Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Poslanci že vrnili alkohol na stadione

(Last Updated On: 24/05/2017)
image_pdfimage_print

„Alkohol razumemo kot nekaj sprejemljivega, kot del kulture. Žal se pri tem motimo. Alkohol je izjemno škodljiv.“

S tem opozorilom je Tomaž Gantar  (Desus) napovedal, da bo proti omilitvi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah. A večine poslancev predsednik odbora za zdravje Gantar ni prepričal s svarili o rakotvornosti alkohola in opozorili, da proti tej spremembi ni le vlada, proti je predvsem stroka.

Vlada proti, vladna  koalicija za

Na stadionih bo spet dovoljeno prodajati pivo in vino, je danes odločilo 40 poslancev, proti jih je bilo 20. Zaradi ocene večine, da je to manj pomembna sprememba, so o spremembi ureditve odločali po zelo hitrem postopku.

Omilitev prepovedi prodaje alkohola je predlagal Jani Möderndorfer. Pred dvema letoma je ta poslanec z enako idejo propadel, ker ga ni podprl nihče iz SMC.

A položaj se je spremenil. Möderndorfer je medtem prestopil v SMC, pa še volitve se bližajo.

Liberalizaciji je nasprotovala vlada z opozorili, da so zamisli »neprimerne in v nasprotju s temeljnimi javno zdravstvenimi usmeritvami naše države.«  A v parlamentu je že pred tem 27 poslancev vladne SMC in še trije iz Desusa podpisalo Möderndorferjev predlog za vrnitev piva in vina na stadione.

Prvi kozarec piva julija ali avgusta

Med podpisniki predloga so bili tudi najpomembnejši poslanci SMC in Desusa, denimo vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik sveta SMC Dragan Matić, pa tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in nekdanji odlični košarkar Peter Vilfan.

Eden od ciljev spremembe ureditve je, da bi športna društva s prodajo alkohola prišla do dodatnega denarja za svoje delo.

Če ne bo zapletov z vetom državnega sveta, bo pivo ali vino na stadionih mogoče kupiti konec julija ali avgusta.

Zakon bo začel veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, organizatorji pa bodo alkohol smeli začeti prodajati 30 dni po uveljavitvi, če bodo izpolnili pogoje in pridobili dovoljenja, ki jih zahteva zakon.

Več o postopku odločanja:

DZ: Alkohol bo hitro spet na stadionih

(Visited 17 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: