Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Falcon iz Izraela in Palestine hiti zaradi Kemisa

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th junij 2017, 09:13 pop

Zaradi izredne seje parlamenta, ki bo jutri o ekološki katastrofi po požaru v tovarni Kemis, bo vladno letalo predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) iz Izraela in Palestine hitro vrnilo v Slovenijo.

Po Izraelu obisk nepriznane Palestine

Polaganje venca v spomin vojakom padlim v izraelskih vojnah Foto: DZ

Na uradni obisk v Izrael in Palestino, Palestine Slovenija kot države še ni priznala, je Brglez s Falconom odletel v sredo. V delegaciji  sta še poslanca Kamal Izidor Shaker (SMC) in Jernej Vrtovec (NSi) in generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar. Kot je to običajno za uradne obiske, v Izrael je Brgleza povabil predsednika Kneseta Yulij Yoel Edelstein, bo slovenske politike tam sprejel ves državni vrh. Za danes je načrtovano srečanje s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.

Ponavljajoča se zavračanja

Danes popoldan pa namerava Brglez še v Palestino, kjer bo srečanje s predsednikom Palestine Mahmoudom Abbasom. V slovenskem parlamentu se že dve leti vrstijo odločanja o zahtevi Združene levice, da bi poslanci odločali o priznanju Palestine. A na Brglezovem kolegiju iz meseca v mesec za ta predlog glasuje le predstavnik ZL, občasno pa se mu pridruži še kak poslanec NSi ali SD.

A to so tri majhne stranke, ki večine nikakor ne morejo doseči. Večje stranke za to idejo niso, ker vlada vztraja, da bo priznanje sama predlagala, ko bo trenutek primeren.

Privilegirane pokojnine, potem pa Kemis

Brglez se bo s Falconom hitro vrnil nazaj v Sloveniji. Že jutri zgodaj zjutraj bo njegov kolegij namreč odločali o še eni v seriji zahtev ZL, da bi priznali Palestino, dogovarjali pa se bodo tudi o redni seji državnega zbora čez dober teden, na kateri bodo poslanci odločali, ali na predlog Petra Vilfana (Desus) in koalicijskih poslancev vrhunskim športnikom dodeliti privilegirane pokojnine. Takoj po kolegiju, tudi v petek zjutraj, pa se bo začela izredna seja celotnega državnega zbora, ki so jo zahtevali poslanci SDS, ki so se jim pridružili še nepovezani, o okoljski katastrofi zaradi požara v Kemisu in sprejemu vrste priporočil vladi o podobnih podjetjih, ki delujejo v bližini naseljenih območij in bi lahko povzročila večje onesnaževanje okolja in ogrozila zdravje ljudi.

Opozicija je pri Kemisu že premaknila vlado

V zahtevi za razpravo so iz opozicije vladi očitali, da več tednov po požaru ni poskrbela za odgovore na vprašanja in skrbi prebivalcev občine Vrhnika.
Deloma se je na to vlada ta teden odzvala, ko je odprla informacijsko pisarno na Vrhniki, ki jo je obiskal tudi premier Miro Cerar (SMC). Iz vlade pa so v zadnjih dneh javnosti poslali več pomirjujočih sporočil, da vzorci v okolici Kemisa ne kažejo hudega onesnaženja. Še naprej velja tudi na območju 1,6 kilometra od nesreče prepoved rabe kapnice. Ostrejše omejitve, katerih del je tudi prepoved paše, rabe krme in prodaje hrane in krme, pa so zožili na 730 metrov od tovarne, v kateri je gorelo.

Uničiti travo, zavreči vrtnine in sadje

Zemljevid ožjega območja onesnaženja, ki ga je objavila vladna medresorska delovna skupina

Vladna medresorska skupina za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis, je sporočila, da je na travniških površinah znotraj zoženega kroga 730 m še prepovedana paša. Zapisali so: „Za krmljenje je prepovedano uporabljati tudi krmo (seno in silažo), ki je bila iz teh površin pospravljena v obdobju od požara dalje (prva košnja). To krmo bodo morali imetniki odstraniti kot odpadek v skladu z okoljsko zakonodajo ali pa sami dokazati, da ne vsebuje dioksinov. Po pridobitvi kategorizacije odpadka (krme kontaminirane z dioksini) bo znan tudi način njegove odstranitve. O tem bodo kmetovalci seznanjeni. Preden bodo kmetje pričeli uporabljati travo druge košnje (paša, siliranje, sušenje) bo UVHVVR odvzela dodatne vzorce na ožjem območju okrog vira kontaminacije. V kolikor bodo rezultati analiz ustrezni, potem bodo kmetje drugo košnjo lahko uporabili za pripravo krme in pašo brez omejitev.“

Za ožje območju, ki obsega tudi del naselja Vrhnika na poti proti Ljubljani, iz vlade še priporočajo:

– Zelenjavo in sadje, ki sta bila izpostavljena požaru in sta zrasla do te mere, da sta zdaj primerna za uživanje (npr. solata, blitva, špinača, jagode) zavržete in zelenjavo po možnosti nadomestite.
– Pri aktivnostih na prostem v tem območju naj se predvsem otroci čim manj dotikajo predmetov, zemlje, peska in trave. Če se pri gibanju zelo praši, takšne aktivnosti omejite. Enako velja za intenzivno gibanje odraslih.
– Po potrebi (prah, zemlja) očistite zunanje površine, predvsem tam, kjer se zadržujejo otroci (igrala, stoli, mize).
– Priporočamo, da pred vstopom v bivalne prostore z mokro krpo/brisačo obrišete tudi hišne ljubljenčke. – Odsvetujemo uporabo kapnice, dokler ne bodo znani rezultati analiz.

Kdo je kriv za težave?

Kaj menite o krivcih za požar v Kemisu, lahko odgovorite v anketi:

Kako boste glasovali na referendumu o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper?

View Results

Loading ... Loading ...

Več o opozicijski zahtevi:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/30/o-ekoloski-katastrofi-ko-je-zgorel-kemis-ze-ta-teden-poslanci/

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu