Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cene naftnih derivatov ponoči spet v nebo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th september 2023, 05:42 pop

Bencina, dizel in kurilno olje se bodo opolnoči ponovno podražili. Prihodnja dva tedna, od jutri do ponedeljka 9. oktobra, bo liter navadnega bencina stal 1,588 evra, 1,664 evra bo stal liter dizelskega goriva in 1,249 evra liter kurilnega olja. To bo že deseta zaporedna podražitev. Te cene veljajo za črpalke izven avtocest. Na avtocestah so cene še višje, ker lahko tam prodajalci marže oblikujejo prosto.

S klikom lahko prikaz rasti cen čez poletje povečate

Goriva se dražijo zaradi višanja cen nafte, vlada pa dajatev na goriva, ki so pomemben del cene, ne spreminja. Posegla je le enkrat samkrat takoj po poplavah, ko je z znižanjem trošarin za dva tedna ustavila rast cen bencina in dizla, ne pa kurilnega olja. Dajatve na goriva so pomemben vir državnega proračuna, ki je v precejšnjih težavah, ker je bila gospodarska rast za lansko leto ocenjena odločno preveč optimistično, veliko dodatnih stroškov je pričakovati s sanacijo škode po poplavah, povrhu pa je vlada precej zapravljiva, ustanovili so, denimo, vrsto novih ministrstev in s tem dodatno zaposlovali številne funkcionarje in njihove kabinete, kar se pozna dolgoročno s povečanimi stroški.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu