Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: Janša daleč spredaj, Židan šiba Cerarja in Erjavca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th julij 2017, 07:25 dop

Tudi junija razmerja sil med strankami v anketah, ki sta jih objavili POPTV in Nova24TV, ostajajo podobna kot maja: daleč pred vsemi je SDS Janeza Janše, ki bi z lahkoto sestavil vlado. Janša zelo odločne prednosti nima le po meritvi Ninamedije za TVS.

Med koalicijskimi strankami je po anketah za POP TV in NOVA24TV najmočnejša najmanjša SD Dejana Židana. V primerjavi z volitvami pa dramatično izgublja predvsem SMC Mira Cerarja, njene glasove dobivajo SDS, SD, ZL in NSi Ljudmile Novak.

Ninamedia odstopa v levo

Nekoliko drugačni so rezultati, ki jih je objavila RTVS.  Vrstni red SDS, SD in šele potem SMC in Desus je tudi tam podoben, a Ninamedija, enako je bilo prejšnji mesec,  precej višjo podporo kot druge hkratne ankete nameri SD, SMC in ZL . Nabor strank, ki jih Ninamedija ujame, je manjši: ne vsebuje SNS Zmaga Jelinčiča in nove stranke GOD Aleša Primca. Ti dve stranki sta po drugih dveh raziskavah blizu praga za vstop v parlament.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal dogajanje sem, kot že prejšnje mesece, preračunal rezultate dveh raziskav javnega menja tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča lažjo primerjavo med raziskavami in z volitvami, je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

Izgublja predvsem SMC

Grafično preračun pokaže:

[wp_ad_camp_2]
Če v primerjavo vključimo zadnje volitve poslancev pred tremi leti, pa:


SD je po raziskavi Mediane Pulse (POPTV) in Parsifala SC (Nova24TV) krepko prehitela SMC in Desus. Na volitvah pred tremi leti je SD volilo skoraj pol manj volivcev kot Desus, v primerjavi s SMC pa je bila SD skoraj palček.

ZL najbrž zadnjič v anketah

Blizu SD sta opozicijski NSi Ljudmile Novak in Združena levica. ZL se v medijskih anketah najbrž pojavlja zadnjič. Junija sta se namreč dve stranki te koalicije IDS in TRS združili v stranko z imenom Levico, ki jo vodi Luka Mesec. Demokratična stranka Dela pa je zadržala ime ZL. Ker ima nova stranka Levica v parlamentu vse poslance nekdanje ZL, bodo najbrž anketarji poslej merili moč te nove stranke.

[wp_ad_camp_1]

Na desnem delu spektra je bila junija daleč pred vsemi drugimi SDS, ki je – če odštejemo neopredeljene volivce – po obeh raziskavah okoli 30 odstotkov. Če bi bil tak rezultat volitev, bi Janez Janša, ki bi se mu delež nekoliko povišal še za stranke tik pod pragom, skoraj zanesljivo sestavljal vlado s podobnim izhodiščem kot Miro Cerar pred tremi leti. V vlogi SDS pa bi bila najbrž Židanova SD.

A do volitev je še daleč: največ leto dni.

Povezava na anketo POPTV:

http://www.24ur.com/novice/slovenija/arbitraza-utegne-premesati-priljubljenost-politikov-med-strankami-suvereno-vodi-sds.html

Povezava ne anketo Nova24TV:

http://nova24tv.si/slovenija/javnomnenjska-raziskava-dve-tretjini-nezadovoljnih-s-cerarjevo-vlado-sestevek-podpore-sd-in-smc-bistveno-nizji-od-sds/

Povezava na anketo TVS:

https://www.rtvslo.si/slovenija/vox-populi-najvec-glasov-bi-pobrali-sds-sd-in-smc/425379

[wp_ad_camp_3]

Pregled osnovnih rezultatov treh merjenj (pred preračuni le opredeljenih), tudi z vključeno Ninamedijo, je:

[table id=13 /]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu