Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Veto na več denarja upokojencem in občinam, ker ga je še premalo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th maj 2017, 06:26 pop

Poslanci bodo morali ponovno glasovati o popravku zakona o izvrševanju proračuna za letošnje in prihodnje leto. Z njim  so občinam prejšnji teden poskusili zagotoviti dodatnih 7,2 milijona evrov, še 21 milijonov pa za nekoliko povišan letni dodatek upokojencem.

To ni dovolj za vladno povišanje plač

A ta dodaten denar je danes z vetom ustavil državni svet. Veto so svetniki izglasovali zaradi ocene, da s povišanjem vlada in večina v parlamentu občinam ne zagotavljata dovolj denarja, da bi te lahko plačale povečane stroške dela javnih uslužbencev. Te dodatne stroške je povzročila vlada sama z lanskim popuščanjem sindikatom javnega sektorja.

Še posebej bo lansko povišanje plač uslužbencev in majhno povišanje povprečnine prizadelo občine v katerih je veliko javnih zavodov, opozarjajo svetniki.

V državnem svetu je med 40 svetniki 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Brez veto na alkohol na stadionih

So pa svetniki zavrnili predlog, da bi z vetom ustavili spremembo zakona, s katero je večina poslancev prejšnji teden odločila, da bo na športnih prireditvah dovoljeno točiti pivo in vino. Več o tem je na povezavi:

DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

Kdaj bo o dodatnem denarju za občine in upokojence državni zbor ponovno odločal, še ni znano. Bo pa v petek prihodnji teden izredna seja zbora o ekološki katastrofi zaradi požara v Kemisu in praviloma na takšne seje uvrstijo tudi ponovno odločanje o vetu.

Veto bo odpravljen, če bo zakon o izvrševanju proračuna podprlo najmanj 46 poslancev. Prejšnji teden jih je za več denarja občinam in upokojencem glasovalo kar 73, proti ni bil nihče.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu