Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Žavbi Šarcu v Kamniku pogorel s 8.877 evri

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 15/04/2019)

Poročila o lanskih lokalnih kampanjah so začele objavljati tudi večje stranke. Za vseh devet svojih županskih kandidatov ga je objavila na parlamentarnih volitvah druga najuspešnejša stranka LMŠ Marjana Šarca, ki vodi vlado. Na županskih volitvah je ta stranka pogorela. Izgubla je tudi občino Kamnik, ki jo je v preteklosti vodil premier Marjan Šarec Poročila so objavljena tudi za županske kampanje NSi, ki je imela 28 kandidatov. Deset je bilo izvoljenih.

Katastrofa v Ljutomeru in Lukovici

Županske kandidate je imela LMŠ v devetih občinah, a so z izjemo Igorja Žavbija v Kamniku, ki se je uvrstil vsaj v drugi krog, vsi drugi kandidati doživeli precejšnje katastrofe po občinah že v prvem krogu. V kampanjo Žavbija je LMŠ tudi investirala največ: 8.877 evrov. Pred štirimi leti je Šarec za zmagovito župansko kampanjo prijavil 4116 evrov stroškov. Žavbi je z več kot dvakrat več izgubil. Pravi katastrofi pa sta za LMŠ doživela Maksimiljan Gošnjak v Ljutomeru in Jernej Žurej v Lukovici, ki sta ostala celo krepko pod pragom za vstop v DZ. Podatki za vseh devet kandidatov, koliko denarja je LMŠ vložila v njihove kampanje in kakšne deleže (in število volivcev) so dosegli po občinah, so takšni:

V občini Ljutomer, kjer je v drugem krogu županja Olga Karba, ki je prijavila 6822 evrov težko kampanjo, premagala novinarja Dejana Karbo (SD), je za NSi kandidiral Gregor Žižek, v njegovo kampanjo je stranka vložila 1.968 evrov. S 461 volivci (8,4 odstotka) je dosegel nekaj boljši rezultat kot kandidat Šarčeve LMŠ Maksimiljan Gošnjak, ki je s 1188 evri težko kampanjo prepričal vsega 141 (2,6 odstotka) volivcev.

V Kamniku, kjer je bil Žavbi še najbližje županovanju, je LMŠ na koncu izgubila oblast, ko jo je zadnja leta imela z Marjanom Šarcem. Zmagal je Matej Slapar (NSi). Zanj je NSi prijavila 9.373 evrov težko kampanjo, LMŠ za Žavbija 8.877. Omejitev najvišje dovoljene vsote v drugem krogu v Kamniku je bila pri 9.400 evrih. Limitu sta se približala oba glavna kandidata. Slapar, ki je zmagal s precejšnjo prednostjo, skoraj povsem. Podatki za pet kandidatov so takšni:

V Kamniku tudi drugi kandidati niso niti najmanj varčevali. Za prvi krog je bila omejitev najvišje dovoljene porabe pri slabih 5.900 evrih, Dušan Papež je šel skoraj povsem do limita, a je vsaj prepričal veliko volivcev. Nekdanjemu županu Tonetu Smolnikarju pa je spodletelo celo to. Po neučinkovitosti kampanje je bil v občini največja katastrofa.

Po doslej objavljenih poročilih o stroških kampanj v občinski svet v Kamniku pa so razmerja sil takšna:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 814 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu