Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novembra pretihotapljenih petkrat več migrantov kot pred letom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:22 pop

Tudi novembra, kot že oktobra, so policisti po vstopu v državo mimo mejnih prehodov ujeli petkrat več migrantov kot isti mesec leto prej. Dramatično povečanje je posledica spremenjene politike nove vlade, ki je javno razglasila, da bo podirala ograje, ker so za preprečevanje prehodov meje na črno nepotrebne, napovedala pa je tudi sicer bolj prijazno politiko do migrantov. Ker oblasti drugod niso tako prijazne, se je tok tihotapljenja ljudi usmeril k Sloveniji. Kot opozarja policija v danes objavljenem poročilu NEDOVOLJENE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE so od 1. 1. do 30. 11. 2022 obravnavali 27.224 nedovoljenih prehodov državne meje, v enakem obdobju leto prej pa 9.310. Dramatično povečanje zadnje mesece prikazuje grafika po podatkih policije (praviloma se sčasoma pokaže, da je bilo zadnji mesec, torej novembra, še več prehodov kot kažejo prvi podatki):

Velika večina migrantov, ko jih po prehodu meje policisti opazijo, napove, da bo zaprosila za azil, s čemer si zagotovijo brezplačen prevoz v notranjost države, od koder potem hitro odpotujejo na zahod, večinoma proti Italiji. Italija je zaradi vse več nezakonitih migrantov, ki k njim prihajajo iz Slovenije, ta teden napovedala okrepitev nadzora vzdolž obmejnega pasu, v dogovoru s slovensko policijo bodo izvajali tudi nadzor z mešanimi patruljami. Preko države se tihotapi še več migrantov, v statistiki države so le tisti, ki so jih policisti opazili.

Ko gre za države izvora, se je letos precej dramatično povečalo število migrantov, ki prihajajo iz Burundija, Rusije, Indije in Kube, ki jih v preteklosti skoraj ni bilo.

Čeprav je ujetih migrantov nekajkrat več kot leto prej, pa je država bistveno manj uspešna pri vračanju migrantov kot v prejšnjem letu. V obdobju od 1. 1. 2022 do 30. 11. 2022 je bilo vrnjenih 2.304 tujcev. Večinoma na Hrvaško. Število je manjše za 38,9 % glede na primerljivo obdobje 2021, ki je bilo vrnjenih 3.768 migrantov, je izračunala policija. Tako:

Zakaj so manj uspešni pri vračanju policija v poročilu ne pojasnjuje. Povedo pa, da v Slovenijo druge države vračajo več kot leto prej.

Celotno poročilo je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu