Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Filli: “Te igre se ne grem več.” Kadunc izvoljen.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th april 2017, 09:30 pop

“Da. Umaknil sem kandidaturo,” je vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Marko Filli opoldne povedal za naš spletni portal. Igor Kadunc je bil po tem izvoljen za novega generalnega direktorja RTV Slovenija. Za Kadunca je  glasovalo 20 svetnikov, osem glasovnic je bilo neveljavnih, eden svetnik pa je manjkal.

Na začetku seje programskega sveta ob 15 uri so svetniki izvedeli, da zavod RTVS nekdanja direktorica Nataša Pirc Musar toži za 199.000 evrov odškodnine in da je edini kandidat za generalnega direktorja po umiku Fillija ostal Igor Kadunc, ki ga je večina svetnikov že pred glasovanjem tudi javno podprla.

Mandat vršilca dolžnosti se bi Filliju, če novega direktorja ne bi izvolili, iztekel 8. maja. Primopredaja poslov bo že jutri, ker je Kaduncu to predlagal Filli sam.

Filli: Zavod ne sme biti talec

Za umik kandidature tik pred sejo programskega sveta, ki je popoldan glasoval le še, ali bo direktor Igor Kadunc, se je Filli odločil deloma zaradi osebnih razlogov, pa tudi, ker se, kot je dejal, takšne igre “ne grem več, nočem, da je zavod talec”.

Filli je odločno zavrnil katastrofične  ocene, da je zavod RTVS v finančnih težavah. Poslovno je hiša urejena, uredniški del pa ni pristojnost generalnega direktorja, je opozoril in na vprašanje, ali je pripravljen biti vsaj še vršilec dolžnosti, dejal: “Pod tem upogoji kot zdaj deluje programski svet, ne. Tako kot se zdaj dela, je to zame nesprejemljivo. Pa, saj, mislim, da me niti nočejo.”

Na svojem fb profilu je objavil:

Popoldan je programski svet zaradi umika Fillija  glasoval le o Igorju Kaduncu. Ta je kandidiral že velikokrat, a še nikoli ni zbral več kot nekaj glasov podpore.

Nenadoma široka podpora Kaduncu

Med prvimi je Kadunca kot direktorja pred glasovanjem podprl predsednik programskega sveta Miran Zupanič, ki je ocenil, da javni zavod preprosto potrebuje direktorja. Podobno  je ocenjevala še cela vrsta svetnikov. Nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pa  je pohvalil tudi Kadunčev  program in prispevek k projektu Eutelsat, ki se je izkazal za finančno dobro naložbo za zavod.

Pred tem glasovanjem je bilo nekaj pomislekov le, ali je upokojenec lahko izvoljen za direktorja javnega zavoda. Varčevalni zakoni so zadnja leta zahtevali upokojitve  tudi čisto na vrhu. A pravniki so ocenili, da to vsaj za leto dni mandata pri Kaduncu ne more biti ovira.

Kadunc je bil v preteklosti finančnik na RTVS, direktor hotela Lev, vlada Boruta Pahorja pa ga je leta 2010 imenovala za šefa filmskega sklada.

Seja programskega sveta je bila tokrat javna.

Januarja so na zahtevo predsednika programskega sveta Mirana Zupaniča  novinarje prvič v zgodovini nagnali, ko so glasovali o šefu javne RTV.

A takrat ni pomagalo: za Fillija ni bilo dovolj glasov. Kadunčeva kandidatura pa je bila januarja izločena zaradi formalnih pomanjkljivosti.

Brez resnega protikandidata, a…

Filli je skoraj leto dni zavod vodi kot vršilec dolžnosti, ker je sodišče lani ugotovilo, da je aprila leta 2014 programski svet za direktorico izvolil Natašo Pirc Musar. Sodniki so s tem razveljavili odločitve sveta RTV, ki je njeno izvolitev pozneje razveljavil, češ da sta glasovala tudi dva svetnika, ki ne bi smela in poznejšo izvolitev Fillija.

Filli miren, razplet pa nejasen

Za Kadunca bi moralo danes, da bi bil izvoljen, glasovati najmanj 15 od 29 članov programskega sveta.

Ko sem ta mesec Fillija srečal v centru Ljubljane, je ocenil, da so svetniki precej nepredvidljivi, večina predstavlja civilno družbo in stranke nanje nimajo veliko vpliva in je zato položaj nekoliko kaotičen, je ocenil. Filli je bil v pogovoru videti sproščen in miren. Podobno miren je bil tudi danes, ko je pojasnil, da umika kandidaturo.

Anketa: Spet ne bo dovolj glasov

V anketi na tem portalu, kako se bo razpletlo, na katero pa je bilo v primerjavi z anketami o drugih vprašanjih le malo odziva, je večina ocenila, da Filli v ponedeljek ne bo izvoljen, a pa bo ostal vršilec dolžnosti.
[socialpoll id=”2433489″]

Skoraj natančno tretjina anketiranih pa je ocenila,  da se obdobje Fillija izteka in da prihaja novi direktor.

Še nikoli prav izvoljen, a hkrati rekorder

Kot je opisano v članku BREZ DIREKTORJA: FILLI SE BO POMERIL LE S KADUNCEM, Filli doslej še nikoli ni bil izvoljen na povsem nesporen način.

Na vrhu javnega zavoda pa je že rekordnih sedem let.

Prvič je bil izvoljen, takrat le s 14 glasovi, maja 2010.

Fillijeva trditev o predstavnikih civilne družbe v državnem svetu, ki strankarsko niso predvidljivi, je najbrž točna. Veliko večino med predstavniki “civilne družbe” v programskem svetu ima levica, a sestavljajo jo stranke zelo različnih interesov, ki si med seboj ne zaupajo preveč in se zato težko dogovorijo.

O strukturi »civilne družbe« veliko pove osem novih članov programskega sveta, ki so bili kot zastopniki civilnodružbenih organizacij izvoljeni lani. Ker ima v parlamentu večino koalicija SMC, Desus, SD, je večina teh novih svetnikov povezanih s temi strankami.

Od osmih programskih svetnikov, ki so se jim lani iztekli mandati, je dovolj glasov za ponovno izvolitev zbral le Alojzij Bogataj, ki spada k Desusu. Ni pa bil, denimo, takrat  ponovno izvoljen dotedanji predsednik sveta Mitja Štular. Štular je med soustanovitelji nedavno ustanovljene liberalne stranke Prstan.

SDS brez zastopnika

Na vrhu programskega sveta je Štularja lani nasledil  režiser Miran Zupanič, ki je zbral dovolj glasov poslancev. Člani 29-članskega sveta pa so ob Zupaniču in Bogataju postali še dolgoletni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, mariborski mestni svetnik SMC Damir Orehovec, komunikolog Domen Savič, prevajalec in literarni zgodovinar Jaroslav Skrušny, direktor notranjskega regijskega parka Matevž Podjed in pedagoginja Branka Bezeljak, ki jo najdemo v ženskem forumu SD.

Javno je zelo odmevala izvolitev Domna Saviča, ker je bil na spletu zadnja leta aktiven tudi v političnih  kampanjah.

Da je občasno še polemično, kaže sporočilo Vinka Vasleta, ki ga je z nasmeški Savič preposlal po omrežju:

[wp_ad_camp_2]

Že pred imenovanjem nove osmerice je državni zbor namesto predstavnika SDS Mihe Kluna v programski svet imenoval zastopnico SMC Vesno Laban. Stranke imajo v svetu pet predstavnikov, ki bi morali zastopati največje skupine v državnem zboru. SMC kot nova stranka do takrat ni bila zastopana.

SDS, ki je druga največja stranka, pa od takrat  nima predstavnika, ker je večina v državnem zboru izvolitev njihovega kandidata po odstopu Kluna zavrnila. Ima pa v programskem svetu predstavnike več majhnih strank, ki v seštevku ne zberejo števila poslancev SDS.

[wp_ad_camp_3]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu