Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Privilegirane penzije za Vilfane ali Zemljariče?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th junij 2017, 01:27 pop

Poslanci odločajo, ali bo bo država izjemnim športnikom doplačevala za najvišje pokojnine v državi. Med upravičenci bo tudi Peter Vilfan (DeSUS), ki je predlog prvi podpisal. Predlog, da bi  športnikom dodelil najvišje pokojnine, je ob Vilfanu  podpisalo še 53 poslancev SMC, Desus, SD, nepovezanih, ki  trdijo, da dodatek kratkoročno ne bo imel finančnih posledic za  proračun. Trditev je  neresnična. Pa tudi smešna.

Drnovšek je bil velikodušen

Izjemne pokojnine in različne priznavalnine (dodatki) v preteklosti niso bile neobičajne. V času socializma so jih množično dobivali borci in revolucionarji, od osamosvojitve največkrat kulturniki. Mogoče je bilo dobiti celo izjemno pokojnino in več priznavalnin (dodatkov k pokojninam) hkrati.  V letu 1998 je ZPIZ izplačeval republiško priznavalnino 198 posameznikom, do leta 2010 pa se je število prejemnikov zmanjšalo na 57. V obdobju, ko je poslovanje pred desetletjem pregledovalo računsko sodišče, je 31 posameznikov hkrati prejemalo izjemno pokojnino in republiško priznavalnino, eden izmed njih pa je poleg izjemne pokojnine in republiške priznavalnine prejemal še kulturno priznavalnino. V letu 1998 je ZPIZ izplačeval kulturno priznavalnino 49 posameznikom, do leta 2010 pa se je število prejemnikov povečalo na 114.

Zaradi revizije računskega sodišča, ki je pokazala, da je bilo s pokojninami in raznimi podobnimi izplačili v preteklosti narobe skoraj vse, kar je mogoče, nekoliko pa tudi zaradi finančnih težav države, jih vlade po letu 2008 niso več razdeljevale. Statistika za desetletje pred tem pa kaže, da so izjemne pokojnine najbolj velikodušno delile vlade, ki jih je vodil Janez Drnovšek (LDS). Statistika je  takšna:

Zanimivo je, da računsko sodišče vladi Janeza Janše (SDS), ki je razdelila zelo malo izjemnih pokojnin, očita, da je “z odločitvijo, da od aprila 2004 do oktobra 2007 ne odloča o morebitnih prejemnikih izjemnih pokojnin, te posameznike neenako obravnavala v primerjavi s posamezniki pred tem obdobjem in po njem”;

Finančno pa je bila posledica dodeljevanja izjemnih pokojnin takšna:

Vilfan bi neobdavčeno in ženski izračun

Dodatek, ki bi ga k pokojnini, ki jo izplačuje pokojninski zavod, po Vilfanovem predlogu primaknila državna blagajna, bo nekdanjemu športniku zagotovil najvišjo možno pokojnino, četudi ni vplačeval toliko, da bi jo lahko dobil. Najprej je Peter Vilfan predlagal celo še več kot to. Predlagal je, da bi bil »državni dodatek« neobdavčen in bi se tudi moškim športnikom izračunaval na ženski način, ki je finančno precej ugodnejši od moškega.

Da je šel Vilfan predaleč, je pokazalo opozorilo zakonodajno pravne službe državnega zbora. Zapisali  so: »Neobdavčitev odpira vprašanje enakosti z drugimi državljani upokojenci, ki takega izvzetja niso deležni; v nekaterih primerih gre lahko za upokojence, kjer je država s svojimi ukrepi prav tako želela omogočiti njihovo materialno varnost, ne glede na plačane prispevke.« Podobno so iz vlade ocenili, da moškim ni mogoče kar dodeliti pravic žensk, ki se povrhu vsega še spreminjajo z leto.

Ne le medalje, tudi Bloudkova priznanja

Vezanost na bolj ugodne ženske pri določanju višine pokojninskega dodatka športniku so poslanci prejšnji teden umaknili.

Dodatek bo po predlogu, o katerem bo odločal državni zbor, vezan na »višino starostne pokojnine, odmerjene od najvišje pokojninske osnove, ki jo za 40 let pokojninske dobe lahko prejemajo moški, kot je to določeno v vseh do sedaj veljavnih predpisih.« Najvišja osnova za ta izračun znaša letos 3.152,4 evrov. Višina pokojnine je odvisna še od delovne dobe: za 15 let znaša dobro četrtino ali 819,6 evrov, za 40 let delovne dobe pa 57,24 odstotka tega zneska ali 1.804,7 evrov.

Ob nekdanjih in sedanjih športnikih, ki so ali bodo dobili medalje na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah, so poslanci, da bi zagotovili “enakopravnost”, kot upravičence dodali še športnike invalide, ki imajo tudi podobna tekmovanja, pa šahiste… Dodali so tudi športnike prejemnike Bloudkovih priznanj. Časovno pravica, kot so opozorili pravniki v državnem zboru, ni omejena in vlada bo zato morala najvišje pokojnine izplačevati vsem, ki izpolnjujejo pogoje, tudi če so medalje ali Bloudkova priznanja dobili še v nekdanji Jugoslaviji. Trditev, da ne bo finančnih posledic, je precej smešna.

 Kocijančič, Zemljarič in JLA brez dodatka

Čeprav so poslanci na Vilfanov predlog prejemnike pokojninskih dodatkov razširili tudi na tiste, ki so dobili Bloudkove nagrade, se zdi, da pa to ne pomeni, da bosta dodatek k pokojnini dobila tudi nekdanji predsednik SD in dolgoletni šef olimpijskega komiteja Janez Kocijančič ali nekdanji šef socialistične vlade Janez Zemljarič. Oba sta Bloudkova nagrajenca. Kocijančič je nagrado dobil za organizacijsko delo v smučarski organizaciji že leta 1985, tistega leta tudi Zemljarič za vodstveno in organizacijsko delo v telesni kulturi.

Zakon bo kot upravičence, vsaj po dosedanji verziji, določil športnike, ki so nagrade dobili za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek. Omenjena med te ne sodita. A končno verzijo bo, verjetno še ta mesec, določil državni zbor. Ko gre za denar, in v desetletjih  se nabere tudi sto tisoč evrov, je veliko mogoče. No, Kocijančič in Zemljarič imata glede na funkcije in zaslužke tudi brez teh dodatkov najbrž že pravico do najvišje pokojnine.

V preteklosti je Bloudkovo nagrado dobil tudi Odbor Po poteh partizanske Jelovice, pa Poveljstvo ljubljanskega armadnega območja. V novejši zgodovini pa za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, denimo, Srečko Katanec, ki je zanesljivo bolj popularen od oficirjev, ki so vodili ljubljansko območje.

Kaj je razlog, da novi direktor televizije Igor Kadunc odstavlja urednico informativnih programov televizije Slovenija Jadranko Rebernik in direktorico televizije Ljerko Bizilj?

  • Thompson je le izgovor za menjave in spremembo uredniške politike (46%, 199 Votes)
  • Ker sta Jadranka Rebernik in Ljerka Bizilj premalo jasno opredeljeni levičarki (25%, 110 Votes)
  • Ker sta Jadranka Rebernik in Ljerka Bizilj dopustili pošteno in vsestransko obveščanje javnosti tudi o Thompsonu. (25%, 107 Votes)
  • Ker sta Jadranka Rebernik in Ljerka Bizilj zagovornici fašizma (2%, 9 Votes)
  • Ker sta Jadranka Rebernik in Ljerka Bizilj dopustili simpatiziranje z možnostjo, da bi država dovolila koncert Thompsona (2%, 9 Votes)

Total Voters: 434

Loading ... Loading ...

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu