Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 24/05/2017)

„Alkohol razumemo kot nekaj sprejemljivega, kot del kulture. Žal se pri tem motimo. Alkohol je izjemno škodljiv.“

S tem opozorilom je Tomaž Gantar  (Desus) napovedal, da bo proti omilitvi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. A večine poslancev predsednik odbora za zdravje Gantar ni prepričal s svarili o rakotvornosti alkohola in opozorili, da proti tej spremembi ni le vlada, proti je predvsem stroka.

Vlada proti, vladna  koalicija za

Na stadionih bo spet dovoljeno prodajati pivo in vino, je danes odločilo 40 poslancev, proti jih je bilo 20. Zaradi ocene večine, da je to manj pomembna sprememba, so o spremembi ureditve odločali po zelo hitrem postopku.

Omilitev prepovedi prodaje alkohola je predlagal Jani Möderndorfer. Pred dvema letoma je ta poslanec z enako idejo propadel, ker ga ni podprl nihče iz SMC.

A položaj se je spremenil. Möderndorfer je medtem prestopil v SMC, pa še volitve se bližajo.

Liberalizaciji je nasprotovala vlada z opozorili, da so zamisli »neprimerne in v nasprotju s temeljnimi javno zdravstvenimi usmeritvami naše države.«  A v parlamentu je že pred tem 27 poslancev vladne SMC in še trije iz Desusa podpisalo Möderndorferjev predlog za vrnitev piva in vina na stadione.

Prvi kozarec piva julija ali avgusta

Med podpisniki predloga so bili tudi najpomembnejši poslanci SMC in Desusa, denimo vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik sveta SMC Dragan Matić, pa tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in nekdanji odlični košarkar Peter Vilfan.

Eden od ciljev spremembe ureditve je, da bi športna društva s prodajo alkohola prišla do dodatnega denarja za svoje delo.

Če ne bo zapletov z vetom državnega sveta, bo pivo ali vino na stadionih mogoče kupiti konec julija ali avgusta.

Zakon bo začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, organizatorji pa bodo alkohol smeli začeti prodajati 30 dni po uveljavitvi, če bodo izpolnili pogoje in pridobili dovoljenja, ki jih zahteva zakon.

Več o postopku odločanja:

DZ: Alkohol bo hitro spet na stadionih

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu