Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec v DZ o migrantu, ki kliče Alaha, in diskriminaciji katoliških otrok

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

O mejnem nadzoru, ki ga po Avstriji še Italija uvaja proti Sloveniji in migrantih, bo premier Marjan Šarec na zadnji redni seji DZ pred parlamentarnimi počitnicami odgovarjal poslancema obeh največjih opozicijskih strank: SDS in NSi. Iz koalicije pa ga bo iz SAB pričakalo vprašanje, ali bo rešil osnovne šole pred propadom, ki po mnenju dela koalicijskih poslancev preti zaradi sodbe ustavnega sodišča, da ne smejo več diskriminirati otrok na O.Š. Alojzija Šuštarja, ko gre za stroške izobraževanja.

Iračanu tudi Alah ni pomagal

V državni zbor Šarec prihaja iz obiska občin, v katere množično prihajajo migranti iz naše odprte meje proti Hrvaške. Policisti jih lovijo v notranjosti. V pol leta so jih 5.345. Zaradi tega neobstoječega nadzora schengenske meje proti Hrvaški je nadzor proti nam že pred časom uvedla Avstrija. Zdaj ga napoveduje še Italija. Pričakovati je, da bo odgovore premiera zaznamovalo tudi, ker je v nedeljo 26 letni migrant iz Iraka z nožem po vratu porezal 53 letnega taksista, ki mu je, ker ga ni bil pripravljen voziti zastonj, poskušal odvzeti vozilo. S strelom v nogo sta Iračana pozneje umirila policista, eden je bil v konfliktu tudi lažje poškodovan. Iračan si je poskušal pomagati tudi s sklicevanjem na Alaha, a ni zaleglo.

Iz SDS (25 poslancev) bo Branko Grims Šarca spraševal, kako bo po uresničitvi italijanske zahteve po oblikovanju policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji ukrepal, da prepreči nadaljnje izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja, kopičenje ilegalnih migrantov pri nas in druge varnostno in razvojno škodljive posledice zapiranja meje. Grimsa bo zanimalo tudi, kdaj in kako bo vlada prevzela odgovornost za opustitev pravočasnih in zadostnih ukrepov za preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko južne meje. Podobno bo tudi vprašanje predstavnika NSI, ki združuje sedem poslancev, Jerneja Vrtovca, za katerega so skupne patrulje priznanje, da država ne obvladuje varnostnih razmer na južni meji s Hrvaško in da ni kos številnim nezakonitim prehodom državne meje. Vlada je, bo premiera opozoril Vrtovec, dala povod Italiji, da razmišlja o ostrejših ukrepih, morebitna postavitev ograje pa bi “pomenila ponovno vzpostavitev in nadziranje zahodne državne meje, ki je vse do leta 2004 delila slovensko narodno ozemlje”. Šarca bo Vrtovec vprašal, kaj bo storil, da:

“Italija ne bo posegala po skrajnem ukrepu, s katerim bi ponovno prevzela nadzor nad slovensko – italijansko državo mejo? Se boste srečali z italijanskim zunanjim ministrom in zaščitili interese Slovenije?
Prepričan sem, da so omenjene mešane policijske patrulje na tej meji posledica nesposobnosti slovenske vlade, da učinkovito zavaruje južno, schengensko mejo z Republiko Hrvaško. Boste sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo zagotovili nepropustnost južne meje za nezakonite prehode?”

Iz opozicijske nacionalne stranke, ki ima pet poslancev, pa bo Jani Ivanuša spraševal o gradnje hitre ceste Ormož – Hajdina.

Je premier še za kršitev ustave?

Iz koalicije, ki ima v tem mandatu v primerjavi s prejšnjimi dva vprašanja šefu vlade in ne le enega, ker ima dodatno vsakič Levica Luke Meseca, pa bo Matej T. Vatovec iz te “opozicijske” stranke spraševal o posegih v sistem socialnih transferjev. Mašo Kociper pa bo za SAB zanimalo, ker je ustavno sodišče zahtevalo nekaj več denarja za nekaj osnovnih šol, ki niso državne, , kako bo premier zavaroval preostalih 99 odstotkov šol, ki so po mnenju vladne koalicije tik pred propadom, če bo odpravljena diskriminacija financiranja šolanja otrok v O.Š. Alojzija Šuštarja, kar zahteva ustavno sodišče. Kociprovo bo zanimalo, ali bo v sredo, ko bo državni zbor odločal, Šarec vztrajal pri predlogu vlade, da bi namesto več, kar je zahtevalo ustavno sodišče, za šolanje osnovnošolcev država namenila manj denarja. Vprašanje Kociprove bo v tem slogu:

“Zanima nas, ali tudi vi in vaša stranka še vedno podpirate predlagani zakon in močno in kakovostno mrežo javnih šol? Kako vidite trenutno stanje javnega šolstva in katere izboljšave obstoječega sistema vzgoje in
izobraževanja so po vašem mnenju najbolj potrebne?”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu