Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hiša za begunce na Škofijah, azilna izpostava v Velenju

(Last Updated On: 07/03/2017)
image_pdfimage_print

Državni sekretar Boštjan Šefic  je vodstvo krajevne skupnosti Škofije seznanil, da bo vlada na Škofijah vzpostavila alokacijski center  za begunce.

Občino Velenje pa so z notranjega ministrstva danes  obvestili o podpisu pogodbe o najemu stavbe, v kateri bo izpostava azilnega doma. V njej bodo bivali prosilci za mednarodno zaščito. Azilni dom že deluje v Ljubljani. Izpostavi azilnega doma pa sta v Ljubljani in Logatcu.

Da bi na Škofijah lahko nastal center, so že lani novembra iz vlade obvestili župana Kopra Borisa Popoviča. 

Iz krajevne skupnosti Škofije so po pogovoru s Šeficem sporočili: »Gre za  ljudi, ki jih Slovenija v okviru obvez alokacijskega programa EU mora namestiti na svojem ozemlju. Status begunca pomeni, da jim je bil že v deželi, od koder prihajajo (v glavnem iz zbirnih centrov v Grčiji)  po preverjanju  podeljen status, ki jih izenačuje z državljani EU. Skrb za integracijo v skupnost  prevzema  država Slovenija.«

Koper je vedel prej

Center bo v prostorih bivšega  hostla nad lekarno na Spodnjih Škofijah. Prostora bo za od 30 do 50 ljudi. S klikom lahko odprete in upravljate googlov zemljevid.

Ministrstvo se je z občino Koper pogovarjalo že nekaj mesecev. V krajevni skupnosti pa so bili o tem obveščeni šele zdaj, »ko je praktično odločitev sprejeta in potekajo že operativni in organizaciski postopki.«

Škofije ne sodijo v občino Ankaran, ki je nastala z zadnjimi lokalnimi volitvama.

Na mapi spodaj so meje nove občine Ankaran:


Iz krajevne skupnosti so sporočili še: »Prvi begunci naj bi se vseljevali  v objekt že v drugi polovici marca 2017. V glavnem naj bi bile to družine, tudi z otroci. Krajevni skupnosti je bila odločitev predstavljena kot dejstvo z apelom,  da se z vladnimi službami po najboljših močeh beguncem iz vojnih območij srednjega vzhoda pomaga pri vživljanju v normalno življensko okolje. Vladni urad in strokovne službe  bodo  po programu za integracijo poskrbeli  za njihovo učenje jezika, seznanjanje z ureditvijo, šolanjem otrok in iskanju dela in zaposlitve.«

Z ministrstva za notranje zadeve pa so opozorili, “da so o možnosti vzpostavitve integracijske hiše na območju Krajevne skupnosti Škofije novembra lani obvestili Mestno občino Koper, sredi februarja 2017 pa smo jih obvestili, da je pogodba o najemu objekta na območju Krajevne skupnosti Škofije v zaključni fazi”.

Podobni “hiši” še v Ljubljani in Mariboru

Državni sekretar Šefic je, so sporočili z ministrstva, danes govoril s predsednikom Krajevne skupnosti Škofije. Dogovorjeno je bilo, da bo krajevna skupnost dobila vse potrebne informacije, ki jih bo želela. Strokovne službe ministrstva pa bodo tudi v prihodnje tesno sodelovale z lokalno skupnostjo, tako mestno občino kot s krajevno skupnostjo.

O današnjem obisku in dogajanju pa so iz MNZ sporočili še:

“Namen obiska je bila seznanitev z načrti ministrstva, da se na območju Krajevne skupnosti Škofije vzpostavi integracijska hiša. Ta je namenjena nastanitvi oseb s priznano mednarodno zaščito. Osebe, ki so pridobile status mednarodne zaščite, imajo poleg nastanitve na zasebnem naslovu tudi možnost enoletnega bivanja v integracijski hiši. Tam je osebam s priznano mednarodno zaščito omogočeno, da si v tem obdobju olajšajo prve korake na poti k samostojnemu življenju in integraciji v slovensko družbo. Ministrstvo za notranje zadeve je lastnik dveh integracijskih hiš, in sicer v Ljubljani in Mariboru.”

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: