Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nataša Pirc Musar o širjenju antisemitizma na RTV SLO: “Obsojam vse vrste antisemitizma…”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd marec 2023, 12:18 dop

Mednarodna judovska organizacija Center Simona Wiesenthala je slovensko predsednico Natašo Pirc Musar opozoril na izraze antisemitizma, ksenofobije, pozive k nasilju, širjenje teorij zarot, lažnih novic, poveličevanja diktatur in terorističnih organizacij na RTV Slovenija, njeni spletni strani in družabnih omrežjih, kjer omogočajo razprave. V organizaciji ocenjujejo, da takšno sovražno izražanje omogoča znani novinar, ki ga pa v javno objavljenem protestu ne imenujejo. Po vsebini pa se zdi, da se kritika nanaša na novinarja Borisa Vaseva, ki se doslej ni odzval.

Center Simona Wiesenthala je pozval slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, da s pristojnimi slovenskimi organi razišče obtožbe o antisemitizmu in odpravi obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih.

Predsednico republike in javni zavod RTV Slovenija sem prosil za odziv na ta poziv in na kritike. Iz RTV Slovenija se doslej še niso odzvali. Odziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki sem ga prejel danes, pa objavljam v celoti:

“Predsednica republike obsoja vse vrste antisemitizma, svoje stališče glede tega pa je jasno izrazila že 27. 1. 2023, ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Takrat je med drugim dejala:
Dan spomina doživljam kot neopisljivo žalosten. Storjeno je bilo nepopravljivo. Vendar zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa ji prisluhnemo.
Moje sporočilo je preprosto.
Nikoli več.
Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta prosim in pozivam, da se z vsemi močmi upremo sleherni možnosti, ki bi vodila v izključevanje in sovraštvo. Ti neustavljivi sili sta se širili po Evropi od Judov k Romom, Sintom, Slovanom, istospolno usmerjenim, duševno prizadetim, invalidom … Na koncu jima ne bi ubežal nihče.
Izključevanje in sovraštvo odpirata vrata krvnikom, ki človeštvu zadajo usodne rane.
Usodne rane, ki se jim lahko izognemo, če nikoli več ne dopustimo, da se zgodovina ponovi. Da se vselej, tudi če se zdi nemogoče, obrnemo k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju, prijateljstvu. To nas učé še živeči pričevalci grozot tistega časa in tako bomo njim ter umrlim izkazali največje spoštovanje.
Med pričevalci je čudovita gospa, ki je v ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück imela številko 30153. Njeno ime je Marija Frlan in danes praznuje svoj 103. rojstni dan. Pravi, da je zgodovina lepa in grda, ljudje pa moramo vedeti, kaj je prav in kaj ne. Kot predsednica republike, predvsem pa kot mati, si želim, da se v dobro nas in naših otrok ta človeška krutost nikdar več ne ponovi. Srčno verjamem, da vsak izmed nas ve, kaj pomeni biti dober človek. Da znamo z zgledom navdihniti tudi drug drugega. Negujmo to zavedanje in bodimo dobri ljudje.

Predsedniški par Pirc Musar z voditelji levosredinske vlade na 81-letnici dražgoške bitke Foto: DZ Daniel Novakovič/STA
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu