Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rupel: „Slovenija je v slepi ulici“

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th maj 2017, 11:37 pop

„Slovenija je naredila resno napako leta 2015, ko ni dovolj zavarovala zunanje meje. Zaradi tega Avstrija ne zaupa Sloveniji, da bo zdržala pritisk migrantov. Gradijo svojo mejo.“

Brexit je katastrofa za EU

Zadnja stran knjige. Posnetek P. J.

To je večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel povedal, ko je danes v prostorih Slovenske matice predstavljal knjigo „Železo in žamet ali od kulture do države“.

Na naslovnici knjige je fotografija Josipa Broza Tita, ki jo je imel Ruplov oče na akademiji za glasbo obešeno v kabinetu.

Rupel je opozoril, da Avstrijci morda pričakujejo, da bi se zunanja meja Evrope lahko celo preselila k njim, kar bi bil za nas velik poraz.

Kot velik problem in celo katastrofo pa je ocenil izstop Velike Britanije iz Evropske unije.

Za EU je dejal, da ima nekaj skupnega s Slovenijo: nekakšno negotovost, slabotno vodenje.

Slovenija v slepi ulici

V obsežni knjigi, v kateri na 370 strani podrobno opisuje in ocenjuje dogajanje v zadnjih desetletjih, ko se po njegovi oceni država ni izvila iz socializma, ker je nekdanji socialistično eliti uspelo ohraniti oblast tudi po osamosvojitvi in veliko večino časa vladati državi, pa tudi podsistemom. Denimo, medijem.

Rupel med drugim oceni, da Slovenija ni v labirintu. Je v slepi ulici.

Knjigo Dimitrija Rupla so predstavljali nekdanji predsednik ustavnega sodišča Peter Jambrek, predsednik Slovenske matice Milček Komelj, avtor Dimitrij Rupel sam in veleposlanik Igor Senčar. Foto: P. J.

O državi je Rupel zapisal:

„Njen javni dolg znaša okoli 30 milijard in se približuje 90 odstotkom BDP (Estonija 8 odstotkov), nezaposlenost znaša 14 odstotkov (Estonija 8 odstotkov) , javni sektor šteje 160.000 zaposlenih, upokojencev je 600.000, ugled države v tujini se zmanjšuje; namesto da bi od njih imeli koristi, so banke postale velika obremenitev za davkoplačevalce, službe – posebej boljše in manj zahtevne – se delijo po sorodniških in političnih zvezah. Vlade so vse bolj kratkotrajne, o njihovih članih se širi prepričanje, da so nesposobni in nemoralni. Veliki sistemi – kot sta šolski in zdravstveni – so v velikih materialnih težavah, železnice so zastarele ali jih ni, ceste so poškodovane in nevarne. V Sloveniji se je izoblikoval sloj nesramnih bogatašev, del prebivalstva pa je prepričan, da je rešitev v vrnitvi v socializem – kar pomeni, da bi se blodenje v slepi ulici lahko nadaljevalo.“

 

Tisk knjige, ki je izšla v 300 izvodih, so denarno, je opozoril Rupel, podprla podjetja  Telemach, Riko in BTC. Brez njih knjige ne bi bilo. Cena izvoda je 28 evrov.

Zelo kritičen je Rupel v knjigi do vlade Mira Cerarja in še posebej do zunanjega ministra Karla Erjavca, tudi zaradi vikenda, ki ga ima v sosednji Hrvaški, s katero imamo precej konfliktne odnose.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu