nove zakonodaje pojasnila tako:

Evropski akt o svobodi medijev bo javnim in zasebnim medijem omogočil lažje čezmejno delovanje na notranjem trgu EU brez neupravičenega pritiska in ob upoštevanju digitalne preobrazbe medijskega prostora.

Zaščita uredniške neodvisnosti – uredba bo od držav članic zahtevala, da spoštujejo dejansko uredniško svobodo ponudnikov medijskih storitev in bolje zaščitijo novinarske vire. Poleg tega bodo morali ponudniki medijskih storitev poskrbeti za preglednost lastništva z javnim razkritjem zadevnih informacij in sprejeti ukrepe za zagotovitev neodvisnosti posameznih uredniških odločitev.
Preprečevanje uporabe vohunskega programja proti medijem – akt o svobodi medijev vključuje močne zaščitne ukrepe proti uporabi vohunskega programja proti medijem, novinarjem in njihovim družinam.
Neodvisni javni mediji – kjer obstajajo javni mediji, bi moralo biti njihovo financiranje ustrezno in stabilno, da se omogoči uredniška neodvisnost. Imenovanje vodje in upravnega odbora javnih medijev bo moralo biti pregledno, odprto in nediskriminatorno. Ponudniki javnih medijskih storitev morajo zagotavljati pluralnost informacij in mnenj na nepristranski način in v skladu s svojimi obveznostmi javne službe.
Preskusi pluralnosti medijev – akt o svobodi medijev od držav članic zahteva, da ocenijo vpliv koncentracij na medijskem trgu na pluralnost medijev in uredniško neodvisnost. Prav tako določa, da morajo biti vsi zakonodajni, regulativni in upravni ukrepi držav članic, ki bi lahko vplivali na medije, ustrezno utemeljeni in sorazmerni.
Pregledno državno oglaševanje – akt o svobodi medijev uvaja nove zahteve za pregledno in nediskriminatorno dodeljevanje državnih oglaševalskih sredstev medijem. Poleg tega bo povečal preglednost in objektivnost sistemov za merjenje občinstva, ki vplivajo na prihodke medijev iz oglaševanja, zlasti na spletu.
Zaščita spletnih medijskih vsebin – akt o svobodi medijev nadgrajuje akt o digitalnih storitvah in vsebuje zaščitne ukrepe proti neupravičeni odstranitvi medijskih vsebin, pripravljenih v skladu s poklicnimi standardi. V primerih, ki ne vključujejo sistemskih tveganj, kot so dezinformacije, bodo morale zelo velike spletne platforme, ki nameravajo odstraniti zakonite medijske vsebine, za katere menijo, da so v nasprotju z njihovimi politikami, ponudnike medijskih storitev pred izvršitvijo takega ukrepa obvestiti o razlogih zanj. Vse pritožbe, ki jih bodo vložili ponudniki medijskih vsebin, bodo morale obravnavati prednostno.
Nova uporabniška pravica do prilagoditve medijske ponudbe – akt o svobodi medijev bo uvedel pravico do prilagoditve medijske ponudbe na napravah in v vmesnikih, kot so povezane televizije, in sicer bo uporabnikom omogočil, da privzete nastavitve spremenijo po svojem okusu.
Predlogu je priloženo priporočilo, v katerem so navedene številne prostovoljne najboljše prakse, ki jih je predlagala panoga, da bi povečali uredniško neodvisnost in preglednost lastništva. Priporočilo vsebuje nabor prostovoljnih ukrepov, o katerih lahko razmislijo medijska podjetja, na primer v zvezi s pogoji za neodvisno ustvarjanje uredniških vsebin, vključevanjem novinarjev v odločitve, ki so ključne za delovanje medijskih hiš, in strategijami za zagotavljanje dolgoročne stabilnosti priprave informativnih vsebin.

Evropski čuvaj svobode medijev

Komisija predlaga ustanovitev novega, neodvisnega evropskega odbora za medijske storitve, sestavljenega iz nacionalnih organov za medije. Odbor bo podpiral učinkovito in dosledno uporabo okvira zakonodaje EU o medijih, zlasti s pomočjo Komisiji pri pripravi smernic o regulativnih zadevah na področju medijev. Lahko bo tudi izdajal mnenja o nacionalnih ukrepih in odločitvah, ki vplivajo na medijske trge in koncentracije na njih.

Poleg tega bo usklajeval nacionalne regulativne ukrepe v zvezi z mediji iz tretjih držav, ki predstavljajo tveganje za javno varnost, da bi takim medijem preprečil izogibanje veljavnim pravilom EU. Organiziral bo tudi strukturiran dialog med zelo velikimi spletnimi platformami in medijskim sektorjem za spodbujanje dostopa do različnih medijskih ponudb in spremljanje skladnosti platform s samoregulativnimi pobudami, kot je kodeks ravnanja EU glede dezinformacij.

Naslednji koraki

O predlogu Komisije za uredbo bodo zdaj po rednem zakonodajnem postopku razpravljali Evropski parlament in države članice. Ko bo akt sprejet, se bo neposredno uporabljal v vsej Evropski uniji. Komisija bo spodbujala razprave o prostovoljnih praksah medijskih podjetij, povezanih s spremljajočim priporočilom, zlasti v evropskem forumu novičarskih medijev.

Urška Klakočar Zupančič je sprejela podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovó Foto DZ/Teja Perko
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu