Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neverjetno: Poslanci bodo popravili volilni zakon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th april 2017, 02:34 pop

Popravke volilne ureditve, hitreje bo denimo treba vložiti poslanske  kandidature, je ta teden že potrdil odbor za notranjo politiko. Še ta mesec bo po dogovoru vseh večji političnih strank popravke zakona o volitvah poslancev izglasoval še državni zbor.

Kako bo spremenjen volilni zakon, je predstavila poslanka SMC Janja Sluga (SMC). Predlog spremembe je podpisalo kar 81 od 90 poslancev. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

S spremembo bodo zagotovili tudi fizični dostop do njihovih volišč invalidom in določil natančnejša pravila za glasovanje po pošti, ki bodo onemogočila goljufije.

Oboje je zahtevalo ustavno sodišče: z odpravo neustavnosti pa poslanci že zamujajo.

Z Muscolom nad invalide

Popravke volilne ureditve je zadnja leta blokirala cela serija predlogov sprememb vseh mogočih volilnih in funkcionarskih zakonov. Javno smo jih označevali kot Muscolo. Vloženi so bili iz povsem propagandnih razlogov. Edina realna posledica pa je bila, da poslanci niso popravili tistega, kar bi že davno morali. Denimo, odpravili diskriminacije invalidov ali zmanjšali možnosti goljufij pri glasovanjih po pošti.

Predlagatelj zadnjega paketa Muscolo Jani Möderndorfer. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Muscole so pripravljali in vlagali Zares, DL, PS, Zaab, Jani Moderndorfer, SMC, Desus in SD. Z njimi bi opravljanje javnih funkcij in kandidiranje na volitvah prepovedali obtoženim kaznivih dejanj ali pozneje le zapornikom. Vsebina se je spreminjala v odvisnosti od tega, ali je bil predsednik SDS Janez Janša v sodnem postopku ali že obsojen in v zaporu.

Ko so bile vse sodbe proti Janši razveljavljene, se je smisel Muscolov zrušil.

Verbiču uspel manjši čudež

Po dokončnem propadu še zadnjega delčka paketov Muscolo, instituta odpoklica županov, so poslanci nameravali nujne spremembe volilne ureditve predlagati januarja letos. Naglo se namreč bližajo predsedniške volitve, ki bodo jeseni.

A se je pokazalo, da se tudi po tihem za zaprtimi vrati ni mogoče hitro dogovoriti. Pogajanja je vodil predsednik odbora za notranjo zadeve Dušan Verbič (SMC).

Predsednik odbora za notranjo politiko Dušan Verbič (SMC) je dosegel tih dogovor strank. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Za spremembo volilne ureditve je nujna dvotretjinska večina poslancev. Verbiču je tak dogovor uspel: v njem so ob SMC, Desusu in SD tudi opozicijski SDS in NSi. Predlog sprememb je podpisalo kar 81 poslancev.

Da mora parlament zagotoviti dostop do volišč invalidom, so ustavni sodniki odločili aprila 2014. Dvoletni rok za popravek sistema, so poslanci zamudili pred letom.

Že od leta 2008 pa je neuresničena sodba, da morajo poslanci onemogočiti goljufanje pri glasovanju po pošti v Sloveniji. To so sodniki presodili po sporih pri ugotavljanju zmagovalca županskih volitev v Izoli.

V volilni ureditvi bodo poslanci popravili še, da morajo biti poslanske kandidature državni volilni komisiji predane 30 dni pred volitvami in ne 25 dni kar velja zdaj. Sedanji rok je bil prekratek in je povzročal težave pri izvedbi predvolilnih opravil, še posebej glasovanj v tujini.
Bilo je pa tudi nelogično, ker se je po zakonu uradna kampanja začela 30 dni pred volitvami, ko še sploh ni bilo kandidatov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu