Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Migranti: Gorenak o novi Dimičevi, Kontič dvomi o koaliciji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th april 2017, 10:05 dop

Župan Bojan Kontič je pisal šefu SD Dejanu Židanu o koalicijskih dogovorih o azilantih v Velenju. Ocenil je, da koaliciji ni več smiselna, če krši dogovore. Poslanec SDS Vinko Gorenak pa o azilnem domu na Škofijah sprašuje kar celotno vlado.

Ali lastnici za kredit za stavbo za azilante na Škofijah res plačujeta 3.000 evrov mesečnega obroka, za najem pa od države dobita 7.000 evrov mesečne najemnine, je vlado vprašal nekdanji notranji minister Gorenak (SDS), ki opozarja, da gre v tem primeru za podobno ravnanje kot nekoč pri najemu stavbe na Dimičevi od Ram investa Igorja Pogačarja.

Odstop Kresalove in konec vlade Boruta Pahorja

Zaradi spornega najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je morala odstopiti nekdanja notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal.

Pred tem sta bili proti njej zaradi nepotrebnega najema stavbe kar dve interpelaciji, a so Kresalovo koalicijski poslanci z glasovanji ubranili na položaju.

Ta odstop je pomenil tudi dejanski konec vlade Boruta Pahorja. Razpadanja njegove koalicije se je sicer začelo že prej.

»Takratni lastnik stavbe je za kredit za stavbo plačeval 124.000 evrov mesečnega obroka, ministrstvo za notranje zadeve pa je za najem plačevalo 136.000 evrov mesečne najemnine. To škodljivo in koruptivno pogodbo sem kasneje v vlogi notranjega ministra tudi prekinil,« v poslanskem vprašanju opozarja Gorenak.

Kam dati tisoče azilantov?

Položaj sicer dejansko ni enak. Prostore za notranje ministrstvo in NPU je država ob najemu stavbe na Dimičevi takrat že sama gradila. Stavb za, denimo, vsaj tisoč azilantov pa trenutno ne postavlja.

Pogodbo o najemu stavbe nekdanjega hostla na Škofijah, za katerega mediji opozarjajo, da je bil v njem tudi bordel, je notranje ministrstvo, da bi uredilo integracijsko hišo, z lastnikom podpisalo 13. marca letos.

Stavbo so najeli za dve leti z možnostjo podaljšanja. Mesečna najemnina po pogodbi znaša 7002 evra. Podobno stavbo so za 15.000 evrov najeli tudi v Velenju.

Do vselitve migrantov so si tam izpogajali nižjo najemnino: 9.000 evrov mesečno.

Obe stavbi je ministrstvo najelo za naselitev azilantov, ki jih država po dogovorih na ravni EU o relokacijah že nekaj časa prevzema iz Italije in Grčije

Namen, da bi v stavbo v Škofijah naselili azilante, je sprožil precej razburjenja in celo proteste v krajevni skupnosti. Od tam je posnetek Tina Mamića.

Foto: Tino Mamić

Gorenak vlado vprašuje, ali je MNZ upoštevalo predpise, ki govorijo o preprečevanju možnosti koruptivnih tveganj in ali se s primerom ukvarja tudi policija in preverja sumljive okoliščine. Če policijskih preverjanj ni, Gorenak predlaga, da policija »sumljive okoliščine omenjenega najema čim prej preveri«.

Kontičeve koalicijske težave

Zapleta se pa tudi v Velenju. Župan te občine Bojan Kontič, v preteklosti je bil pomemben poslanec SD, tudi vodja poslanske skupine, je predsedniku SD Dejanu Židanu prejšnji teden poslal posebno pismo o številu azilantov, ki po dogovorih koalicijskih partnerjev smejo priti v Velenje.

O tem pismu so na občini zapisali:

Celotno Kontičevo pismo je dostopno na povezavi tukaj. Preberete pa ga lahko tudi na posnetku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu