Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

April: Lex Drugi tir, Lex Mercator, volilni zakon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th april 2017, 10:36 pop

Na seji DZ, ki se bo začela v četrtek, poslanci ne bodo na vrat na nos odločali le o posebnem zakonu za zaščito Mercatorja. Ta zakon bo na vrsti prihodnji teden. Sejo bodo začeli z zakonom o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom, za katerega so nujni postopek odločanja  predstavniki koalicijskih SMC, Desus in SD izglasovali že prejšni teden.

O tem zakonu o drugem tiru, da bi o njem lahko jutri razpravjal zbor, je včeraj že končal razpravo in odločanje odbor za infrastrukturo.

Po drugem tiru bodo poslanci jutri odločali še o popravkih sistema volitev poslancev.

Več o spremembah volilne ureditve lahko najdete na povezavi:

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič (SMC) med sejo kolegija prejšnji teden. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Hitro odločanje o zakonu o drugem tiru je vlada zahtevala, da bi lahko kandidirala za nepovraten denar EU, ki je razpisan za prometne projekte, pri katerih bo zagotovljeno financiranje iz zasebnega kapitala, oziroma s sredstvi finančnih inštitucij.

Razpis je v teku do 14. 7. je poslancem prejšnji teden pojasnila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič (SMC).

Zakon je veliko širši od le kandidature za evropski denar: organizacijsko in finačno določa celoten projekt.

Drugi tir bo zgrajen po novi formuli, ki so jo poimenovali javno javno partnerstvo. To je, da država ustanovi državno podjetje in mu da tudi večino denarja.

V vladi upajo, da bodo četrtino projekta pokrili z denarjem iz Bruslja.

Generalna sekretarka je prejšnji teden pritrdila opozicijski kritiki, da so res dve leti in pol pripravljali finančno konstrukcijo. A ko jo je vlada zagotovila, je tudi predlagala zakon, je dodala.

O predlogu, da bi odločali po najhitrejšem postopku, da ne bi zamudili rokov za pridobitev evropskega denarja, je vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko (SDS) dejal: »Očitno se je v tem mandatu nekako razpasla neka praksa, da se prihaja s posebnimi oziroma s specialnimi zakoni. Eden tak je bil lex Magna, zdaj imamo lex drugi tir.«

Ostro z desne in leve

Tanko je opozoril: “Že sam pristop, da imamo za 1200 kilometrov upravljavca, ki se mu reče Slovenske železnice, za dodatnih 27 kilometrov pa novega upravljavca, ki se mu reče 2TDK je bolan. To je nemogoče.”

[wp_ad_camp_2]

Nič bolj prijazen pa ni bil niti z bolj leve Luka Mesec (ZL), ki je dejal: “Ta zakon precej poslanskih skupin v tej sobi bere kot zakon o novem TEŠ 6. O novi nacionalno gospodarski katastrofi, ker je enostavno izredno slabo pripravljen. Javne razprave ni bilo, soočenja argumentov o njegovih rešitvah tudi ne in vlada nastopa s popolnoma lažnimi argumenti, zakaj bi moral biti sprejet po nujnem postopku.”

Nekdanja premierka Alenka Bratušek (nepovezani) pa je ocenila: “Podobnosti s projektom TEŠ 6 je preveč, da ne začnemo s ceno, ki jo je minister še do nedavnega zelo zagovarjal, se pravi, 1,4 milijarde. Sedaj ste jo čudežno znižali na približno milijardo. Kakšen bo zaključek pa ne vem, če kdo ve. Če mislite, da boste s tako pripravljenim projektom kot danes, uspeli na evropskem razpisu, se krepko motite. V Evropi je treba dokazati upravičenost pridobitve evropskega denarja in Evropa vam je enkrat že povedala, da denarja za tako slabo pripravljen projekt ne da.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu