Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pokojnine: Po Kučanu ta teden privilegij še športnikom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th oktober 2018, 06:38 pop

O dodatkih k pokojninam, ki jih bo plačeval državni proračun vrhunskim športnikom, bodo poslanci v sredo razpravljali manj kot uro. Interesa za polemiziranje ni bilo iz nobene od strank, ko so napovedale čas razprav. Ker je predlog za privilegij podpisalo kar 54 poslancev SMC, Desus, SD in nepovezanih, bo v četrtek, ko bo glasovanje, za privilegij najbrž glasovala odločna večina poslancev.

Anketa: odločno proti, celo o koruptivnosti

Peter Vilfan (Desus) Foto: Barbara Žejavac

A med bralci spletnega časopis, ki so se odzvali na anketo, je razmerje povsem obratno kot v državnem zboru: velikanska večina je odločno proti predlogu Petra Vilfana.

Kar 58 odstotkov jih je proti, ker menijo, da naj vsak dobi toliko pokojnine, kolikor je plačal. 27 odstotkov jih je ocenilo, da je privilegij celo kuruptiven, ker bo dodatek dobil tudi predlagatelj Vilfan sam.

Za rešitev, ki jo predlaga večina poslancev, je bila v anketi le desetina bralcev.

Za Kučana letos 22.000 evrov doplačila

To bo v tem tisočletju drugi izredni pokojninski privilegij, ki ga uzakonjajo poslanci. Prvega so določili za nekdanje predsednike republike, ki so jim dosmrtni dodatek k pokojnini dodelili leta 2003. Takrat je predsednik republike po Milanu Kučanu postal Janez Drnovšek. Velikodušno so poslanci določili tudi, da predsednikom republike država po koncu mandata plača pisarno, osebje in podobno. Vse to je bilo leta 2012 varčevalno ukinjeno, takrat je pravico do doplačila k pokojnini izgubil tudi Danilo Türk.

Je pa glas Mateja Tonina (NSi) za dopolnilo Pozitivne Slovenije preprečil, da bi dodatek, ki mu zagotavlja 80 odstotkov plače predsednika republike, odvzeli Milanu Kučanu. Letos bo država Kučanu k pokojnini zato doplačala 22.000 evrov, prihodnje leto načrtuje 22.500 evrov doplačila.

Bo veljalo tudi za čase Jugoslavije ali ne?

Koliko bo proračun stal dodatek za športnike in koliko športnikov ga bo dobilo, še ni jasno.
Zakon je pripravil poslanec Peter Vilfan, ki je zapisal, da kakšnih posebnih stroškov nekaj časa ne bo, ker bodo dodatki pripadali le športnikom, ki so medalje osvojili za Slovenijo, ti pa so še premladi za pokojnine.  Za tiste pred razpadom Jugoslaviji privilegij po tej razlagi ne bi veljal. A v besedilu členov zakona ni izrecne omejitve, da pokojnin zaradi prispevka k ugledu Slovenije ne morejo dobiti športniki, ki so nekoč zmagovali za Jugoslavijo. Bilo bi lahko celo sporno z vidika enakosti pred zakonom. V čem je zlata medalja v svetovnem pokalu Bojana Križaja v slalomu pred 20 leti kaj manj vredna kot je podobna medalja Tine Maze? Razen v smislu, da jih je Tina osvojila precej več in v bolj raznolikih disciplinah.

Dotika se tudi premierovega očeta

Če bo obveljala bolj ozka in celo nelogična razlaga, da so dodatki le za čas, kar obstaja država Slovenija, lahko nekdanje vrhunske športnike reši, ker so krog dobitnikov v državnem zboru razširili na športnike dobitnike Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek. V Vilfanovem predlogu zakona je zapisano, da izjemne pokojnine že prejemajo naslednji športniki: košarkarji Ivo Daneu, Borut Bassin in Aljoša Žorga, telovadca Miro Cerar in Tine Šrot, smučarski skakalec Jože Šlibar in še nekaj drugih. Vsi ti bodo po novem namesto dosedanje izjemne pokojnine dobili ta dodatek. To dodatno priča, da se nikakor ne bo nanašal le na športnike iz časov, kar imamo državo.

Je kršitev ustave?

Do pokojninskega privilegija bodo sicer, kot je predlagano, upravičeni dobitniki olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci in športniki dobitniki Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Pravniki v državnem zboru so ob predlogu opozorili, da urejanje položaja samo zaslužnih oseb na področju športa, ne pa tudi na področju znanosti, kulture in umetnosti, odpira vprašanje skladnosti z načelom pravne države (2. člen Ustave) in medsebojne skladnosti predpisov, a poslancev to ni pretreslo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu