Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rupel: „Slovenija je v slepi ulici“

(Last Updated On: 17/05/2017)
image_pdfimage_print

„Slovenija je naredila resno napako leta 2015, ko ni dovolj zavarovala zunanje meje. Zaradi tega Avstrija ne zaupa Sloveniji, da bo zdržala pritisk migrantov. Gradijo svojo mejo.“

Brexit je katastrofa za EU

Zadnja stran knjige. Posnetek P. J.

To je večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel povedal, ko je danes v prostorih Slovenske matice predstavljal knjigo „Železo in žamet ali od kulture do države“.

Na naslovnici knjige je fotografija Josipa Broza Tita, ki jo je imel Ruplov oče na akademiji za glasbo obešeno v kabinetu.

Rupel je opozoril, da Avstrijci morda pričakujejo, da bi se zunanja meja Evrope lahko celo preselila k njim, kar bi bil za nas velik poraz.

Kot velik problem in celo katastrofo pa je ocenil izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Za EU je dejal, da ima nekaj skupnega s Slovenijo: nekakšno negotovost, slabotno vodenje.

Slovenija v slepi ulici

V obsežni knjigi, v kateri na 370 strani podrobno opisuje in ocenjuje dogajanje v zadnjih desetletjih, ko se po njegovi oceni država ni izvila iz socializma, ker je nekdanji socialistično eliti uspelo ohraniti oblast tudi po osamosvojitvi in veliko večino časa vladati državi, pa tudi podsistemom. Denimo, medijem.

Rupel med drugim oceni, da Slovenija ni v labirintu. Je v slepi ulici.

Knjigo Dimitrija Rupla so predstavljali nekdanji predsednik ustavnega sodišča Peter Jambrek, predsednik Slovenske matice Milček Komelj, avtor Dimitrij Rupel sam in veleposlanik Igor Senčar. Foto: P. J.

O državi je Rupel zapisal:

„Njen javni dolg znaša okoli 30 milijard in se približuje 90 odstotkom BDP (Estonija 8 odstotkov), nezaposlenost znaša 14 odstotkov (Estonija 8 odstotkov) , javni sektor šteje 160.000 zaposlenih, upokojencev je 600.000, ugled države v tujini se zmanjšuje; namesto da bi od njih imeli koristi, so banke postale velika obremenitev za davkoplačevalce, službe – posebej boljše in manj zahtevne – se delijo po sorodniških in političnih zvezah. Vlade so vse bolj kratkotrajne, o njihovih članih se širi prepričanje, da so nesposobni in nemoralni. Veliki sistemi – kot sta šolski in zdravstveni – so v velikih materialnih težavah, železnice so zastarele ali jih ni, ceste so poškodovane in nevarne. V Sloveniji se je izoblikoval sloj nesramnih bogatašev, del prebivalstva pa je prepričan, da je rešitev v vrnitvi v socializem – kar pomeni, da bi se blodenje v slepi ulici lahko nadaljevalo.“

 

Tisk knjige, ki je izšla v 300 izvodih, so denarno, je opozoril Rupel, podprla podjetja  Telemach, Riko in BTC. Brez njih knjige ne bi bilo. Cena izvoda je 28 evrov.

Zelo kritičen je Rupel v knjigi do vlade Mira Cerarja in še posebej do zunanjega ministra Karla Erjavca, tudi zaradi vikenda, ki ga ima v sosednji Hrvaški, s katero imamo precej konfliktne odnose.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: