Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na EU volitvah polom vladnih strank, Golob si ne upa biti Macron

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th junij 2024, 09:33 dop

Krepko povišanje deleža in podvojitev števila sedežev je na evropskih volitvah včeraj uspelo doseči SDS Romane Tomc. Stranka je, če primerjamo s prejšnjimi EU volitvami, popoln zmagovalec. Pred petimi leti je, listo je takrat vodil Milan Zver, v koaliciji s SLS dosegla pet odstotnih točk nižji rezultat in le dva mandata. Tretjega je takrat za SLS dobil Franc Bogovič. Tokrat SDS sama štiri. Svoboda le dva. Podobno sta poraz doživeli drugi dve vladni stranki: SD in Levica. A skoraj nemogoče je, da bi se pri nas zgodilo, kar se je že v podobnem položaju v Franciji, kjer bodo posledica poloma vladnih strank predčasne volitve. Robert Golob ni Emmanuel Macron. Nezaupnice volivcev ne razume enako.

Robert Golob s Tino Gaber na obisku v Franciji Foto: Boštjan Podlogar/STA za KPV

SLS s Petrom Gregorčičem ni uspelo prehiteti SD Matjaža Nemca in Gregorčič ni dobil sedeža za SLS. Je pa Gregorčič zanesljivo ob odločni zmagi SDS največje presenečenje volitev.

Prednostno Tomašič in Šarec

Ko gre za prednostne glasov sta z njimi mimo vrstnih redov strank na poti v EU parlament Zala Tomašič (SDS) in obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda). Zali Tomašič je k temu zanesljivo pomagala tudi vladi podrejena policija, ki je med kampanjo zaplenila telefon in računalnik njenemu očetu Borisu Tomašiču, ki je voditelj in direktor Nove24TV, čeprav Tomašič ni bil osumljen nobenega kaznivega dejanja.

Z izvolitvijo Šarca vlada ostaja brez obrambnega ministra, kar bo še dodatna zadrega za Goloba, ki je imel že doslej težave, kako najti kompetentne ministre.

Hud poraz je ob Svobodi na volitvah doživela SD, ki bo poslej namesto dveh imela le še en sedež, rezultat pa se jim je v primerjavi s prejšnjimi volitvami, ko je listo vodila Tanja Fajon, več kot prepolovil. Je pa SD, za katero dolgo ni bilo gotovo, ali bo sploh v EU parlamentu, pri prištevanju glasov na koncu prehitela NSi.

Med presenečenji volitev je Vesna z Vladimirjem Prebiličem, ki je, tako se zdi, pobrala večji del izgubljenih glasov SD in dobila tudi izgubljen mandat te stranke. V primerjavi z dosežkom LMŠ in SAB na prejšnjih volitvah je dober rezultat dosegla Svoboda, a v primerjavi z zadnjimi volitvami v DZ pravo katastrofo. Daleč je zaostala za SDS, ki jo je njihov predsednik Robert Golob tudi včeraj oholo zmerjal s skrajno desnico in napovedoval zmagoslavje levo sredinskih strank. Rezultat volitev ga je demantiral.

Malo verjetno je, da bi Golob kot francoski predsednik Emmanuel Macron zaradi poloma na volitvah vladnih strank, ki so izgubile zaupanje volivcev, zahteval predčasne volitve. Pri nas jih premier lahko doseže, če odstopi. Predsednica Nataša Pirc Musar pa sama nima te pristojnosti.

Med poražence volitev sodi tudi Levica Nataše Sukič, ki je dosegla slabši rezultat kot lista Violete Tomić pred petimi leti, ne najboljši rezultat pa je dosegla tudi Resni.ca s slabimi štirimi odstotki, kar ne bi zadoščalo niti za sedeže v DZ, za evropski parlament pa sploh ne. Lista NOT Violete Tomić je upravičila pričakovanja, da bo zadnja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu