Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mahnič: Kako legitimen je Šarec s 300.000 volivci manj?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:33 dop

“Izidov lokalnih, predsedniških in državnozborskih volitev ni korektno primerjati, še manj korektno pa je na podlagi izidov lokalnih soditi o legitimnosti predsednika vlade. Tega, verjetno se boste strinjali, državni zbor ne nazadnje voli na podlagi njegovih sposobnosti sestaviti koalicijo oziroma vlado.”

Tako so iz generalnega sekretariata vlade, ki ga vodi Stojan Tramte odgovorili na poslansko vprašanje Žana Mahniča (SDS), kakšno legitimnost še ima premier Marjan Šarec, če je v kratkem času razočaral 300.000 volivcev. Mahnič je vprašal, kako je Šarcu sploh uspelo v enem letu s 334.239 glasov na predsedniških volitvah, pasti na 112.250 na parlamentarnih volitvah in nazadnje na le 19.100 glasov na lokalnih volitvah.

Za korektne primerjave v Spletnem časopisu predstavljam primerjave treh volitev za vse stranke. Primerjava, ki jo je uporabil Mahnič, ni bila najbolj korektna. Za predsedniške volitve je uporabil število glasov v drugem krogu, ko je konkurenca manjša, ker sta kandidata le dva.

Šarec je izgubil 167.018 volivcev

Dejansko sta Šarec in njegova LMŠ padla iz 186.235 volivcev v prvem krogu predsedniških volitev na 112.250 na volitvah poslancev in na 19.217 na volitvah občinskih svetnikov v proporcionalnem delu. Izgubili so dejansko 167018 volivcev. Skoraj pol manj. Tudi to je veliko. A izgubljali so tudi drugi. Tudi zaradi tega, ker so udeležbe in tipi volitev različni. V preglednici prikazujem podatke za tri volitve v zadnjem letu na način, da je upoštevano število glasov za kandidate strank v prvem krogu predsedniških volitev, za stranke na poslanskih volitvah in za stranke v proporcionalnem delu volitev občinskih svetnikov:

Pri predsedniških volitvah so za stranke upoštevani le kandidati, ki so kandidirali strankarsko. Borut Pahor ni prikazan kot kandidat SD, ker to ni bil. Čeprav je nekdanji predsednik te stranke, ki je na prejšnjih volitvah kandidiral zanjo. A tokrat se je odločil drugače. Uradnih kandidatov na predsedniških volitvah niso imele še številne parlamentarne stranke (DeSUS, Levica, SNS, SAB).

Celotna komunikacija med poslancem in vlado o glasovih za LMŠ Marjana Šarca, je bila takšna:

“Poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Žan Mahnič je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z rezultatom lokalnih volitev. Poslanec sprašuje Vlado Republike Slovenije, kako je možno, da nekdo v enem letu s 334.239 na predsedniških volitvah, pade na 112.250 na parlamentarnih in nazadnje na 19.100 glasov na lokalnih volitvah, se res da v tako kratkem času razočarati več kot 300.000 volivk in volivcev ter kakšno legitimnost še ima predsednik vlade glede na volilni rezultat.

Vlada Republike Slovenije v zvezi s poslanskim vprašanjem odgovarja: Volitve županov ter mestnih oziroma občinskih svetnikov, ki potekajo na lokalni ravni v 212 občinah, je treba ločiti tako od volitev v Državni zbor kot tudi od predsedniških. Razlogov za to je več: od različnih sistemov posameznih volitev do številčnosti kandidatov, poleg tega ni
nepomembno, da na lokalnih volitvah kandidira (in zmaguje) vse večje število neodvisnih list in nestrankarskih županskih kandidatov. Ti pogosto prehitevajo tudi kandidate uveljavljenih strank z dolgo tradicijo, ki imajo lokalne mreže razvite mnogo bolje kot parlamentarna novinka LMŠ. Izidov lokalnih, predsedniških in državnozborskih volitev torej ni korektno primerjati, še manj korektno pa je na podlagi izidov lokalnih soditi o legitimnosti predsednika vlade. Tega – verjetno se boste strinjali – državni zbor ne nazadnje voli na podlagi njegovih sposobnosti sestaviti koalicijo oziroma vlado.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu