Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Veto na več denarja upokojencem in občinam, ker ga je še premalo

(Last Updated On: 30/05/2017)
image_pdfimage_print

Poslanci bodo morali ponovno glasovati o popravku zakona o izvrševanju proračuna za letošnje in prihodnje leto. Z njim  so občinam prejšnji teden poskusili zagotoviti dodatnih 7,2 milijona evrov, še 21 milijonov pa za nekoliko povišan letni dodatek upokojencem.

To ni dovolj za vladno povišanje plač

A ta dodaten denar je danes z vetom ustavil državni svet. Veto so svetniki izglasovali zaradi ocene, da s povišanjem vlada in večina v parlamentu občinam ne zagotavljata dovolj denarja, da bi te lahko plačale povečane stroške dela javnih uslužbencev. Te dodatne stroške je povzročila vlada sama z lanskim popuščanjem sindikatom javnega sektorja.

Še posebej bo lansko povišanje plač uslužbencev in majhno povišanje povprečnine prizadelo občine v katerih je veliko javnih zavodov, opozarjajo svetniki.

V državnem svetu je med 40 svetniki 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Brez veto na alkohol na stadionih

So pa svetniki zavrnili predlog, da bi z vetom ustavili spremembo zakona, s katero je večina poslancev prejšnji teden odločila, da bo na športnih prireditvah dovoljeno točiti pivo in vino. Več o tem je na povezavi:

DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

Kdaj bo o dodatnem denarju za občine in upokojence državni zbor ponovno odločal, še ni znano. Bo pa v petek prihodnji teden izredna seja zbora o ekološki katastrofi zaradi požara v Kemisu in praviloma na takšne seje uvrstijo tudi ponovno odločanje o vetu.

Veto bo odpravljen, če bo zakon o izvrševanju proračuna podprlo najmanj 46 poslancev. Prejšnji teden jih je za več denarja občinam in upokojencem glasovalo kar 73, proti ni bil nihče.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: