Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gospod premier, zakaj na meji s Hrvaško vse stoji?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 24. aprila, 2017)

Premier Miro Cerar bo danes pojasnjeval prometne zastoje na meji proti Hrvaški in zastoje, ki so proti Avstriji, kjer je mejni nadzor spet uveden, ker ga država lani ni izvajala. Cerar bo odgovarjal tudi, kako se vlada pripravlja na okrepljen tok migrantov.

Grims: Ste pripravljeni na nov val migrantov?

To, kako bo prihodnje dni na mejah, zanima veliko državljanov, ker smo pred prvomajskimi prazniki.

V tem času so bili v preteklosti zastoji na mejah s Hrvaško tudi brez dodatnega zaostrenega sistematičnega nadzora, ki je bil uveden zadnji mesec.

Oster nadzor je vlada po velikih težavah na cestah in protestih v medijih omilila v začetku meseca, več o tem najdete na povezavi:

 

Premier Miro Cerar (SMC) med sejo državnega zbora, ob njem generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Kar tri od štirih poslanih vprašanj premieru Miru Cerarju bodo o migrantih in zastojih na mejah po zaostritvi nadzora na vseh evropskih mejnih prehodih, ki je posledica množičnih migracij leto prej.

Kakšne ukrepe pripravlja za povečan migrantski tok, bo šefa vlade spraševal predstavnik največje opozicijske stranke Branko Grims (SDS). Grims vodi komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Shaker in Kordiš o mejah

O zastojih na meji v zadnjem mesecu in v prihodnje pa bosta Cerarja spraševala poslanec ZL Miha Kordiš in poslanec vladne SMC Kamal Izidor Shaker.

Vrsta pred mejnim prehodom Sočerga v času velikonočnih praznikov. Foto: MK

 

Zaradi strožjega nadzora, na katerega država ni bila najbolje pripravljena, so bili v zadnjem mesecu občasno velikanski prometni zastoji.

Tudi po delni odpravi sistematičnega nadzora vseh potnikov so bile čez velikonočne praznike na mejnih prehodih še gneče.

Zastoji so tudi na mejnih prehodih z Avstrijo. Ta država je ponovno uvedla mejni nadzor, ker ga je Slovenija pred letom in pol nekaj časa, ko so se čez državo valile množice migrantov, povsem opustila.

[wp_ad_camp_1]

Shaker namerava Cerarja vprašati tudi, kakšne bi bile posledice, če najnovejše evropske uredbe na mejah Slovenija ne bi več izvajala.

Nekdanja premierka o upokojencih

Z migranti ne bo povezano le vprašanje, ki ga bo šefu vlade prva med vsemi postavila nekdanja premierka Alenka Bratušek.

[wp_ad_camp_2]

Bratuškova ocenjuje, da je vladna koalicija ukinila že skoraj vse varčevalne ukrepe, le za upokojence jih še ni. Zato bo Cerarja vprašala, zakaj krizni ukrepi iz leta 2012 za to skupino še veljajo.

[wp_ad_camp_3]

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu