Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hiša za begunce na Škofijah, azilna izpostava v Velenju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th marec 2017, 01:13 dop

Državni sekretar Boštjan Šefic  je vodstvo krajevne skupnosti Škofije seznanil, da bo vlada na Škofijah vzpostavila alokacijski center  za begunce.

Občino Velenje pa so z notranjega ministrstva danes  obvestili o podpisu pogodbe o najemu stavbe, v kateri bo izpostava azilnega doma. V njej bodo bivali prosilci za mednarodno zaščito. Azilni dom že deluje v Ljubljani. Izpostavi azilnega doma pa sta v Ljubljani in Logatcu.

Da bi na Škofijah lahko nastal center, so že lani novembra iz vlade obvestili župana Kopra Borisa Popoviča. 

Iz krajevne skupnosti Škofije so po pogovoru s Šeficem sporočili: »Gre za  ljudi, ki jih Slovenija v okviru obvez alokacijskega programa EU mora namestiti na svojem ozemlju. Status begunca pomeni, da jim je bil že v deželi, od koder prihajajo (v glavnem iz zbirnih centrov v Grčiji)  po preverjanju  podeljen status, ki jih izenačuje z državljani EU. Skrb za integracijo v skupnost  prevzema  država Slovenija.«

Koper je vedel prej

Center bo v prostorih bivšega  hostla nad lekarno na Spodnjih Škofijah. Prostora bo za od 30 do 50 ljudi. S klikom lahko odprete in upravljate googlov zemljevid.

Ministrstvo se je z občino Koper pogovarjalo že nekaj mesecev. V krajevni skupnosti pa so bili o tem obveščeni šele zdaj, »ko je praktično odločitev sprejeta in potekajo že operativni in organizaciski postopki.«

Škofije ne sodijo v občino Ankaran, ki je nastala z zadnjimi lokalnimi volitvama.

Na mapi spodaj so meje nove občine Ankaran:


Iz krajevne skupnosti so sporočili še: »Prvi begunci naj bi se vseljevali  v objekt že v drugi polovici marca 2017. V glavnem naj bi bile to družine, tudi z otroci. Krajevni skupnosti je bila odločitev predstavljena kot dejstvo z apelom,  da se z vladnimi službami po najboljših močeh beguncem iz vojnih območij srednjega vzhoda pomaga pri vživljanju v normalno življensko okolje. Vladni urad in strokovne službe  bodo  po programu za integracijo poskrbeli  za njihovo učenje jezika, seznanjanje z ureditvijo, šolanjem otrok in iskanju dela in zaposlitve.«

Z ministrstva za notranje zadeve pa so opozorili, “da so o možnosti vzpostavitve integracijske hiše na območju Krajevne skupnosti Škofije novembra lani obvestili Mestno občino Koper, sredi februarja 2017 pa smo jih obvestili, da je pogodba o najemu objekta na območju Krajevne skupnosti Škofije v zaključni fazi”.

Podobni “hiši” še v Ljubljani in Mariboru

Državni sekretar Šefic je, so sporočili z ministrstva, danes govoril s predsednikom Krajevne skupnosti Škofije. Dogovorjeno je bilo, da bo krajevna skupnost dobila vse potrebne informacije, ki jih bo želela. Strokovne službe ministrstva pa bodo tudi v prihodnje tesno sodelovale z lokalno skupnostjo, tako mestno občino kot s krajevno skupnostjo.

O današnjem obisku in dogajanju pa so iz MNZ sporočili še:

“Namen obiska je bila seznanitev z načrti ministrstva, da se na območju Krajevne skupnosti Škofije vzpostavi integracijska hiša. Ta je namenjena nastanitvi oseb s priznano mednarodno zaščito. Osebe, ki so pridobile status mednarodne zaščite, imajo poleg nastanitve na zasebnem naslovu tudi možnost enoletnega bivanja v integracijski hiši. Tam je osebam s priznano mednarodno zaščito omogočeno, da si v tem obdobju olajšajo prve korake na poti k samostojnemu življenju in integraciji v slovensko družbo. Ministrstvo za notranje zadeve je lastnik dveh integracijskih hiš, in sicer v Ljubljani in Mariboru.”

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu