Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Slikarja Cekute še ne lovijo po Bosni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th november 2017, 10:12 dop

„Morebitni represivni ukrepi v tem trenutku ne pridejo v poštev, saj odločitev vezana na odlog izvršitve kazni še ni pravnomočna,“ so z okrožnega sodišča v Ljubljani tudi ta teden pojasnili, da je slikar Jure Cekuta še povsem svoboden državljan, ki mu zaradi prejetih 460.875 evrov od podjetja Hansa Wolfgangu Riedla in finske Patrie še ni treba v zapor

Anonimka razkrila javnosti prikrito

Po pravnomočni sodbi v aferi Patria, bi se 11. julija Cekuta že moral pojaviti na Dobu. Da ga ni bilo, pa so iz Doba obvestili sodišče.

V medijih, da Cekuta ni prišel v zapor, ni bilo ničesar. Dogajanje sem razkril v Spletnem časopisu, ker sem dobil anonimno obvestilo, ki je govorilo tudi, da je Cekuta pobegnil v BIH in tam prosil za političnih azil.

Po julijskih preverjanjih na pravosodnem ministrstvu, kjer niso vedeli nič, so me pa usmerili na sodišče, in policiji, kjer so povedali, da Cekute ne iščejo, ker tega nihče ni zahteval, so s sodišča pojasnili, da je Cekuta teden preden bi moral pojaviti na Dobu, vložil prošnjo za odlog prestajanja kazni zapora zaradi zdravstvenih težav.

Pritožba na pritožbo na pritožbo

Za mnenje o sposobnosti Cekute za prestajanje kazni zapora so iz sodišča zato zaprosili zdravniško komisijo pri ministrstvu za zdravje. A čez počitnice so bili vladni predstavniki in sodstvo bolj počasni. Po prejemu odgovora je sodišče prošnjo za odlog zapora 15.9.2017, torej po dveh mesecih, zavrnilo.

A se je Cekuta pritožil na višje sodišče v Ljubljani. Ko so ga zavrnili še tam, se je pritožil tudi na to… Zadnja pritožba je bila zavržena kot nedovoljena, vendar pa je zoper takšno odločitev dovoljena pritožba, so pojasnili s sodišča in dodali: da je bila tudi vložena, zaradi česar je bil kazenski spis 25.10.2017 posredovan v odločanje na Višje sodišče v Ljubljani.

Ko bo o tej pritožbi odločeno, bo odpravljen dvom o izvršljivosti sodbe in s tem izpolnjeni pogoji za nadaljevanje postopka izvršitve kazni.

Torej za zapor.

Na našem veleposlaništvu v BiH, na zunanjem minsitrvu in na ministrstvu za pravosodje mi zadnje tedne niso potrdili, da bi karkoli vedeli o tem, da je Cekuta pobegnil v Bosno in tam zaprosil za azil, o čemer so zadnji mesec po neuradnih informacijah pisali tudi drugi mediji v državi.

Zakaj mora slikar v zapor

Cekuta je bil obsojen, ker bi naj od že upokojenega brigadirja Petra Zupana leta 2005 pridobil dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Dokumente bi naj Cekuta po sodbi predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, na svoj avstrijski bančni račun pa je v več obrokih od Riedlovega podjetja in finske Patrie za to Cekuta dobil 460.875 evrov.

Ta denar, ki bi ga naj dobil za pridobivanje informacij, bi moral po sodbi Cekuta tudi vrniti. Cekuta je o sodbi marca letos povedal, da gre za konstrukt, da so želeli najti žrtveno jagnje in obsoditi nekoga, ki nima dovolj političnih zvez in ne more uporabiti vseh možnih oblik pritiska…

V zaporu je bil Cekuta že prej zaradi finančne utaje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu